Nesne Mantığı

ByToluidin

Özel Üye
27 Ocak 2007
3,178
1
604
Nesne Mantığı
Nesne Mantığı: Visual Basic'te kullandığımız öğelere (CheckBox, CommanButton, PictureBox...) kısaca nesne diyoruz. Nesne dememizin en önemli sebeplerinden biri, bu nesnelerin birçok özellikleri bulunmasıdır. Örneğin nesnenin koordinatları, renkleri, fontları.... ve birçok özellikleri bulunmaktadır.
Nesnelerin özelliklerini; program tasarım aşamasında iken Properties kutusundan veya program içerisinde herhangi bir satırdan ayarlayabiliriz.
Nesnelerin özellikleri tasarladığımız program aktif konumda iken (çalışırken), kullanıcının isteklerine göre değişebilir veya bu özelliklere göre programın çalışma akışı yönlendirilebilir.
Örneğin;
Bilgisayarı kapat menüsünde askıya al seçeneği normalde seçilebilirken, Windows'u güvenli kipte açtığımızda seçilemez hatta kullanıcı tarafından görülemez olmaktadır. Burada nesnenin visible (görünürlük) özelliği false (0 yani etkin dışı) edilmiştir
Nesnelerin Temel Özellikleri:
Her nesnenin (genelde) ortak özellikleri bulunmaktadır. Toolbox başlığı altında anlattığımız nesnelerin ortak özelliklerini topluca anlatacağız. Böylece her nesne için aynı şeyleri tekrarlayıp durmayacağız. Bu yüzden bu bölümü iyice kavramaya çalışmanız çok önemli.
Nesneler ve özellikleri aralarına nokta işareti konularak ayarlanmaktadır. Zaten Visual Basic Nesne adını yazdıktan sonra nokta işareti koyar koymaz o nesnenin özelliklerini bize göstermektedir.
Şunu da belirtmeliyim nesne isimleri Checkbox, CommanButton diye düşünülmemeli. Nesnenin gerçek ismi programcı tarafından değiştirilebilir. CommandButton her zaman bir CommandButton özelliği taşımakta olsa bile adı Ahmet veya portakal olabilir. Nesnenin gerçek adını Properties kutusundaki Name kısmından öğrenebilir ve değiştirebiliriz.
Oluşturduğunuz programı veya yazdığınız kodları denemek istediğinizde F5 tuşuna basın program çalışacaktır.
Nesnelerde olmak yada olmamak deyimleri False(olmamak), True(olmak olarak) nitelendirilir.
Visible : Nesne Gözüksün veya gözükmesin. Örnek;
TamamButonu.Visible = True
Enable : Nesne kullanılabilsin, kullanılamasın. Örnek;
TamamButonu.Enable = False
Font : Nesnenin yazı tipi ne olsun. Örnek;
YaziKutusu.Font = "Arial"
Height : Nesnenin yüksekliği (Boyu) ne olsun. Örnek;
TamamButonu.Heigh = 200
Width : Nesnenin yüksekliği (Eni) ne olsun. Örnek;
TamamButonu.Width = 200
Left : Nesnenin Konumu (Sola Uzaklığı) ne olsun. Örnek;
TamamButonu.Left = 200
Top : Nesnenin Konumu (Yukarıya Uzaklığı) ne olsun. Örnek;
TamamButonu.Top = 200
Color : Nesnenin rengi ne olsun (Backcolor, Maskcolor,Fillcolor ve benzerleri için de aynı kullanım). Örnek;
TamamButonu.BackColor = rgb(100,20,35)
Burada rgb komutu kullanılmıştır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.