Ağ Tıkanıklığı ile Ağ Gecikmesi Arasındaki Fark Nedir ?

DarkS0LDIER

Deneyimli Moderatör
5 Ara 2019
1,645
367
Sydney
Ağ tıkanıklığı, bir ağın aşırı miktarda trafik yaşadığı ve bunun sonucunda mevcut bant genişliğinin azalmasına ve ağ kullanıcıları için gecikmelerin artmasına neden olan bir durumu ifade eder. Bu, hem kablolu hem de kablosuz ağlarda meydana gelebilir ve ağın performansı ve güvenilirliği üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Ağ kullanımının ani artması, ağdaki cihazın arızalanması veya ağ kapasitesinin yeterli olmaması gibi çeşitli nedenlerden dolayı tıkanıklık meydana gelebilir. Aynı şekilde ağ gecikmesi de ağın performans ve güvenliğini tehdit eden bir unsur olmasına rağmen tıkanıklık ile gecikme birbirleriyle karıştırılan iki kavramlardır. Bugün bu iki kavramı ele alacağız.

tkq8K.jpg


NPymZoEJ_o.png

Ağ Tıkanıklığı Nedir?

Ağ tıkanıklığı, bir ağın kapasitesinin aşılmasına neden olacak kadar çok veri taşıdığında meydana gelir; bu da gecikmelere, veri paketlerinin kaybolmasına veya düşmesine ve ağ performansının düşmesine neden olur. Bilgisayar ağları, ulaşım ağları ve telekomünikasyon ağları gibi her türlü ağda meydana gelebilir. Kullanıcı sayısının artması, ağ altyapısının yeterli olmaması ya da ağdaki cihazın arızalanması gibi çeşitli faktörler tıkanıklığa neden olabilir. Ağ tıkanıklığını engellemek için ağı kontrol edebiliriz.

Ağı kontrol etmenin birçok yolu vardır.

Ağ trafiğini izleme

Sıkışıklığı kontrol etmenin bir yolu, yönlendirici veya anahtar gibi ağdaki belirli bir noktadan geçen ağ trafiği miktarını izlemektir. Trafiğin ağın kapasitesini aşması trafik sıkışıklığının göstergesi olabilir.

Paket kaybının analiz edilmesi

Sıkışıklığın bir diğer göstergesi de artan paket kaybıdır. Bir ağ tıkandığında, ağ trafiği analiz edilerek tespit edilebilen paketler düşebilir veya kaybolabilir.

Yanıt süresinin ölçülmesi


Bir ağda yoğunluk varsa, bu, ağ kullanıcıları için yanıt sürelerinin artmasına neden olabilir. Ağ cihazlarının yanıt süresinin ölçülmesi, tıkanıklık alanlarının belirlenmesine yardımcı olabilir.

Ağ izleme araçlarını kullanma

Wireshark, Nagios, SolarWinds, PRTG Network Monitor vb. gibi, ayrıntılı ağ trafiği analizi ve performans ölçümleri sağlayarak tıkanıklık sorunlarının belirlenmesine yardımcı olabilecek çeşitli ağ izleme araçları mevcuttur.

DEoHvUN.jpg

NPymZoEJ_o.png


Ağdaki Tıkanıklığın Sebepleri Nelerdir?

Ağ kullanımının artması
Sınırlı ağ kapasitesi
Arızalı cihaz
Kötü amaçlı yazılım veya DDoS saldırısı
Hizmet kalitesi sorunları
Yanlış yapılandırılmış ağ


NPymZoEJ_o.png



Ağ Tıkanıklığı Sorunları Nasıl Çözülür?

Ağ kapasitesini artırın
Trafik şekillendirme
Tıkanıklık kontrolü
Hizmet kalitesi yönetimi
Güvenlik Önlemleri
Ağ cihazlarını güncelleme
Ağ izleme
Ağın yeniden tasarlanması



NPymZoEJ_o.png

Ağ Gecikmesi Nedir ?


Ağ gecikmesi, bir veri paketinin ağ üzerinden kaynağından hedefine gitmesi için geçen süreyi ifade eder. Genellikle milisaniye (ms) cinsinden ölçülür ve kaynak ile hedef arasındaki mesafe, verilerin geçmesi gereken ağ atlama noktaları (yönlendiriciler) sayısı ve ağdaki tıkanıklık miktarı gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir. Yüksek gecikme, ağ iletişiminde gecikmelere neden olabilir ve çevrimiçi oyun, video konferans ve VoIP gibi gerçek zamanlı uygulamaların performansını olumsuz yönde etkileyebilir.
Ağ gecikmesi önemlidir çünkü hızlı ve güvenilir ağ iletişimine dayanan gerçek zamanlı uygulamaların ve hizmetlerin performansı ve kullanıcı deneyimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Yüksek gecikme süresi gecikmelere ve titremeye neden olabilir; bu da çevrimiçi oyun, video konferans ve VoIP çağrıları gibi gerçek zamanlı uygulamaların yanıt vermemesine veya düşük kalitede olmasına neden olabilir.


NPymZoEJ_o.png



Ağ gecikmesinin nedenleri

Mesafe
Hizmet Kalitesi
Eski veya arızalı ekipman
Güvenlik Önlemleri


NPymZoEJ_o.png

Ağ Gecikmesi Nasıl Çözülür ?

Ağı optimize etmek

VPN kullanmak

Paket boyutunun küçültülmesi

Ağ Tıkanıklığı ile Ağ Gecikmesi Arasındaki Fark Nedir


7GkYPsOaqR.jpg

 

Nonantiy

Moderasyon Ekibi Lider Yardımcısı
28 Haz 2020
1,982
1,078
Kayseri
Eline sağlık dostum güzel konu olmuş. Ama geçmişte yaşanmış bilindik bir ağ tıkanma olayını örnek olarak ekleyebilirsin.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.