C Programlama Dili

Fenerist®

Kıdemli Üye
19 Nis 2012
3,610
13
Kadıköy
C programlama dili, Dennis Ritchie tarafindan Bell laboratuarlarinda yapılmıştır. Önceleri Unix altında calışmak için yaratılmış olmasına rağmen ilgi üzerine DOS ortamında çalışacak hale getirilmiştir…


C programlama dili, Dennis Ritchie tarafindan Bell laboratuarlarinda yapılmıştır. Önceleri Unix altında calışmak için yaratılmış olmasına rağmen ilgi üzerine DOS ortamında çalışacak hale getirilmiştir. Gücü ve çabuk kavranması, Sisteme hakimiyeti sebebiyle popüler bir dil haline gelmiştir. Buna rağmen yeni kullanıcıların öğrenmesi ve kurgulamasında zorluklar çıkabilir. Fakat daha önce ufakda olsa programcılık deneyiminiz olduysa; Basic, Pascal gibi kavramanız emin olun daha kolay olacakdır. Piyasadaki programların yüzde 75′inin C ile yazıldığını da düşünürsek uğraştığımız dilin gücünün ve alanının farkına varmış oluruz.

Piyasadaki yeni programların yüzde 75′i, C ile
yaziliyor. MicroSoft, Macro Assembler 4.0 i cikardiktan sonra, onu C ile yazdiklarini acikladi. Herhalde içinde birkaç assembler rutin vardir ama, çoğunluğu C ile yazilmistir.
C sistemler arası taşınabilir olmasına ragmen, derleyiciler
arasında farklılıklar vardır. Bu değişiklikler genellikle standart olmayan yerlerde kullanıldığında kendini gösterir.

Fonksiyon ve değisken isimleri, harfler ve rakamlardan oluşabilir. İlk harf ya bir harf yada alt-cizgi karakteri olmak zorundadir. geri kalanlar ise, harf, rakkam yada alt cizgi olabilir.

Iki nokta onemlidir:

* Büyük ve küçük harfler farklıdır. Bir programda “ISIM”, “iSiM” ve “isim”, farklı değişkenleri ifade ederler.

Burada olacak örnekleri istediginiz herhangi bir derleyici ile derleyebilirsiniz, ben bunun için Linux Red Hat 7.2 yi kullanacağım. Tavsiyem derleyeceğiniz kodların bir örneğini yazıcıdan çıktı olarak almanız.

Her türlü soru ve sorunlar için bana email atabilirsiniz. Bir dahaki yazıdan itibaren C’ye giriş yapıyoruz.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.