Chatbot Nedir? Chatbot Ne İşe Yarar? //therealbugra

The Coηq

Uzman üye
30 Tem 2019
1,791
45
Merhaba TürkHackTeam Ailesi


Bugün sizlere Chatbot Nedir? Chatbot Ne İşe Yarar? bundan bahsettim.




Açıklama

Yapay zekanın gelişimiyle birlikte, chatbot teknolojisi de hayatımızda yer almaya başladı. İnsanların günlük chat uygulamalarını kullanmasıyla birlikte, bazı problemleri çözmek için insani sohbetleri taklit edebilen chatbotlara ilgi artmıştır. Günümüzde özellikle hizmet piyasasında, havayollarında, finansta, e-ticarette, sağlıkta ve benzeri alanlarda chatbot kullanımı son derece yaygın hale gelmiştir.

Bankacılık chatbotları,

Alışveriş chatbotları,

İnsan Kaynakları chatbotları,

Yemek Siparişi chatbotları, ve daha pek çok aklınıza gelebilecek her alanda chatbotlar kullanılmaktadır ve siz fark etmeseniz de sizinle diyalog kurmaktadır.

Chatbotlar çevrimiçi alanda müşteri ilişkilerini otonom hale getirip zaman ve enerjiden tasarruf sağlamamıza yardımcı olmaktadırlar. Bunun beraberinde şirketler için başka görevleri de yerine getirebilmektedir. Örneğin; Kullanıcı verilerini toplamak, Toplantıları ayarlamak, Masrafları Azaltmak…




Chatbot Nedir?


Yazılı ya da sözlü olarak, daha çok hizmet piyasasında karşınıza çıkan, bir konu da bilgi verme, işlem yapma gibi çeşitli amaçlar içeren web üzerinden insan kullanıcılar ile iletişimi simüle etmeye yarayan programlardır. Otomatik bir iletişim sistemi olan chatbotlar; mesajlaşmalara entegre olarak işletmelerin müşterilere daha yakın olmasını sağlamaktadır.

Chatbotların arayüzleri Web siteleri ve mobil uygulamalardan farklıdır. Web siteleri ve mobil uygulamalar grafiksel arayüzler (GUI) kullanırlar ama chatbotlar, diyalog bazlı arayüzleri (CUI) kullanmaktadır. Whatsapp, Facebook Messenger gibi mesajlaşma platformlarına entegre olarak çalışabilen chatbotlar, ayrıca ilgili kurumun kendi internet sitesinde veya mobil uygulamasında da yer alabilmektedirler.




Chatbotlar Nasıl Çalışır?


“Natural Language Processing” NLP teknolojisine dayanan chatbotların teknolojisi, Microsoft Cortana, Google Now ve Apple Siri gibi sanal asistanların yazılımlarında da bulunmaktadır.

Chatbotlar, kullanıcı tarafından gönderilen ya da söylenenleri yorumlayan, tanımlayan ve ne istenildiğine bu şekilde karar verip anlayan bir algoritma ile çalışmaktadırlar. Bu algoritma sayesinde kullanıcıdan gelen verileri işler ve buna uygun cevap verirler. Chatbotlar genelde size istediğiniz cevabı bulmanızda fayda sağlarlar ve karşınızdakinin insan mı yazılım mı olduğunu fark etmezsiniz bile ama yine de sokak ağzı, terimler ve benzeri durumlarda bocalayıp cevap veremez hale gelmektedirler.




Neden Chatbot Kullanılmalı?


Kullanıcılardan gelen talepleri eşzamanlı değerlendirmek, rutin işlerden kurtulmak gibi sebepler, chatbotlara duyulan ihtiyacın sebebini açıklayabilir. Daha açıklayıcı olmak gerekirse, chatbotlar sayesinde müşteri memnuniyetin artış göstermesi ve bunun neticesinde da firmaya bağlılığın artış göstermesi beklenir.

Sohbet robotları kullanmanın en önemli yararları şu biçimdedir;

Üretkenlik: Bilgiye ulaşmak ve ulaşmanın yolunu göstermek açısından daha hızlıdırlar.

Sosyal ve İlişki Faktörleri: Sosyal bir tecrübe yaşatacak tarzda iletişim yapıları ile insanların yalnızlık hissiyatlarını azaltıyorlar ve iletişim becerilerinin gelişmesine yardımcı olabiliyorlar.

Eğlence: İnsanlara eğlenceli ipuçları göstermenin dışında, boş vakti olanlar için vaktin keyifli geçmesini sağlayabiliyorlar.

Merak: İnsanlarda merak duygusu uyandırıyorlar. İnsanlar bu teknolojinin neler yapabileceğini öğrenmek, becerilerini sınamak ve yeni şeyler denemek istiyor.




Sohbet Robotlarını Tarihi


1966 senesinde ABD’de ilk konuşma botu yazılmıştır. Eliza isimli bu robot, insanları yanlış yönlendirdiği için kullanılmaktan vazgeçilmiştir. 90’lı yıllara geldiğimizde bilgisayarların düşünme yeteneğini ölçümleyebilen Turing testi geliştirildi. Bu sayede sohbet robotlarının geliştirilmesi konusunda daha fazla başarı elde edildi.




Chatbot Çeşitleri Nelerdir?


Botlar belirli amaçlarla programlanmaktadır. Bunlar iki gruba ayrılmaktadır;

Basit ve Akıllı olanlar.
Basit Chatbotlar: Önceden ayarlanmış anahtar kelimelere göre çalışmakta olan bu robotlarda komutların düzenli ifadeler ve analizler yapılarak ayrı ayrı yazılması gerekiyor. Kullanıcılar sorgu esnasında anahtar kelime kullanmazlarsa robot bunu anlayamaz. Bu robotların kullanıldığı alanlar genelde aynı tip soruların sorulduğu alanlardır. Nasıl kaydolurum? ödemem ne zaman yatar? Ve benzer…

Akıllı Chatbotlar: Yapay zekâ desteğiyle kullanıcıya cevap veren bu robotlar, önceden hazırlanmış komutlar yerine, tavsiyeleri değerlendirir ve ayrıca insanların söylediği, kullanmış olduğu tüm kelimeler, terimler kaydedilir ve bir sonraki işlemlerde kullanılır. Bu sayede robot kendisini geliştirmeye devam eder.




Chatbot Platformları Nelerdir?


Chatbot geliştirmek isteyen bir kişi, firma aşağıda belirtilen platformlardan herhangi birisini kullanabilir.

Chatfuel

Beep Boop

ChattyPeople

Botsify

Smooch.Io

Ayrıca Botlar için kullanılan çeşitli arama motorları vardır. Bunlardan en bilindikleri; Chatbottle, Botlist ve Thereisabo.
Bu ve benzeri arama motorlarında geliştiriciler yeni ürünlerini tanıtabilmektedir. Ayrıca botlara verilen oylama, kullanıcı yorumu ve benzeri istatistikler sayesinde botların sıralaması ve kategorilenmesi de rahatlıkla yapılabilmektedir.




Saygılarımla therealbugra

 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.