Cisco Packet Tracer Nedir & Simülasyon Oluşturmak

'pump

Uzman üye
9 Ara 2022
1,387
2,980
Ağ Kablolarında Geziyor
Merhaba arkadaşlar bugünkü konu başlığımız " Cisco Packet Tracer ".
Bu konu Temel Network tadında ilerliyecek bir çok terimden bahsedeceğim ama öncelikle ana başlığımız ile başlıyalım..


Cisco Packet Tracer

Cisco Academy Öğrencileri için geliştirilmiş ücretisz bir programdır, bu program Ağ topolojileri , ve çeşitli Ağ cihazlarını simülasyon bir ortamda kurulum, ve konfigurasyon ayarlarını pratiğe döküp alıştırmalar yapabileceğimiz bir programdır. Ücretsiz bir şekilde şu linkten indirebilirsiniz.
Cisco Packet Tracer
Kaynakdan ötürü virüs totala kayma gereği duymadım bana güvenmiyorsanız Cisco Academy'e güvenebilirsiniz xd...
Bu da indirme adımları
PDF
Windows için nasıl indiriliyor bilmiyorum , ama galiba .exe dosyasını indirdikten sonra kurulum sihirbazı ile nereye kurulacağına dair , şeyler sorucaktır hi.bir fikriniz yok ise herşeye next&ileri deyip geçin.

Linux dağıtımları kullananlar ise örneğin ben Mint kullanıyorum ,kurmak için .deb uzantılı dosyayı indirdikten sonra, admin yetkisinde dpkg -i ( dosya adı.deb) ile kurulumunu tamamlayabilirsiniz.
Programı çalıştırmadan önce bazı temel kavramlardan bahsetmek istiyorum.


Bunlar ;
  1. Bilgisayar Ağları
  2. Ağ Topolojileri
  3. Switch
  4. Router
  5. Server

Bilgisayar Ağları

Ana konuya geçmeyi fazla uzatmamak için bu başlıkları uzun ele almiyacağım ne işe yarar, ve biraz fikir sahibi olabilieceğiniz kadar kaba taslak yazıları yazacağım, yoksa burda ki her yanbaşlık kendi başına bir konu :)
  1. LAN
  2. MAN
  3. WAN

LAN (Yerel Alan Ağı) : LAN, "Local Area Network"ın kısaltmasıdır. Lan ağı ( Man , Wan ) gibi ağlardan daha küçük yapılı ağlardır. Lan ağı bir evde bir binada bir iş yerinde bilgisayarlar arası iletişim dosya paylaşımları gibi ihtiyaçları karşılayan , Ethernet veya Wifi gibi teknolojiler üzerinden çalışan küçük bir Network ağımızdır.
MAN Metropol Alan Ağı): MAN, "Metropolitan Area Network"ın kısaltmasıdır. Eğer büyüklük sıralaması yapıcaksak bu ağımızı orta büyüklük sınıfına yerleştirebiliriz, bu ağımız İlçe, Şehir .vb aynı bölge de ama farklı lokasyon bölgelerden iletişimi sağlar. Örnek vereyim A şehrinin b ve c ilçelerinden iletişim.
WAN (Geniş Alan Ağı): WAN, "Wide Area Network"ın kısaltmasıdır. Bu ağımız ise Ağımızın en büyüğü, coğrafi olarak ülkeler arasında ki iletişimi sağlayan büyük bir ağdır. Bunu ise uydu bağlantıları gibi yerden verileri alır. Yani Uydu gibi Telekomünikasyon Hatlarını Server gibi kullanır.



AĞ TOPOLOJİLERİ
  1. Yıldız Topolojisi
  2. Halka Topolojisi
  3. Ağaç Topolojisi
  4. Karmaşık Topoloji

1. Yıldız Topolojisi (Star Topology) :
İsimlerin anlamı aslında topolojinin yapısından ötürü isimler konulmuş. Gördüğünüz gibi yıldıza benziyor. Tabi yıldızın ve burda 5 halkası var ancak biz bunu çoğalta biliriz , yani 100 bilgisayardan da yıldız topolojisi yapabiliriz :)

7642220_orig.jpg



Bu Topolojide her bilgisayar bir öncekine ve bir sonrakine bağlı olarak çalışır.Veriler ise requestler / response 'ler halka şeklinde bilgiler dolaşarak diğer client / istemciye ulaşır.
halka-topolojisi-ring.png





3. Ağaç Topolojisi ( Tree Topology ) :

Topolojiye dikkatlı bakarsak hatta dikey bakarsak bir gövde ve dalları gibi bir ağacı bizlere anımsatır. Aslında ortada ki gövdeyi yok sayarsak 3 adet Yıldız topolojimiz oluyor ama hepsini hiyerarşik bir şekilde topladığımızda bu şekil Ağaç Topolojimiz oluyor.





agac-topolojisi-tree.png




NOT
Tüm ağlar , ve tüm Topolojilerden bahsetmiyorum sebebi sadece ana konuyu okuyup anlamak için minumun şu şekil terimleri bilmeniz gerekiyor diye.

SWİTCH NEDİR



Switch'ler, trafik polisi gibidir. Gelen verilerii alır, doğru bilgisayara iletir. Bu sayede'de, ağda birden fazla bilgisayar varsa, verileri doğru yere ulaşırtırır ve karışıklık olmasını engeller. Bu da ağın daha hızlı verimli çalışmasını sağlar.



(
Örnek Bir Switch )

Farklı boyutlarda ki versiyonlarıda vardır.



Ciscos-Industry-Standard-Network-Switch.png






ROUTER NEDİR



Router, internete bağlı olan birden fazla bilgisayar veya cihazlar arasında veri iletişimini sağlar. Örnek verirsem, bilgisayarımızdan bir web sitesine bunada örnek verirsem Linkedin'e erişmek istediğimizde, router bu isteği alır, ve internete yönlendirir, gerekli veriyi alır ve size geri gönderir. Aynı şekilde, evinizdeki farklı cihazlar arasında dosya paylaşımı gibi iletişimler de router aracılığıyla gerçekleşir.

Bu anlattığım sanki biraz Switch ' e benzedi gibi :)



Bir "router" ağ cihazı, bilgisayar ağlarında veri paketlerini yönlendiren ve ileten bir cihazdır. Genellikle LAN (Yerel Alan Ağı) ile WAN (Geniş Alan Ağı) arasında veri alışverişi yapar. Bir ağdaki cihazlar arasında iletişimi sağlamak için kullanılır. Routerlar, ağdaki cihazlar arasında veri iletimini yönlendirir ve gerektiğinde farklı ağlara bağlanmayı sağlarlar.

Routerlar, IP adresleri ve ağ portları gibi bilgilere dayalı olarak veri paketlerini alır, hedeflerine yönlendirir ve iletimi sağlarlar. Ayrıca ağ güvenliği için bir güvenlik duvarı (firewall) işlevi de görebilirler ve ağ trafiğini filtreleyebilirler.

Ev ağlarında genellikle modem ve router bir arada bulunurken, daha büyük işletme veya kurumsal ağlarda genellikle ayrı cihazlar olarak kullanılırlar.

Bir "switch" (anahtarlayıcı), bir bilgisayar ağı içinde veri iletimini yöneten ve organize eden bir ağ cihazıdır. Switch'ler, ağdaki cihazlar arasında iletişimi sağlamak için kullanılır ve genellikle yerel alan ağlarında (LAN) bulunurlar.

Switch'ler, Ethernet protokolüne dayalı olarak çalışır ve cihazlar arasındaki veri iletimini yönetmek için MAC (Medya Erişim Kontrolü) adreslerini kullanır. Bir switch, gelen veri paketlerini alır, paketin hedef MAC adresini kontrol eder ve paketi yalnızca hedef cihaza ileterek ağda verimli bir iletişim sağlar. Bu, diğer cihazlar üzerinden geçmeyen gereksiz veri trafiğini önler ve ağ performansını artırır.

Switch'ler genellikle bir LAN'da birden çok cihazı birbirine bağlamak için kullanılır. Örneğin, ev veya işyeri ağlarında, bilgisayarlar, yazıcılar, ağ depolama cihazları ve diğer ağ cihazları switch'e bağlanarak birbirleriyle iletişim kurabilirler. Bu, veri iletiminin hızlı, güvenilir ve etkili bir şekilde yapılmasını sağlar.


Not : Farkları alıntıdır.


SERVER NEDİR


Arkadaşlar şimdi bizler son kullanıcdan ziyade şu terimi çok duyucaksanız , " CLİENT " buna ; müşteri , istemci , istekci artık dediğiniz terimi kullanabilirsiniz , bu client internet aleminde bizler oluyoruz. Serverlar örnek vermeden Bu server dediğimiz yazılım ve donanımlar clientlere hizmet sağlar , donanımsal olarak aslında switch , hub bunlarda bir serverdır. Yazılımsal olarak e posta sunucuları , web site barındırma , veritabanları gibi yazılımsal hizmetleri içerir.



Artık temel olarak bir fikir sahibi olduğumuza göre konuya geçiş yapıyorum.





Cisco Packet Tracer Kullanımı Ve Basit Bir Ağ Oluşturalım

Programımızı çalıştırıp giriş yapalım



b03ppwo.jpg





Arkadaşlar Mint'e alışmaya çalışıyorum görsel üzerinde düzenlemeye çok alışamadım tarif ederek göstericem ,Physical üstünde ki not defterine benzeyen araca tıklayalım ve penceremizin iki ucuna istediğiniz iki Şehirimizi yazabilirsiniz.




14xbh9b.jpg


Ben İstanbul & Ankara yazdım sizler istediğinizi yazabilirsiniz , şehirlerden anliyacağınız gibi şehirler arası iletişimi kurabilecek seviyede bir network ağı oluşturacağız.



jcpiqx8.jpg


Alt menüden 2. olarak yazan Switches kısmına gelip ilk switchimiz olan 2960 kodlu switchimizi 1 adet İstanbulda ki şirkete 1 Adet ise Ankaramızda ki şirketimize verelim.



srfmxrg.jpg




Ve bu şirketlerimize bir kaç tane bilgisayar verelim bunu alt menünün üst barında olan 2. sırada end devices kısmından seçtim.



ewa1rsx.jpg




ve 1 'er tanede Router verelim dış ağa çıkabilip haberleşebilsinler.





dpeqrfu.jpg



Arkadaşlar burada bilgisayarları switch ile daha sonra router ile bağladım , yıldırım simgeli kablolamayı seçerseniz sizden bilgi istemicektir default ayar ile bağlicaktır.



5wc1td6.jpg



Şirketlerimizin bilgisayarlarına ip subnet ve routerimize de bir ip tanımladık. Bu aralıklarda çalışıcaklar.

4902bb7.jpg

Bilgisayarlarımıza da ip'lerini tanımladık.
Şİmdi ise konfigurasyon ayarlarını yapmakda bilgisayarlardan başliyalım. soldan bir bilgisayarımıza gelip çift tıklıyalım.



4tpdrvq.jpg




Menüden ilk seçenek olan "
İp Configuration" kısmını seçiyoruz.





lnw165t.jpg


Bilgisayarımıza ip mizi vermiştik text olarak yazmıştım ekrana onu yazdım, subnet mask default kendisi doldurdu. Gateway ise Switchimize verdiğimiz ip'den devam ediyoruz.

Bu şekil bilgisayarlara giriyorum.



Şimdi ise Routerlerimize interface'lerimizi tanımlicaz daha sonra bir yönlendirme protokolü çalıştırıcaz.





ge8uf9h.jpg




1. Routerimize gelip Config kısmına girdikten sonra sol alt menülerde İnterface Kısmını görüyoruz 0/0 seçip ayarlamamızı yapıp " ON " tuşuna basıyoruz. Ve aktifleştiriyoruz.





njihzdx.jpg




Aynı Routerimiz'da bu sefer "
İnterFace 0/1"Kısmına geliyoruz. Ve Router'ımıza verdiğimiz ip adresini giriyoruz.

Ve artık bu Router'ımız ile işimiz bitti. 2 Router'ımıza geçelim onuda komut satırından göstereyim "
CLI"

Kısmına girelim.



9kx0nqw.jpg


Diyalog kurmak ister misiniz filan diye soruyor buna hayır diyerek sonrasına enter tuşuna basarak burayı geçiyoruz.



poxtwj3.jpg


Enable diyip izin veriyoruz daha sonra config moduna geçmek için "
conf t " yazıyoruz.



hllbuvy.jpg


İnterface'imizi seçiyoruz. "
int gi 0/0 " daha sonra ip adresi ve subnetmask tanımlıyoruz.



ccri43p.jpg




Aynı ayarı diğer "
İnterface " için de yapıyoruz



19lm3ro.jpg



Ve gördüğünüz gibi herşey olumlu gözüküyor sizlerde de böyle gözükmesi gerek.
Ama iletişimin garantisini sadece bu görüntüden anliyamayız ping atmayı deniyelim bilgisayarlar arası.



jgrxi9x.jpg


Bir bilgisayara gelip Desktop diyelim daha sonra "
Command Prompt " Diyelim önümüze terminal açılacaktır.


42iyj2a.jpg


Gördüğünüz gibi bilgisayarlar kendi aralarına iletişim sağlayabiliyor , bunu "
İCMP" İnternet Control Message Protokolü test ettik.
Peki Router'ımıza kadar çıkabiliyor muyuz onuda test edelim.


qvuups9.jpg

Evet çıkabiliyoruz , ama şuanda Gateway dışına çıkamayız gelin onu da ayarliyalim.
Şuan bu ayar sadece aynı şirkette bulanan bilgisayarların iletişimini sağlıyor.
Bİlgisayarlarımıız diğer şirketler ile bağlantı kurmasını istiyorsak 1. Router'a gelip "
CLI " Komut satırını açalım.

bydcjoo.jpg


ekranda yazmış olduğum komutu girin.
0.0.0.0 - 255.255.255.255 girmemin sebebi tüm ip ve subnet maskler için, bu arada arkadaşlar ospf yönlendirme protokülü her ikisinde de çalıştırdığım için artık bağlantı sorunumuzu gidermiş olucaz.



nxnc7d1.jpg


Ve artık dışarıdan hatta başka şehirde ki uzaklıkta ki bir şirketin bilgisayarı ile iletişime geçerbiliyorum.

Bu yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

'pump

Uzman üye
9 Ara 2022
1,387
2,980
Ağ Kablolarında Geziyor
:)
Çok çok kaliteli konu ellerine sağlık sabitlik konu he :d
teşekkür ederim lexom, öyle de olmuş :d
Emeğine sağlık güzel konu.
teşekkür ederim.
teşekkür ederim hocam.
Emeğine sağlık :)
teşekkür ederim sayın anka juniorim :d
 

mirac007

Üye
14 May 2016
60
14
Merhaba arkadaşlar bugünkü konu başlığımız " Cisco Packet Tracer ".
Bu konu Temel Network tadında ilerliyecek bir çok terimden bahsedeceğim ama öncelikle ana başlığımız ile başlıyalım..


Cisco Packet Tracer

Cisco Academy Öğrencileri için geliştirilmiş ücretisz bir programdır, bu program Ağ topolojileri , ve çeşitli Ağ cihazlarını simülasyon bir ortamda kurulum, ve konfigurasyon ayarlarını pratiğe döküp alıştırmalar yapabileceğimiz bir programdır. Ücretsiz bir şekilde şu linkten indirebilirsiniz.
Cisco Packet Tracer
Kaynakdan ötürü virüs totala kayma gereği duymadım bana güvenmiyorsanız Cisco Academy'e güvenebilirsiniz xd...
Bu da indirme adımları
PDF
Windows için nasıl indiriliyor bilmiyorum , ama galiba .exe dosyasını indirdikten sonra kurulum sihirbazı ile nereye kurulacağına dair , şeyler sorucaktır hi.bir fikriniz yok ise herşeye next&ileri deyip geçin.

Linux dağıtımları kullananlar ise örneğin ben Mint kullanıyorum ,kurmak için .deb uzantılı dosyayı indirdikten sonra, admin yetkisinde dpkg -i ( dosya adı.deb) ile kurulumunu tamamlayabilirsiniz.
Programı çalıştırmadan önce bazı temel kavramlardan bahsetmek istiyorum.


Bunlar ;
  1. Bilgisayar Ağları
  2. Ağ Topolojileri
  3. Switch
  4. Router
  5. Server

Bilgisayar Ağları

Ana konuya geçmeyi fazla uzatmamak için bu başlıkları uzun ele almiyacağım ne işe yarar, ve biraz fikir sahibi olabilieceğiniz kadar kaba taslak yazıları yazacağım, yoksa burda ki her yanbaşlık kendi başına bir konu :)
  1. LAN
  2. MAN
  3. WAN

LAN (Yerel Alan Ağı) : LAN, "Local Area Network"ın kısaltmasıdır. Lan ağı ( Man , Wan ) gibi ağlardan daha küçük yapılı ağlardır. Lan ağı bir evde bir binada bir iş yerinde bilgisayarlar arası iletişim dosya paylaşımları gibi ihtiyaçları karşılayan , Ethernet veya Wifi gibi teknolojiler üzerinden çalışan küçük bir Network ağımızdır.
MAN Metropol Alan Ağı): MAN, "Metropolitan Area Network"ın kısaltmasıdır. Eğer büyüklük sıralaması yapıcaksak bu ağımızı orta büyüklük sınıfına yerleştirebiliriz, bu ağımız İlçe, Şehir .vb aynı bölge de ama farklı lokasyon bölgelerden iletişimi sağlar. Örnek vereyim A şehrinin b ve c ilçelerinden iletişim.
WAN (Geniş Alan Ağı): WAN, "Wide Area Network"ın kısaltmasıdır. Bu ağımız ise Ağımızın en büyüğü, coğrafi olarak ülkeler arasında ki iletişimi sağlayan büyük bir ağdır. Bunu ise uydu bağlantıları gibi yerden verileri alır. Yani Uydu gibi Telekomünikasyon Hatlarını Server gibi kullanır.



AĞ TOPOLOJİLERİ
  1. Yıldız Topolojisi
  2. Halka Topolojisi
  3. Ağaç Topolojisi
  4. Karmaşık Topoloji

1. Yıldız Topolojisi (Star Topology) :
İsimlerin anlamı aslında topolojinin yapısından ötürü isimler konulmuş. Gördüğünüz gibi yıldıza benziyor. Tabi yıldızın ve burda 5 halkası var ancak biz bunu çoğalta biliriz , yani 100 bilgisayardan da yıldız topolojisi yapabiliriz :)

7642220_orig.jpg



Bu Topolojide her bilgisayar bir öncekine ve bir sonrakine bağlı olarak çalışır.Veriler ise requestler / response 'ler halka şeklinde bilgiler dolaşarak diğer client / istemciye ulaşır.
halka-topolojisi-ring.png





3. Ağaç Topolojisi ( Tree Topology ) :

Topolojiye dikkatlı bakarsak hatta dikey bakarsak bir gövde ve dalları gibi bir ağacı bizlere anımsatır. Aslında ortada ki gövdeyi yok sayarsak 3 adet Yıldız topolojimiz oluyor ama hepsini hiyerarşik bir şekilde topladığımızda bu şekil Ağaç Topolojimiz oluyor.





agac-topolojisi-tree.png




NOT
Tüm ağlar , ve tüm Topolojilerden bahsetmiyorum sebebi sadece ana konuyu okuyup anlamak için minumun şu şekil terimleri bilmeniz gerekiyor diye.

SWİTCH NEDİR



Switch'ler, trafik polisi gibidir. Gelen verilerii alır, doğru bilgisayara iletir. Bu sayede'de, ağda birden fazla bilgisayar varsa, verileri doğru yere ulaşırtırır ve karışıklık olmasını engeller. Bu da ağın daha hızlı verimli çalışmasını sağlar.



(
Örnek Bir Switch )

Farklı boyutlarda ki versiyonlarıda vardır.



Ciscos-Industry-Standard-Network-Switch.png






ROUTER NEDİR



Router, internete bağlı olan birden fazla bilgisayar veya cihazlar arasında veri iletişimini sağlar. Örnek verirsem, bilgisayarımızdan bir web sitesine bunada örnek verirsem Linkedin'e erişmek istediğimizde, router bu isteği alır, ve internete yönlendirir, gerekli veriyi alır ve size geri gönderir. Aynı şekilde, evinizdeki farklı cihazlar arasında dosya paylaşımı gibi iletişimler de router aracılığıyla gerçekleşir.

Bu anlattığım sanki biraz Switch ' e benzedi gibi :)



Bir "router" ağ cihazı, bilgisayar ağlarında veri paketlerini yönlendiren ve ileten bir cihazdır. Genellikle LAN (Yerel Alan Ağı) ile WAN (Geniş Alan Ağı) arasında veri alışverişi yapar. Bir ağdaki cihazlar arasında iletişimi sağlamak için kullanılır. Routerlar, ağdaki cihazlar arasında veri iletimini yönlendirir ve gerektiğinde farklı ağlara bağlanmayı sağlarlar.

Routerlar, IP adresleri ve ağ portları gibi bilgilere dayalı olarak veri paketlerini alır, hedeflerine yönlendirir ve iletimi sağlarlar. Ayrıca ağ güvenliği için bir güvenlik duvarı (firewall) işlevi de görebilirler ve ağ trafiğini filtreleyebilirler.

Ev ağlarında genellikle modem ve router bir arada bulunurken, daha büyük işletme veya kurumsal ağlarda genellikle ayrı cihazlar olarak kullanılırlar.

Bir "switch" (anahtarlayıcı), bir bilgisayar ağı içinde veri iletimini yöneten ve organize eden bir ağ cihazıdır. Switch'ler, ağdaki cihazlar arasında iletişimi sağlamak için kullanılır ve genellikle yerel alan ağlarında (LAN) bulunurlar.

Switch'ler, Ethernet protokolüne dayalı olarak çalışır ve cihazlar arasındaki veri iletimini yönetmek için MAC (Medya Erişim Kontrolü) adreslerini kullanır. Bir switch, gelen veri paketlerini alır, paketin hedef MAC adresini kontrol eder ve paketi yalnızca hedef cihaza ileterek ağda verimli bir iletişim sağlar. Bu, diğer cihazlar üzerinden geçmeyen gereksiz veri trafiğini önler ve ağ performansını artırır.

Switch'ler genellikle bir LAN'da birden çok cihazı birbirine bağlamak için kullanılır. Örneğin, ev veya işyeri ağlarında, bilgisayarlar, yazıcılar, ağ depolama cihazları ve diğer ağ cihazları switch'e bağlanarak birbirleriyle iletişim kurabilirler. Bu, veri iletiminin hızlı, güvenilir ve etkili bir şekilde yapılmasını sağlar.


Not : Farkları alıntıdır.


SERVER NEDİR


Arkadaşlar şimdi bizler son kullanıcdan ziyade şu terimi çok duyucaksanız , " CLİENT " buna ; müşteri , istemci , istekci artık dediğiniz terimi kullanabilirsiniz , bu client internet aleminde bizler oluyoruz. Serverlar örnek vermeden Bu server dediğimiz yazılım ve donanımlar clientlere hizmet sağlar , donanımsal olarak aslında switch , hub bunlarda bir serverdır. Yazılımsal olarak e posta sunucuları , web site barındırma , veritabanları gibi yazılımsal hizmetleri içerir.



Artık temel olarak bir fikir sahibi olduğumuza göre konuya geçiş yapıyorum.





Cisco Packet Tracer Kullanımı Ve Basit Bir Ağ Oluşturalım

Programımızı çalıştırıp giriş yapalım



b03ppwo.jpg





Arkadaşlar Mint'e alışmaya çalışıyorum görsel üzerinde düzenlemeye çok alışamadım tarif ederek göstericem ,Physical üstünde ki not defterine benzeyen araca tıklayalım ve penceremizin iki ucuna istediğiniz iki Şehirimizi yazabilirsiniz.




14xbh9b.jpg


Ben İstanbul & Ankara yazdım sizler istediğinizi yazabilirsiniz , şehirlerden anliyacağınız gibi şehirler arası iletişimi kurabilecek seviyede bir network ağı oluşturacağız.



jcpiqx8.jpg


Alt menüden 2. olarak yazan Switches kısmına gelip ilk switchimiz olan 2960 kodlu switchimizi 1 adet İstanbulda ki şirkete 1 Adet ise Ankaramızda ki şirketimize verelim.



srfmxrg.jpg




Ve bu şirketlerimize bir kaç tane bilgisayar verelim bunu alt menünün üst barında olan 2. sırada end devices kısmından seçtim.



ewa1rsx.jpg




ve 1 'er tanede Router verelim dış ağa çıkabilip haberleşebilsinler.





dpeqrfu.jpg



Arkadaşlar burada bilgisayarları switch ile daha sonra router ile bağladım , yıldırım simgeli kablolamayı seçerseniz sizden bilgi istemicektir default ayar ile bağlicaktır.



5wc1td6.jpg



Şirketlerimizin bilgisayarlarına ip subnet ve routerimize de bir ip tanımladık. Bu aralıklarda çalışıcaklar.

4902bb7.jpg

Bilgisayarlarımıza da ip'lerini tanımladık.
Şİmdi ise konfigurasyon ayarlarını yapmakda bilgisayarlardan başliyalım. soldan bir bilgisayarımıza gelip çift tıklıyalım.



4tpdrvq.jpg




Menüden ilk seçenek olan "
İp Configuration" kısmını seçiyoruz.





lnw165t.jpg


Bilgisayarımıza ip mizi vermiştik text olarak yazmıştım ekrana onu yazdım, subnet mask default kendisi doldurdu. Gateway ise Switchimize verdiğimiz ip'den devam ediyoruz.

Bu şekil bilgisayarlara giriyorum.



Şimdi ise Routerlerimize interface'lerimizi tanımlicaz daha sonra bir yönlendirme protokolü çalıştırıcaz.





ge8uf9h.jpg




1. Routerimize gelip Config kısmına girdikten sonra sol alt menülerde İnterface Kısmını görüyoruz 0/0 seçip ayarlamamızı yapıp " ON " tuşuna basıyoruz. Ve aktifleştiriyoruz.





njihzdx.jpg




Aynı Routerimiz'da bu sefer "
İnterFace 0/1"Kısmına geliyoruz. Ve Router'ımıza verdiğimiz ip adresini giriyoruz.

Ve artık bu Router'ımız ile işimiz bitti. 2 Router'ımıza geçelim onuda komut satırından göstereyim "
CLI"

Kısmına girelim.



9kx0nqw.jpg


Diyalog kurmak ister misiniz filan diye soruyor buna hayır diyerek sonrasına enter tuşuna basarak burayı geçiyoruz.



poxtwj3.jpg


Enable diyip izin veriyoruz daha sonra config moduna geçmek için "
conf t " yazıyoruz.



hllbuvy.jpg


İnterface'imizi seçiyoruz. "
int gi 0/0 " daha sonra ip adresi ve subnetmask tanımlıyoruz.



ccri43p.jpg




Aynı ayarı diğer "
İnterface " için de yapıyoruz



19lm3ro.jpg



Ve gördüğünüz gibi herşey olumlu gözüküyor sizlerde de böyle gözükmesi gerek.
Ama iletişimin garantisini sadece bu görüntüden anliyamayız ping atmayı deniyelim bilgisayarlar arası.



jgrxi9x.jpg


Bir bilgisayara gelip Desktop diyelim daha sonra "
Command Prompt " Diyelim önümüze terminal açılacaktır.


42iyj2a.jpg


Gördüğünüz gibi bilgisayarlar kendi aralarına iletişim sağlayabiliyor , bunu "
İCMP" İnternet Control Message Protokolü test ettik.
Peki Router'ımıza kadar çıkabiliyor muyuz onuda test edelim.


qvuups9.jpg

Evet çıkabiliyoruz , ama şuanda Gateway dışına çıkamayız gelin onu da ayarliyalim.
Şuan bu ayar sadece aynı şirkette bulanan bilgisayarların iletişimini sağlıyor.
Bİlgisayarlarımıız diğer şirketler ile bağlantı kurmasını istiyorsak 1. Router'a gelip "
CLI " Komut satırını açalım.

bydcjoo.jpg


ekranda yazmış olduğum komutu girin.
0.0.0.0 - 255.255.255.255 girmemin sebebi tüm ip ve subnet maskler için, bu arada arkadaşlar ospf yönlendirme protokülü her ikisinde de çalıştırdığım için artık bağlantı sorunumuzu gidermiş olucaz.



nxnc7d1.jpg


Ve artık dışarıdan hatta başka şehirde ki uzaklıkta ki bir şirketin bilgisayarı ile iletişime geçerbiliyorum.

Bu yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
Destek olarak video paylaşımı eklemek isterim 😌
 

'pump

Uzman üye
9 Ara 2022
1,387
2,980
Ağ Kablolarında Geziyor
Best Junter'dan sabitlik konu. Eline sağlık.
Teşekkür ederim kmodum.
Eline sağlık dostum
Teşekkür ederim abi.
Eline sağlık, gayet güzel olmuş.
Teşekkür ederim.
Destek olarak video paylaşımı eklemek isterim 😌
Benim düzenleme yetkim yok ancak yinede bana özelden ulaşıp konuşabiliriz ,yetkisi olan arkadaşlar konuya ekler, düşüncen için teşekkür ederim :)
 

Rebelkan

Blue Team Lider Yrd.
12 Şub 2019
1,841
919
teşekkür ederim , sayenizde hocam :)
Estağfurullah Pump, o senin kendi verdiğin emek ve yüksek motivasyonun sayesinde. Bunların karşılığıda böyle bomba gibi konular :)

Konu yakıştığı yerde sabit bir şekilde de duruyor. (y)
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.