cPanel Site Yedekleme ve Geri Yükleme (Resimli Anlatım) Radius

Radius1

Yeni üye
15 Eki 2014
19
0
cPanel kullanıcıları sitelerini farklı bir sunucuya taşırken genelde yedekleme kullanmazlar ancak yedekleme cPanel yedekleme sistemini kullanmak oldukça basit ve hızlıdır.

Aşama aşama sizlere cPanel ile site yedeği almayı ve bunları geri yüklemeyi göstermek istiyorum.

Yedekleme
1. cPanel anasayfasından Files (Dosyalar) bölümü altından Backups (Yedekler) simgesine tıklayalım.





2. Backups bölümünden “Download a Home Directory Backup” altındaki “Home Directory” butonuna tıklayarak dosyalarınızın yedeğini indirmeye başlayabilirsiniz. Eğer dinamik bir site ise ve Veri Tabanı kullanıyorsanız “Download a MySQL Database Backup” altında sıralanan veritabanı linklerine tıklayarak istediğiniz veritabanının yedeğini alabilirsiniz. Eğer emin değilseniz tüm veritabanlarının yedeğini almanızı öneririm. “Full Backup” bölümünü ileri seviye kullanıcılar içindir. Ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız bu bölümü kullanmayınız çünkü o bölümden geri yükleme yapamazsınız!






3. Gerekli görürseniz daha önceden kullandığınız eposta yönlendiricilerini (EMail Forwarders) ve spam filtrelerinizi (Email Filters) alt bölümlerden indirebilirsiniz.
Almış olduğunuz bu yedek dosyalarınızı, veritabanlarınızı ve e-posta adres ve içeriklerini kopyalayacaktır. Herhangi bir sorun ile karşılaşmamak için e-postalarınızın yedeğini almanızı öneririm.
Yedekleme aşaması bu kadar basittir. Gelelim geri yükleme aşamasına!
Geri Yükleme
1. Geri yedekleme yaparken girdiğimiz Backups bölümünde yedek aldığımız yerlerin hemen karşısında geri yüklemek için alanlar göreceksiniz. Geri yüklemek istediğiniz verileri sırası ile yukarıdan aşağıya doğru yüklemeye başlayınız.
a. dosyaları yüklemek için “Restore a Home Directory Backup” altında bulunan “Dosya Seç” butonuna tıklayarak bilgisayarınıza indirmiş olduğunuz yedeği seçiniz ve “Upload” tuşuna basınız. Yedek aldığınız dosya eğer çok büyükse bu işlem uzun sürebilir. Eğer bağlantınız yavaş ise daha da uzun sürebilir. Lütfen sabırlı olun.
b. Veritabanı yedeklerinizi tek tek “Restore a MySQL Database” altından önce “Dosya Seç”, sonra da Upload tuşuna tıklayarak yükleyebilirsiniz. Her veritabanı dosyası için aynı işlemi tekrarlamalısınız. Dosya yüklemeye göre bu bölüm daha hızlı yüklenecektir.
c. Eğer e-posta yönlendiricileri ve spam filtrelerinizin de yedeğini aldıysanız, önceki adımlarda olduğu gibi yedeklerinizi yükleyebilirsiniz.




2. Yedekleri geri yükleme işlemi bittikten sonra opsiyonel olarak veritabanı kullanıyorsanız ve veri tabanlarınızın da yedeklerini geri yüklediyseniz, veri tabanları için kullanıcı oluşturup bunları bağlamanız gerekmektedir. Bunun için cPanel anasayfası altından “Databases” sekmesi altındaki “MySQL ® Databases” seçeneğine tıklayınız.


3. MySQL Users bölümü altından bir kullanıcı oluşturmanız gerekmektedir. Username altına geçerli bir kullanıcı adı yazınız. Parolalarınızın yeterince güçlü olduğuna dikkat ediniz. Parolalarınızı kendiniz belirleyecekseniz içerisinde en az birer tane; küçük harf, büyük harf, rakam ve özel işaret bulunmasına dikkat ediniz. Özel işaretler; noktalama işaretleri olabileceği gibi boşluk hariç diğer tüm simgeler de olabilir. Tek tırnak (‘) ve çift tırnak (“) kullanmamaya özen gösteriniz.



4. Sonrasında hangi kullanıcıyı hangi veritabanına atamak istiyorsanız User kısmından kullanıcıyı, Database ksımında veritabanını seçip “Add” tuşuna basınız.







5. Sonraki ekranda karşınıza çıkacak bölümde veritabanına ulaşırken kullanıcının izinlerini belirlemeniz gerekmektedir. Bu bölümde ne yaptığınızdan emin değilseniz ve kullandığınız yazılıma güveniyorsanız hepsini seçebilirsiniz. Ancak; gerekmedikçe drop yetkisini vermemeye çalışınız. Gerekmiyorsa alter, create, create * seçeneklerini de kaldırabilirsiniz.




Veritabanı kullanıcılarını da bağladıktan sonra sitenizin dosyaları arasından veritabanı ayar dosyasını bulup yeni veritabanı adı, yeni kullanıcı ve yeni parolalarınızı eklemeniz gerekmektedir. WordPress için bu dosya public_html altında yani sitenizin kök dizinindeki wp-config.php dosyasıdır.
Yedeklemeler bittikten sonra e-posta adresleri için yeni şifreler oluşturmak isteyebilirsiniz. Ayrıca sunucu değişikliği sonrasında e-posta pop3, smtp ve imap bilgileri de değişeceği için Outlook, Firebird vb. uygulamalarda server ve ort bilgilerini düzenlemeniz gerekebilir.
Umarım işinize yaramıştır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.