Ekolojik Tarım

cansın

Özel Üye
27 Nis 2008
8,788
31
8bcp4.jpg


Bundan böyle tüm dünya ile birlikte Türkiye de tarımda ekolojik üretim tarzına yönelmiştir. Çünkü parçalanmaya devam eden sosyokültürel yapılarının iyileştirilmesi, ancak çevreye zarar vermeden kaynakların korunarak verimli bir şekilde kullanılması ile mümkündür. Kurulmuş olan kooperatiflerden, bazı köylerde sözleşmeli çiftlik esasına dayalı şirketlerin çalıştığı projelerle, dış ve daha çok iç pazara yönelik, doğrudan organik sertifikalı ürünlerin tüketicilere ulaşması sağlanmaktadır. Bu amaçla küçük çiftçi tarımı ile sürdürülebilir bir fayda yaratılmış olunur. İç ve dış piyasada rekabet gücü yüksek ürünlerin üretilmesi ile organik tarım yapan büyük şirketler ve küçük çiftçiler de yerel tohumlara yönelerek, doğaya ve çevreye uyumlu organik tarımı desteklemiş olmaktadır. Ne var ki, gelirinin artırılması, üretici ile tüketici arasındaki zincir kısaltılarak üreticiye yüksek gelir, tüketiciye ucuz ürün sağlanması, tarımsal alt yapının iyileştirilmesi için gerekli olan politika araçlarının belirlenerek uygulanması giderek daha fazla önem taşımaktadır. Ayrıca bütün çalışmalarda kültürel ve sosyal yapının iç içe geçtiği bir oluşum meydana getirilmelidir. Çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunarak sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmanın sağlanması, sağlıklı, dengeli beslenme ve gelecek nesillerin de sağlıklı bir çevrede yetişmesi demektir. Sürdürülebilir tarım olmadan kararlı bir sosyal düzen sağlamak mümkün değildir. Var oluşumuzun ve çocuklarımızın sorumluluğunu üstlenme kararı, değerlerimiz ve geleceğimiz anlamında son derece önemlidir. Sağlık ve beslenme arasındaki sıkı ilişki bugün gelişmiş ülkelerin en çok üzerinde durdukları konuların başında gelmektedir.

Kentsel alanlarda yaşanan baskılar, ulaşım problemleri ve çevre sorunları insanın geleceğe duyduğu inancı felce uğratmakta ve sağlıksız yeni nesillerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu olumsuz etkiler ve doğurduğu sonuçlar modern teknolojiler ve suni yaşamsal alanlar ile önlenememekte aksine doğal alanlara duyulan ihtiyacı daha da arttırmaktadır. Bireylerin ve toplumun, çağımızda teknolojik gelişme ve nüfus artışıyla ortaya çıkan çeşitli çevre sorunlarının yarattığı bunalımlardan kurtulmasında, insanın fizyolojik ve psikolojik sağlığını kazanmasında ve düzene koymasında, yaşamsal öneme sahip bir eylem olarak sosyal etkiyi değerlendirmeyi de içine alan çalışmalar ile projeler bu temel yaklaşım üzerinde şekillendirilmelidir. Türkiye’de toplam tarımsal topraklar 24 milyar hektar, bunun yarım milyon hektarı organik tarım için kullanılmaktadır. Ağırlık zeytinlik, badem, çok az alan da sebze ve meyve üzerinedir. Üzücü olan ise, günümüzde kimyasalların kullanıldığı, verim artışına dayalı tarımın gelişmekte olmasıdır. Daha fazla sayıda büyük tarım işletmelerinin oluşması, küçük tarım işlerini de tasfiye etmiştir. Ekolojik tarım yapmak isteyen kişilerin ya da işletmelerin cesareti kırılmıştır. Oysa toprağın, havanın, yeraltı sularının kirletildiği, kimyasalların kullanıldığı verim artışına dayalı böyle tarımın henüz 20 yıl bile geçmeden toplum sağlığına ne kadar büyük zarar verdiği ortadadır. En büyük arzumuz, özellikle bölgesel yapılacak olan sürdürülebilir tarım uygulamaları ile doğal ve kültürel kaynakları, jeolojik yapısı, bitki örtüsü, ekolojik (çevrebilimle ilgili) görsel nitelikleri incelenerek, insanlığın zorunlu ihtiyaç duyduğu gıda güvencesini sağlayan ve bunun için gerekli metotları geliştiren yeni kaynakların araştırılmasıdır. Ayrıca ekolojik tarım yapmak isteyen kimselere danışmanlık hizmeti verilerek söz gelimi, gölet yapımı, sulama, toprak etütleri, yeni bitki türlerinin bölgelere adaptasyon çalışmaları, ıslah çalışmaları, gübreleme çalışmaları ile tarım teknolojisinin kullanıldığı tarıma dayalı projeler üretilmeli ve desteklenmelidir.

Toprağımız bize bir öğretmen, bir ortak ve bir tedarikçidir. Her şeyden önce toprak, bir canlıdır ve duyguları vardır. Toprağın fiziksel enerjisi bedenleri, ruhani enerjisi yüreği ve aklı besler. Toprak bize nasıl sevgi, saygı ve şükran ile yaşanacağını öğretmiştir. Tarım yapmanın bir insanın doğaya duyacağı en derin saygı olduğunu bilenlerden biri olarak organik tarıma daha fazla değer vermemiz gerekmektedir. Nitekim üreten ve paylaşan bir nesil olmakla böylece mutluluğumuzu da korumuş olacağımızı bilmeli, bunun için ne gerekiyorsa yapmalıyız.

...​
 

Vetta*

Uzman üye
27 Ocak 2012
1,234
0
Aydın
Reklam Olmasın Fakat Ekolojik Tarım Deyince Aklıma Efeköy Entelköy'E Karşı Filmi Geldi. Eğer Boş Zamanınız Varsa İzlemenizi Tavsiye Ederim. Bu Bilgilerde Sahip Olmamız Gerek Bilgiler Tabii.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.