Ekran Kartı Çıkartma & Monta Etme [Resimli Anlatım]

Dark-Man

Kıdemli Üye
5 Ocak 2013
4,432
9
I Don't Know
Hangi ekran kartını alacağınıza karar verip zor kısmı atlattıktan sonra, işin kolay kısmı olan montaja geçebilirsiniz.
Ekran kartı takmak için bilgisayar tamircinize fazladan para vermenize ya da kasanızı bir tanıdığınıza gö türmenize gerek yok. Sizler için hazırladığımız rehber ile yeni aldığınız ekran kartını kolaylıkla bilgisayarınıza monte edeceksiniz.


Eskisini Çıkarmak

Not: Önce Bilgisayarı Kapatıyoruz :D

İlk aşama olarak eski ekran kartınızı çıkarmakla başlayalım.
ekn_11298388966.jpg

Çoğu anakartta ekran kartının takıldığı slotların uç kısmında küçük bir mandal bulunur. Bu mandal ekran kartının slottan çıkmasını engeller.
ekn_21298389011.jpg

Ekran kartını çıkarırken bu mandala tek parmağınızla bastırın. Bundan sonra kartı üst kısmından tutarak kendinize doğru yavaşça çekip kartı yerinden çıkarın.


PCI-Express Slotu

Günümüzde birçok ekran kartı PCI-Express x16 slotuna takılıyor. Bu slotları tanımak epey kolay.
ekn_31298389138.jpg

PCI-Express x16 slotları etrafındaki slotlardan daha uzundur ve renkleri farklıdır.
ekn_41298389179.jpg

Uzun ve yüksek beyaz renkli slotlar eski AGP kartlar için kullanılır. Kısa boylu slotlara ise ses kartı ya da buna benzer cihazlar takılır.


Yenisini Takıyoruz

Şimdi sıra geldi yeni ekran kartınızı takmaya. Ekran kartını ters takma gibi bir olasılığınız olmadığından endişelenmenize gerek yok.
ekn_71298389330.jpg

Uygun gördüğünüz PCI-Express slotuna, ekran kartının alt kısmında yer alan altın renkli bağlantı kısmını denk getirmelisiniz.
ekn_51298389357.jpg

Bu bağlantı kısmı bir küçük, bir de büyük bölümden oluşuyor. Bunları PCI-Express slotuna tam denk getirmelisiniz. Bundan sonra hafifçe ittirerek kartı slota yerleştirin.
ekn_61298389382.jpg

Görüntü çıkışlarının da kasanın arka tarafındaki açıklıklara denk gelmesini sağlayın. Daha sonra üst kısımdaki çıkıntıyı kasaya vidalayın. Bazı kasalarda vida yerine mandallar bulunuyor.


Güç Bağlantıları

Ekran kartını slota taktıktan sonra güç bağlantısını yapmalısınız.
Kartların arka kısmında 6 ya da 8 delikli güç bağlantıları yer alır. Güç kaynağındaki uygun PCI güç bağlantılarını buraya takmalısınız.
ekn_81298389509.jpg

Bu delikler bazı kartlarda iki adet 8-pin halinde ya da sadece bir adet 6-pin şeklinde de olabilir. Hatta bazı kartlarda bu bağlantı bulunmaz. Sizin yapmanız gereken tüm bu girişlere bağlantı yapmak.

Görüntü Çıkışları

Güç bağlantısını da yaptıktan sonra son adım olarak görüntü bağlantısını yapmalısınız.
ekn_91298389599.jpg

Bunun için genelde DVI ve D-Sub çıkışları kullanılır. Dijital bir arayüz olan DVI genelde beyaz renkli ve büyük, D-Sub ise genelde mavi renk ve daha küçüktür.
Monitörünüzde DVI girişi yoksa, bunun kablosunun ucuna bir çevirici takarak DVI bağlantısı yapabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.