Linux Root Password Sıfırlama

SkyNet96

Üye
3 Eyl 2010
128
0
İzmir
Linux makinenizin root parolasın unuttuğunuzda ne olur? Cevap basit büyük sıkıntı olur.

Bu gibi durumlarda makineye fiziksel erişiminiz varsa grub menüsünde küçük bir düzenleme yaparak sistemi açabilir ve root parolasını değiştirebilirsiniz.

grub0.png


Öncelikle sistemi yeniden başlatalım. Yukarıdaki gibi grub menüsü geldiğinde klavyeden "E" tuşuna basarak düzenleme moduna geçelim. Karşımıza aşağıdaki gibi bir menü gelecektir...

grub0a.png


Yukarıdaki menüde işaretlenmiş olan "ro quiet" ifadesini silerek, aşağıda görüldüğü gibi "rw init=/bin/bash" şekline getirelim.

grub0b.png


Açılış parametresi olarak "rw init=/bin/bash" değerini eklediğimize göre CTRL+X tuş kombinasyonunu kullanalım ve sistemin açılışını izleyelim. Sistem açıldığında passwd komutu ile root parolamızı değiştirebiliriz.

grub0c.png


passwd komutu kullanıcı hesaplarının parolalarını değiştirmek için kullanılan komuttur. "Enter new UNIX password" diyerek sizden yeni parolanızı girmenizi isteyecektir. "Retype new UNIX password" diyerek aynı parolayı ikinci kez yazmanızı ister ve sonrasında "passwd: password updated successfully" mesajını gördüğünüzde parolanız değiştirilmiş demektir. Artık sistemi yeniden başlatabilirsiniz...

Olur da aşağıdaki gibi "Authentication token manipulation error / Password unchanged" hatası alırsanız bu diskin readonly bağlanmış olmasından kaynaklanabilir.

re2.png


Yukarıda görüldüğü gibi "mount / -o remount,rw" komutunu kullanarak kök dizini okuma yazma yetkileriyle bağlayabilirsiniz. Daha sonra ise passwd komutunu kullanarak parola sıfırlama işlemini yapabilirsiniz...

Yukarıda bahsedilen yöntemlerin işe yarayabilmesi için makineye fiziksel erişim söz konusu olmalı ve grub açılış yöneticisinin düzenlemeye izin veriyor olması gereklidir.

Genellikler grub menüsüne parola koyulmasa da Grub parolası olması durumda sistemi bir live cd ile boot etmek gerekebilir. Tabii sistemi cdrom aygıtından başlatabilmek için de bios erişimi yetkilerine sahip olmanız gerekecektir... :)

// SkyNet
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.