namaz ve insan

cyberci

Uzman üye
13 Eki 2007
1,325
4
dünyadan...
Allah(c.c) buyuruyorki; O mü ‘minler ki gayba iman eder namazı dosdogru kılarlar.(Bakara 2/3)


Bir hadis-i şerifte Efendimiz (s.a.v) buyuruyorki İman ile küfür arasındaki fark namazı kılıp veya kılmamaktır [Tirmizi].




Namazın içinde riayet edilmesi gerekn 6 husus vardır.
Birincisi:ihlas, nedir ihlas ?
İhlas dogru samimi katışıksız dosdogru ve dupduru olmaktır. İbadette ihlas deyince Allah(c.c) Rızası için ibadet etmeyi,düşüncede ihlas dedigimizde ise Allah(c.c) rızasına uygun şeyleri düşünmeyi kasdederiz. Genel manada Allah’ın sevip razı oldugu ölçüler içinde yaşamak manasına gelir. Yani namazı ihlas ile buda dosdogru sadece Allah’ı düşünerek namazda iken dünyalıkları bir tarafı bırakarak ve vaktinde kılmaktır.
İkincisi:Tefekkürdür.Tefekkür namaz içindeki meseleleri düşünmek yani ilk önce Allah(c.c)’ın huzurunda oldugunu bilmek ve edep üzere olmak okunan surelere ve rükuda aynı zamanda secdede yapılan tesbihleri dikkatlice okumak ve dikkatlice nezaket içinde görevi ihya etmektir. Yani namazda vücudu çok oynatmamak yada bir yerin kaşınması durumunda sabredebilmektir.
Üçüncüsü:havf;havf, Allah(c.c) Azimüşsandan korkmaktır. Namazda iken vücudun tamamı Allah korkusu içinde olmalıdır. Bir hadis-i şerifte efendimiz şöyle buyuruyor;hikmet ve ilmin başı Allah (c.c) korkusudur.diger bir hadis-i şerifte ise sizin en akıllınız Allahtan en çok korkanınızdır.Allah’tan korkup günahtan sakınan kimselere müttaki denir. Müttakiler hakkında çok müjdeler vardır. Efendimiz (s.a.v) Bir hadis-i şerifte buyuruyorki; Müttakilerin hepsi hesapsız cennete girerler.
Bir ayeti kerimnede Allah;Kulları içinde ise Allahtan ancak alim olanlar içleri titreyerek korkar. Şüphesiz Allah üstün ve güçlü olandır. Bagışlayandır. (fatır suresi 28) Demmeki havf dedigimiz yani Allah(c.c) korkmak ne kadar önemliymiş namazda bu hususa dikkat edilmesi gerekir.
Dördüncüsü raca’dır.;raca Allahu azimüşsanın rahmetini ümit etmektir. Namazı Allah(c.c) rahmetini ümit ederek kılmamız gerekir. Namazı Allah(c.c) rahmetini ümit ederek kılmalıyızki namazın usül ve adabına tam uyalım. Buda Allah(c.c) rızası demektir
Beşincisi rukyet-i taksir;Günahkar oldugunu bilmektir. namazda dururken günahkar oldugunu bilmek insanı Allah(c.c) yalvarmaya oda günahlardan arınmaya ***ürür.aynı zamanda bu şekilde namaza durursak içimizdeki kin hasenat ve gurur yok olur Allah(c.c)sevgisini kazanmış oluruz.
Altıncısı:mücahede;mücahede demek nefsi ve şeytan ile savaş etmektir.nasıl savaş edilir .bakın şeytanın efendimiz(s.a.v) huzuruna gelip yaptıgı işleri anlatırken söyledigi sözleri kısaca deyinelim ben insanların kan mecralarına girerim etlerine karışırım ama insanlar haberdar olamazlar nefislerini azdırırım. Evet şeytanın bu sözlerindende anlaşılıyorki biz farkında olmadan bizi Rabbimizden ayırmaya çalışıyor. Bu yüzden namazda şeytana uymamak namazın görevini yerine getirmektir namazda nefsin arzuladıgı şeylerden uzak durmak ve şeytanın akla dünyanevi şeylerin getirmesi olmamalıdır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.