Önemli çevrimiçi görgü kuralları

piyanist_1991

Katılımcı Üye
8 Tem 2010
464
0
NiCeA
Çevrimiçi durumdayken başkalarıyla iletişim kurmanın her farklı yolu için (sohbet odaları, bloglar, kişisel "alanlar" ve forumların yanı sıra e-posta, anlık ileti ve metin iletileri), yazılı ve yazılı olmayan davranış biçimleri bulunmaktadır.
Aşağıda, çevrimiçi dünyaya olabildiğince az sorun ve yanlış anlamayla giriş yapabilmeniz için bazı genel ipuçları bulabilirsiniz.
Sohbetler, forumlar ve çevrimiçi topluluklar

•Sohbet odasına, foruma veya çevrimiçi topluluğa bir ileti göndermeden önce kurallarını veya yönergelerini okuyun.
•Gizliliğinizi koruyun: Tam adınızı hiçbir zaman kullanmayın. Diğer kullanıcıların tam adlarını sormayın.
•Konudan uzaklaşmayın.
•Rahatsız edebilecek ifadeler kullanmayın.
•Sözlerinizi vurgulamak için BÜYÜK HARF kullanmaktan kaçının, bu tarz "bağırma" olarak algılanabilir.
•İletilerinizi kısa tutun.
•Yazım denetimi yapın.
•Forumlarda yeni bir başlık açmadan önce, aynı konuda daha önce açılmış bir başlık olmadığına bakın. Varsa, iletinizi bu başlığa yazın.


E-posta

•Önemsiz e-posta göndermeyin ve iletmeyin.
•Internet hileleri göndermeyin veya iletmeyin . Bir hikayenin doğru olup olmadığını öğrenmek için, Snopes.com gibi güvenilir bir kaynağa başvurun.
•Virüs uyarılarını göndermeyin veya iletmeyin. Bunlar asılsız olabilir.
•Çok sayıda alıcıya gönderilmiş bir e-postayı yanıtlıyorsanız, yalnızca ilgili kişileri yanıtlayın.
•Çok sayıda alıcıya büyük boyutlu ekler göndermekten kaçının.
Genel olarak, çevrimiçi durumdayken nüansların kaybolduğu söylenebilir. Yanlış anlamalara izin vermemek için sade bir dil kullanın ve espri yaparken normalden daha dikkatli davranın.
Çevrimiçi dünyanın kişisel olmayan yapısı gereği, gerçekte olduğundan çok daha güçlü iletişim kurulabilir. Bir ileti göndermeden önce, anı sözleri kişinin yüzüne söyleyip söyleyemeyeceğinizi kendinize sormak iyi bir fikirdir. Söyleyemeyecekseniz, sözlerinizi yeniden gözden geçirmeniz gerekebilir.
Son olarak, gönderdiğiniz iletilerin Web'de uzun zaman boyunca kalacağını unutmayın. Hedef kitlenizi gözden geçirmeniz ve aralarında on yıl sonra çalışanınız olabilecek kişilerin de bulunabileceğini unutmamanız gerekir.
Çevrimiçi görgü kuralları hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Web'de "netiquette" (Internet görgü kuralları) sözcüğü için arama yapabilirsiniz.
Birçok çevrimiçi ansiklopedide konuyla ilgili bilgiler ve karşılıklı saldırgan sözlerin söylendiği "atışmalardan" ya da diğer kullanıcıları kızdırmak için kasıtlı olarak tahrik eden "şakacılardan" kaçınmaya yönelik öneriler bulunmaktadır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.