Sık Karşılasılan Android sorunları ve çözümleri

ShaaDooM

Uzman üye
14 Şub 2012
1,944
2
İstanbul
Selam arkadaşlar android işletimi kullananlar için çok özel bir döküman sizin de karsılasma olasılıgınız var inşallah yararlı olur ve doğru yere açmısımdır konuyu bu konunun sabitlenmesi yararlı olacağı kanattindeyim yine de yönetici arkadaşların bileceği iş bu iyi güünler :)

Google Play Store çökmesi

Eğer Google Play Store uygulaması açıldıktan hemen sonra çöküyorsa, telefonunuzdaki cache hafızanızda sorun var demektir. Çoğunlukla bu cache dosyasını temizlemeniz, sorunu çözmeye yeterli olur.

Şu adımları izleyin:

Ayarlar
Uygulamalar
Tümü sekmesine geçiş yapın.
Google Play Store'u bulun ve tüm verileri temizle seçeneğine tıklayın.
Telefonunuzu kapatıp tekrar açın.
Eğer bu yöntem işe yaramazsa, şu uygulamaların da verilerini silin.

Google Play Services
Google Services Framework


Yeterli disk alanı yok

Eğer telefonunuzda yeterli disk alanı kalmadığına dair bir mesaj alırsanız, panik yapmayın. Android tüm uygulamalar için sabit bir depolama alanı ayırır.

Diskte yer açmak için yapabileceğiniz en iyi iş, gereksiz uygulamaları silmek olacaktır.

Ayrıca eğer mobil Spotify uygulaması gibi, dosyaları saklı uygulamalar kullanıyorsanız, telefonunuzu temizlemek için CCleaner gibi bir temizleme uygulamasını tercih etmelisiniz.


Google Play Store uygulama indirmiyor


Bazı Android sahipleri bu rahatsız edici sorunla karşılaşabiliyorlar. Ancak panik yapmaya gerek yok. Bunun için de en kısa çözüm Google Play Store uygulamasının verilerini silmek. Böylece Cache temizlenecek ve Google Play Store yeniden normal çalışmaya başlayacak. İlk maddedeki adımları aynen uygulayın...

Google Play Store'u yeniden kurmak

Google Play'i telefondan gerçekten silmeniz kolay iş değil. Bunun için telefona root işlemi yapmanız gerekiyor. Ama mağaza uygulamasını devre dışı bırakmış olabilirsiniz. Eğer Play Store'u uygulamalar arasında göremiyorsanız panik yapmayın.

Ayarlar
Uygulamalar
"Hizmet Dışı" sekmesine gelin.
Google Play Store.'u bulun ve aktive edin butonuna basın.


Google Play Store'un eski versiyonu

Bazen Google Play'in son versiyonu kullanıcıların eski telefonları ile çalışmayabiliyor. Eski versiyonu kurmak için de Google Play'in eski APK dosyasına ihtiyacını olacak.

APK Mirror sitesini kullanarak telefonunuza eski Google Play'i kurabilirsiniz.


Android cihazındaki hafızayı nasıl temizlerim

Android işletim sistemi, kullanıcının verilerinin kaybolmaması için arka planda çalışan uygulamaları kendi kendine kapatmıyor. Bu da açılan uygulamaların zaman içinde arka planda birikip hafızayı zorlamasına neden oluyor. Kullanmadığınız uygulamaları kapamak için pratik bir App Killer uygulaması kurmanız işinizi kolaylaşatıracaktır. Bu uygulamalar, ekranda tek tıklamayla arka plandaki uygulamaları kapatırken, zamanlanmış şekilde belli periyotlarla otomatik olarak da kapama yapabiliyor.

System UI çalışmıyor!


Bazen kullanıcı arayüzü donar ve dokunmalara tepki vermez. Böyle durumda en iyi çözüm telefonu kapatıp yeniden açmaktır. Eğer bu da sorunu çözmezse, cache'yi temizlemeniz gerekebilir. Şu adımları izleyin:

Ayarlar
Uygulamalar
System UI'yi seçin.
Hafızayı Temizle butonuna basıp telefonu yeniden başlatın.


Download'lar çalışmıyor!


Android'in kendi download yazılımı bulunuyor ancak bu uygulama bazen indirmeleri yarıda kesebilir veya indirmeyi başlatmayabilir. Bu durumda telefonun cache'sini silmek yine en uygun çözüm olacaktır.

Ayarlar
Uygulamalar
Tüm uygulamalar sekmesinden Download Manager'ı seçin.
Hafızayı temizleyin ve telefonu yeniden başlatın.


İndirilen dosyaları bulamıyorum

Android, telefona indirilen dosyaları standart olarak "Download" isimli bir klasörün içine yükler. Bu klasörü göremiyorsanız panik yapmayın; bulmak için, bazı model cihazlarda bir dosya yöneticisi kurmanız gerekir. Dosya yöneticisi kurulduktan sonra SD kartın içindeki dosyalara ulaşın ve Download klasörünü bulun.

İndirilmiş videoyu izleyemiyorum

Bazen indirdiğiniz videonun formatı, Android'in standart uygulamalarının çalıştırabileceği formattan farklı olabilir. Bu gibi durumlar için telefonunuza VLC Player veya MX Player gibi çalma uygulamalarını yüklemeniz sorunu çözebilir.

Telefona zararlı yazılım yükledim

Telefonunuza asla kırılmış oyunlar veya uygulamalar yüklememelisiniz zira bu uygulamaları kırmak için kullanılan yazılımlar çoğunlukla zararlı yazılımlar içerirler, böylece telefonunuz hacker'ların eline düşer. Eğer yanlışıkla zararlı bir yazılım yüklediğinizi düşünüyorsanız bir virüs tarayıcısı ile telefonunuzu taramanızı öneririz. Bu konuda başarıl olan yazılımlardan biri ücretsiz bir uygulama olan Lookout'tur.

İnternete giremiyorum

Android telefonunuzun internete erişebilmesi için ya Wi-Fi ağına bağlanması ya da 3G bağlantınızın APN ayarlarının doğru yapılmış olması gerekir. Operatörler telefonlara APN ayarlarını otomatik olarak gönderirler ve SIM kartınızı taktığınızda doğrudan 3G bağlantısına sahip olursunuz ancak eğer sorun yaşıyorsunuz, APN ayarlarını elinizle girmeniz sorunu çözecektir. Hangi operatörün hangi APN ayarını kullandığını ilgili operatörün web sayfasından bulabilirsiniz.


WiFi ağlarını bulamıyorum

Android cihazınızın WiFi alıcısı kimi zaman kilitlenebilir ve yeni ağları araması durabilir. Bu gibi durumlarda en etkili ve pratik çözümün, telefonu yeniden başlatmak olduğunu hatırlamak lazım.

Android cihazım açılmıyor

Öncelikle cihazın şarjının bitmediğinden emin olun. Eğer fişe takılıyken bile açılmıyorsa, fişten çekin, telefonun pilini çıkarıp yeniden takın. Hala açılmıyorsa, bu kez telefonun açılış düğmesine 15-20 saniye kadar basılı tutun. Yine de telefon cevap vermiyorsa, telefonun servise gitme zamanı gelmiş demektir.

SD kartımı okutamıyorum

Android cihazınız SD kartınızı okumuyorsa, sorunun kaynağı gerçekten Android sistemi olabilir. Elbette SD kartınızın okunamayacak derecede bozulmuş olması da ihtimal dahilinde ama öncelikle Android sistemini kontrol edelim. Eğer SD kartınızı başka bir cihazda okutabiliyorsanız, içindeki tüm verileri yedekleyin. Ardından kartınızı tekrar telefona yerleştirip formatlayın. Daha sonra yedeklediğiniz verileri tekrar formatlanmış SD kartınıza aktarabilirsiniz.

Eğer kartı başka bir cihaz da okuyamıyorsa, muhtemelen kartınız bozulmuş demektir. İçindeki verileri kaybetmeyi göze alabiliyorsanız, kartınızı formatlayıp tekrar okutmayı deneyin. Eğer verileri kaybetmeyi göze alamıyorsanız, bozuk mecralardan veri kurtarma hizmeti veren bir servise başvurup, biraz da yüklü bir ücret ödeyerek verilerinizi kurtarmayı deneyebilirsiniz.


Tüm sorunların nihai çözümü

Tüm işletim sistemleri gibi Android işletim sistemi de sık sık ve farklı sorunlar çıkarabilir. Üstelik her sorun da farklı telefonlara özel olabilir. Örneğin, Motorola'nın ilk defa parmak izi okuyucusu kullandığı 2011 yılı çıkışlı Motorola Atrix HD modelinin bazı telefonlarında modemin sık sık bozulduğu ve telefonun 3G ağından sürekli düşmesine neden olan bir sorun ortaya çıkardığı görülmüştü. Ne Motorola ne de üçüncü parti şirketler bu soruna kalıcı bir çözüm bulamadılar.

Tek çözüm ise kullanıcılardan geldi: Telefonu formatlamak.


Kullanıcılar telefonu formatladığında, sorunsuz olarak birkaç ay boyunca telefonu kullanmaya devam ediyorlar, sorun yaşandığında yeniden format atmak zorunda kalıyorlardı.

Elbette sorunlu telefonu üreticiye geri gönderip yenisini istemek çok daha mantıklı bir çözümdür ancak telefon gibi hayati bir cihazı günlerce, haftalarca teknik servislerde dolaştırıp, garanti kapsamında yenisini istemek için uzun prosedürlerle uğraşmayacak kadar yoğun olduğunuz ve telefona ihtiyaç duyduğunuz dönemlerde, sorunları acilen çözmek için en uygun çözüm, format atmak olabilir. Yine de bir telefonu formatladıktan sonra nasıl çalıştıracağınızı, uygulamalarınıza, telefon defterlerinize, önemli verilerinize nasıl ulaşacağınızı bilmiyorsanız, bunu işi bilen birine yaptırmanızı tavsiye ederim.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.