Sosyal Mühendislikte Empati

kanserojen

Katılımcı Üye
1 Ara 2018
880
47
Empati

Empati, öteki insanların ne hissettiğini duygusal olarak anlama, olayları onların gözünden görme ve onların yerinde kendinizi hayal etme yeteneğidir. aslına bakarsanız, kendinizi başka birinin yerine koymak ve onların hissettikleri sezmek denilebilir.

Başka birinin acı çektiğini gördüğünüzde, kendinizi anında öteki bireyin yerinde tasavvur edilebilir (düşünelenebilir) ve yaşadıklarına karşı tarafı anlayabilirsiniz.

image-81.png


Empati Türleri

Duygusal empati, başka bir kişinin duygularını anlama ve uygun şekilde cevap verme kabiliyetini ihtiva eder (içerir). Bu tür duygusal anlayış, bir bireyin başka bir kişinin iyiliği için endişelenmesine veya kişisel sıkıntı duygularına yol açabilir.

Somatik empati, başka birinin deneyimlediklerine yanıt olarak bir tür fiziksel tepki vermeyi ihtiva eder. İnsanlar bazen başka bir ferdin hissettiğini fizyolojik olarak yaşarlar. Örneğin, bir başkasının utandığını gördüğünüzde, kızarmaya veya mide bulantısına başlayabilirsiniz.

Bilişsel empati, başka bir bireyin zihinsel durumunu ve duruma cevap olarak ne düşündüklerini anlayabilmeyi ihtiva eder. Bu, psikologların zihin teorisi dedikleri şeyle yada öteki insanların ne düşündüğünü düşünmeleriyle ilgilidir.

Empati Neden Bu Kadar Önemlidir?

İnsanlar sosyal varlıklardır ve bu yüzden herkes diğer insanlarla temas halindedir. Tam da bu anlarda empati çeşitli nedenlerden dolayı çok önemlidir:

Empati iletişimi kolaylaştırır;

Örneğin, insanlar kendilerini meslektaşlarının yerine koyabilir ve böylece meslektaşlarının ne iletmek istediklerini daha kolay anlayabilirler.

Öz Yansıtma için empati;

Kendinize karşı dürüstseniz, o zaman kendinizi yansıtma için zaten iki önemli niteliğiniz vardır. Çünkü empati sadece başkalarıyla değil, kendinizle iletişimde de yararlı olabilir.

Empati ile Sempatinin Arasındaki Fark

image-82.png


Empatinin ne olduğuna baktık şimdi Sempati ne demek ona bakalım;

Sempati, "duygu ile" anlamına gelen Yunanca kelimelerden (sözcüklerden) türemiştir. Sempati, başkalarının duygularını, özellikle de üzüntü veya sıkıntı vb. duygularını paylaşma şeklini tanımlar.

Kısaca, anlamdaki farklılık genellikle aşağıdakilerin bazı varyasyonlarıyla açıklanır:
Sempati, başkasının duygularını paylaştığınız zamandır.
Empati, bir başkasının duygularını anladığınız, ancak bunları paylaşmadığınız zamandır.

Sempati Paylaşmak, Empati ise anlamak demektir. Şunu unutmayalım ki, empati sempatiden daha güçlüdür.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.