Telif Haklarını Koruyan Sistemlerin İhlali

DarkDesert

Kıdemli Üye
17 Eki 2011
2,043
1
TurkHackTeam
“Digital Millennium Copyright Act of 1998” olarak da bilinen düzenleme, Amerikan ceza yasasının 17. baslık, 12. bölüm ve 1201. maddesinde düzenlenmiş olup bu suç, telif haklarını korumayı amaçlamakta ve bu madde ile koruma altına alınan bir çalışmaya girişi etkili şekilde kontrol altına alan teknolojik tedbirlerin ihlâlini cezalandırmaktadır. Yürürlük tarihi 28 Ekim 1998 olan bu yasa, WIPO (World Intellectual Property Organization) tarafından hazırlanan “Copyright Treaty and Performances and Phonograms Treaty”nin uygulanmasını amaçlamaktadır. Bu yasanın gelistirilmesi yönünde Amerikan Kongresinde “The Digital Media Consumers’ Rights Act (DMCRA)” adlı bir çalışma bulunmaktadır.

Yasanın yürürlüğü için 2 yıllık bir süre öngörülmüş ve kanunlaşma tarihinden itibaren 2yıl sonra yasağın etkili olacağı ifade edilmiştir. Suçun hareket unsuru, teknolojik tedbirlerle korunan bir hakkın bu tedbirlerden kaçınmak suretiyle ihlâlidir. Yasanın (B) ve (C) alt paragraflarında iki adet muafiyet düzenlenmiş, kar amacı gütmeyen kütüphaneler, arşivler ve eğitim enstitüler gibi bazı çalışma gruplarına istisna tanınmış ve yasa koyucu tarafından bazı durumlar suç sayılmamıştır. Ayrıca 2. fıkrada teknolojik tedbirleri devre dışı bırakacak aletlerin üretimi, ithali, ticareti, kamuya sunumu, sağlanması yasaklanmaktadır.

Maddede belirtilen teknolojik tedbirlerden kaçınmak kelimesi, kodlanmış bir çalışmanın kodlarının çözülmesi veya herhangi bir şekilde tedbirin devre dışı bırakılması, kaldırılması, deaktive edilmesi, bozulması anlamına gelmektedir. Teknolojik tedbirden kasıt ise, normal olarak işletimi sırasında alışmaya erişim için telif hakkı sahibinin yetkisinde bir ilsem yapılması gerekmesi durumunda erişimin etkin şekilde kontrol edilmesidir. Maddede ayrıca karsı mühendislik, şifreleme, desifreleme gibi çok geniş bir alan düzenleme altına alınmış bu durumların sınırları belirlenmiş sınırlama altına alınmıştır.

ABD’de bugün için, bu yasa ile yapılan düzenlemeler sayesinde İSS’lerin hukuki ve cezai sorumlukları bazı istisnalar dısında kabul edilmemektedir. İSS’lerin sorumlu tutulduğu yegâne durum, internet üzerinden yapılan ve fikri mülkiyet haklarını konu alan ihlâllerdir. Bu konudaki temel yasa da Amerikan Telif Hakları Yasasıdır. Bu yasada düzenlenen fikri mülkiyet ihlâlleri, iki sekilde ortaya çıkabilir, bunlardan birincisi, dayanısmacı-katılımcı (contributory) ihlâl, digeri ise, dolaylı (vicarious)yapılan ihlâllerdir. Katılımcı ihlâlden bahsedilebilmesi için, davalı İSS’nin bu ihlâlden haberdar olması ve ihlâl teskil eden fiilin maddi unsurlarına yapıcı bir sekilde istirak etmesi gerekmektedir. Dolaylı yapılan ihlâl ile kastedilen ise, İSS’nin ihlâlden haberdar oldugu ve bu ihlâlden maddi-manevi bir çıkarının bulundugu, ancak bu ihlâlin gerçeklestirilmesi asamasında hiçbir müspet bir hareketinin bulunmamasıdır.

Amerika Birlesik Devletleri’nde Siber Suçlar konusundan alıntıdır
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.