UTP Kablo ve İki Bilgisayarı Birbirine Bağlama

UTP Kablo ve İki Bilgisayarı Birbirine Bağlama

Günümüzde Ethernet teknolojini kullanılan ağlarda kullanılan UTP (Unshielded Twisted Pair (kaplamasız dolanmış çift)) kablo güvenli olarak aktarabileceği veri miktarına göre 6 kategoriye ayrılmıştır.

Sadece çokça kullanımda olan iki kategorinin veri aktarım hızı aşağıda bulunmakta olup veri aktarım mesafesi 100 metre ile sınırlıdır.

Kategori 5/5e 100 Mbit/Saniye
Kategori6 1000 Mbit/Saniye

UTP Kablo 8 telden oluşur ve içindeki teller, çiftler halinde birbirine sarılmıştır. Her çift için bir ana renk bir de "beyazlı" olanı bulunmaktadır.

Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi
ana renkler: turuncu, mavi, yeşil ve kahverengidir. Ana renklere sarılı olan beyaz teller ise, diğerleriyle karışmasın diye, sarılı olduğu renkle aynı bir çizgiye sahiptir.

8 telin renkleri

turuncu, turuncu-beyaz,
mavi, mavi-beyaz,
yeşil, yeşil-beyaz,
kahverengi, kahverengi-beyaz

olmak üzere 8 farklı renkte ve aşağıdaki resimden görüleceği üzere 4 grupta toplanmış olduğunu görüyoruz. Tel çiftlerinin birbirine dolanmış olmalarının faydası hem kendi aralarında hem de dış ortamdan oluşabilecek sinyal bozulmalarının önüne geçmek için alınmış bir önlemdir. UTP kablolarda veri aktarım mesafesi 100m ile sınırlıdır.

UTP kablo



UTP kablolar görünüş olarak birbirine benzemekle birlikte aşağıdaki resimden görüleceği gibi üzerinde kategorisi (CATEGORY 5) ve hangi standarda göre yapıldığının da yazdığı görülmektedir. (568A)





İki Bilgisayarın UTP Kablo İle Ethernetlerinden Birbirine Bağlanması


Aşağıdaki resimde de görülen UTP kablo ucuna takılan RJ-45 jakın içine kablo renklerinin sıra ile yerleştirilmesi için iki standart bulunmaktadır. Bu standartlar. 568A ve 568B standartlarıdır.

Bir UTP kablonun iki tarafına takılacak RJ-45 jakın her iki tarafıda aynı standarda göre yapılırsa düz kablo, farklı standarda göre yapılırsa yani bir tarafı 568A diğer tarafı 568B olursa bunada çapraz kablo denir.

Düz kablo birbirinden farklı cihazları birbirine bağlamada (bilgisayar ile swithc arasında mesela) çapraz kablo ise aynı tür cihazları birbirine direk bağlamada (iki bilgisayarı birbirine bağlama gibi) kullanılır.

Bu standartlara ait renk dizimleri ile düz ve çapraz (croos) bağlantıyı gösterir resim aşağıda bulunmaktadır.

not:alıntıdır
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.