Visual Basic Nesnelerin İşlevleri

Yusuf111

Katılımcı Üye
28 Ocak 2012
463
0
System32
ALINTIDIR FAKAT YARARLI KONU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM SABİTLENİRSE SEVİNİRİM

Visual Basic'e Giriş Tavsiyemdir Okuyun...

Visual Basic ile neler yapılabilir?

Visual Basic eklemeli dillerden biridir (sakın Türkçe, Arapça, Çince gibi düşünmeyin). Ne kadar eklerseniz o kadar olay gerçekleştirebilirsiniz. Bu eklentiler ".dll",".ocx" gibi dosyalarla olabilmektedir.Componets diye adlandırılan menüsünden bu dosyaları seçip veya program başında tanıtıp, program içerisinde kullanılabilir hale getirebilirsiniz.

Ne kadar zor bir dildir?

Aslında bu ne kadar kullanışlı hale getirdiğinize bağlıdır. Daha doğrusu ne ekerseniz onu biçerseniz. Örnek verecek olursak;
Bir takvim yapmak oldukça zaman ve uğraş gerektirmektedir. Fakat bir takvim ocx i bulup sadece takvim komutu ile takvimde yapabiliriz.(Bunu ileride daha rahat anlayacaksınız.)

Eksiklikleri nelerdir?

Bu konuda fazla bir şey söyleyemeyeceğim. Zaten bu soruyu neden sordum bilmiyorum :). Ama kahve pişiremediği bir gerçek :p

Kullanım kolaylığı ne derecede?
Adamlar nesneleri kullanabilmemiz için her şeyi yapmışlar. Bir programı yazarken en fazla %30 unu kendiniz giriyorsunuz program komut devamı için yollar sunuyor. Sizde bu yollardan işinize yarayanı seçip, komutun büyük bir kısmını manuel girmenizi engelliyor. Hatalar yeterli derecede açıklayıcı, beraberinde gelen yardım dosyaları biraz yetersiz fakat, tembelleştirici özelliği hariç güzel bir kullanımı var.

Felsefeyi bırakıyoruz....Visual Basic Dersleri

Size işin temelini anlatmayı çok isterdim. Değişkenler, operatörler falan filan. Fakat her konumuzda bunlardan bahsetmek yerine bir teorik sayfa hazırlayıp, tüm programlama dilleri için ortak bir öğreti sunmayı tercih ettik. Sayfamız henüz hazır olmasa da buradan sonraki konularda, bahsettiğim işin temellerini kısaca ve aralarda açıklayarak anlatmayı uygun gördüm.Şimdi Ders1 diyoruz.


Ders - 1 Visual Basic Editörüne Isınalım (Isınma Hareketleri)

Visual basic temelde 5 kısımdan oluşur.
*ToolBox,
*Properties Menu,
*Project Group,
*Form ve AnaMenüler.


Form içerisinde programımızın ana görünüşü yer alır. Nesnelerimizi bu menü içerisinde kullanır ve kullanıcıya bu menüyü sunarız. Program çalıştırıldığında bu menü kullanıcı karşısına çıkar ve kullanıcı kurduğumuz programa bu menü ile etki eder. Formlar 1 den fazla olabilir. Duruma göre bir formu açıp diğerini kapatır veya hepsini birden de açık tutabiliriz. Form üzerinde Kapat, simge durumuna küçült ve ekranı kapla butonları otomatik olarak önümüze sunulur. Formdaki başlığı (Resimde "Form1" yazan kısım) ve bu form kontrol butonları program içerisinde kontrol edilebilir, program tarafından kapatılabilir.


Project Menüsü program içerisinde kullandığımız formları,Modülleri (ileride anlatılacak) ve kullandığımız diğer dosyaları listeler. Bu menü üzerinden o anda aktif olan formu seçebilir, listeleyebilir ve Başlığını görüntüler veya disk üzerinde kaydedildiği yeri ayarlayabiliriz. Varolan bir formu kaldırmak yine bu menü üzerinden yapılmaktadır.


ToolBox diye adlandırılan bu kutu genelde kullandığımız programlarda karşımıza çıkan form nesneleri ile donatılmıştır. Biz de kullanıcıya sunacağımız arabirimde kullanacağımız nesneleri bu menüden seçip ekranımıza yerleştirmekteyiz. Bu menüye yeni nesne eklemek ve eklenen nesneleri kaldırmak elimizdedir. Göremediğiniz nesneler için üzülmeyin Visual Basic eklemeli bir dil demiştik. Yandakinden daha fazla nesneyi kullanmamız elbette mümkün

Bu menü Kullandığınız nesnelerin özeliliklerini değiştirmenizi sağlar. Genişliğini, yüksekliğini, x ve y koordinatlarını, renginiz, fontunu, şeffaflığını, stilini, gözüküp gözükmeyeceğiniz, ismini.... kısaca her şeyini bu menüden ayarlarsınız. Nesneyi ana form üzerinden seçtikten sonra bu kısımdan özelliklerini değiştirebilirsiniz.

Ders - 2 Nesneleri Tanıyalım (Yürüyüş Zamanı) Yürüyün Hadeee :D:D:D

Neneler demiştik ya, kullandığımız programlarda karşımıza çıkan elemanlardır; Düşünün bir hesap makinesi programı. Karşınızda 1 yazı ekranı, birçok buton ve bir anamenü var. Bana göre orada bir textbox, bir çok commandbutton ve bir ana form bulunmakta. İşte bu ders karşılıklı görüş ayrılıklarımızı kaldırmaya yarayacak. Nesneleri kısaca tanıyacağız bir daha ki ders de ise onların özelliklerine deyineceğiz.

TextBox (Yazı Kutusu) : İşte Windows ile beraber gelen hesap makinesinin sonuçları gösteren ekranı. Bu kutu sayesinde kullanıcıdan bir değer (yazı veya rakam) girmesini isteyebilir veya ona okuması için bir değer verebiliriz.

CommandButton (Komut Butonu) : Kullanıcı yazısını girdi ve işlenmeye hazır olduğunu belirtecek. Yada hesap makinesinde basacak bir "4" rakamı aradı. İşlemi bitti programa kapan artık diyecek. Vazgeçiyorum kardeşim bu adamı telefon defterime kaydetmeyeceğim (mesele bizi alakadar etmiyor). Bassam bir dert basmasam bir dert acaba bir şey yapar mı? İşte bunları dedirten seçenekleri kullanıcının önüne sunmamızın temel yolu budur. (İnanın çok düşündüm ama anlatmanın başka bir yolunu bulamadım.)

Label (Başlık) : Ya kardeşim TexBox koymuşsun buraya içine ne gireceğiz isim mi telefon mu. Her yere lazım bir başlık komutu. Sanırım anladınız. Ama yinede isimlendirmek istediğiniz yerlere kullanabileceğinizi söylemekte yarar var. Örnek ; Ya kardeşim o kutu sonucu görüntülemek için artık rakamları oraya girmeye çalışmayın;

Image (Resim): Her taraf yazı doldu nerede kaldı programın güzelliği. Alın size resim koyacak birkaç alan. Süsleyin durun. PictureBox da hemen hemen aynı işe yarar (Başlangıç için aynı diyoruz)
<--- PictureBox :)))

OptionButton (Tercih Hakkı) : Erkek misin kız mısın? Genç misin yaşlı mısın? 40 yaşından aşağı mı, yukarı mı yoksa 40 yaşında mı? Yoksa İhtiyar mısınız :D:D:D <--(Espridir...) Hepsini aynı anda işaretleyemeyeceğiniz yerlere koymanız için. Kısaca kullanıcıya iki ihtimalin aynı anda olmayacağı seçenekleri sunmanın kısa yolu. Örnek; Başlat tuşuna basıp, bilgisayarı kapat dedikten sonra hem Bilgisayarı kapat seçeneğini, hem de yeniden başlat seçeneğini seçmeyi denerseniz size en büyük örnek olur :)))).

CheckBox(Onaylama Hakkı) : Bunu istiyorum, bunu da ve şunu, aaaaa bir de şu olsun.......; Bu seçeneği kabul ediyorum veya etmiyorum. Kullanıcıya birden fazla seçeneği seçme hakkı vermek yada bir seçeneği seçmesini veya seçmemesini isterseniz bu tam size göre. Örnek görmek isterseniz; Windows ile beraber gelen Hesap Makinesi’ nı açıp, bilimsel hesap makinesi seçeneğini seçtikten sonra Hyp ve Inv seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Frame (Çerçeve) : Karmaşık cümlelerle daha yeni ısınmaya başladığınız Visual Basic’ e soğumanızı istemediğimden dolayı şimdilik çerçeve demeyi tercih ediyorum. Ama aklınızda soru işareti kalmasın, çerçevenin OptionButton üzerinde çok etkisi var bu yüzden yararsız bir nesne değil. Henüz anlatmadığım bir olaya örnek de vermek istemiyorum.

Ders - 3 Konu - 1 Visual Basic Mantığından Açıklamalar (Yolu Tanıma)
" Yolu Bilmiyorsanız Nasıl Bulacaksınız Yolunuzu "

Nesne Mantığı : Nesne deyip deyip duruyoruz. Nedir bu nesne? İşte Nesne;
Elementlerin bir araya ge..... (Sadece şakaydı :p) Visual Basicde kullandığımız öğelere (CheckBox, CommanButton, PictureBox...) kısaca nesne diyoruz.
Nesne dememizin en önemli sebeplerinden biri, bu nesnelerin birçok özellikleri bulunmasıdır. Örneğin nesnenin koordinatları, renkleri, fontları.... ve birçok özellikleri bulunmaktadır.
Nesnelerin özelliklerini; program tasarım aşamasında iken Properties kutusundan veya program içerisinde herhangidir satırdan ayarlayabiliriz.
Nesnelerin özellikleri tasarladığımız program aktif konumda iken (çalışırken), kullanıcının isteklerine göre değişebilir veya bu özelliklere göre programın çalışma akışı yönlendirilebilir. Örneğin;
Bilgisayarı kapat menüsünde askıya al seçeneği normalde seçilebilirken, Windows’u güvenli kipte açtığımızda seçilemez hatta kullanıcı tarafından görülemez olmaktadır. Burada nesnenin visible (görünürlük) özelliği false (0 yani etkin dışı) edilmiştir.

Nesnelerin Temel Özellikleri:


Her nesnenin (genelde) ortak özellikleri bulunmaktadır. Biz 2. dersde anlattığımız nesnelerin ortak özelliklerini topluca anlatıp, farklı özelliklerini ayrıca açıklamayı uygun gördük. Böylece her nesne için aynı şeyleri tekrarlayıp durmayacağız. Bu yüzden bu bölümü iyice kavramaya çalışmanız çok önemli.
Nesneler ve özellikleri aralarına . işareti konularak ayarlanmaktadır. Zaten Visual Basic Nesne adını yazdıktan sonra . işareti koyar koymaz o nesnenin özelliklerini bize göstermektedir.
Şunu da belirtmeliyim nesne isimleri Checkbox, CommanButton diye düşünülmemeli. Nesnenin gerçek ismi programcı tarafından değiştirilebilir. CommandButton her zaman bir CommandButton özelliği taşımakta olsa bile adı Ahmet veya portakal olabilir. Nesnenin gerçek adını Properties kutusundaki Name kısmından öğrenebilir ve değiştirebiliriz.
*Nesnelerde olmak yada olmamak deyimleri False(olmamak), True(olmak olarak) nitelendirilir.
Visible : Nesne Gözüksün veya gözükmesin. Örnek;
TamamButonu.Visible = True
Enable : Nesne kullanılabilsin, kullanılamasın. Örnek;
TamamButonu.Enable = False
Font : Nesnenin yazı tipi ne olsun. Örnek;
YaziKutusu.Font = "Arial"
Heigh : Nesnenin yüksekliği (Boyu) ne olsun. Örnek;
TamamButonu.Heigh = 200
Width : Nesnenin yüksekliği (Eni) ne olsun. Örnek;
TamamButonu.Width = 200
Left : Nesnenin Konumu (Sola Uzaklığı) ne olsun. Örnek;
TamamButonu.Left = 200
Top : Nesnenin Konumu (Yukarıya Uzaklığı) ne olsun. Örnek;
TamamButonu.Top = 200
Color : Nesnenin rengi ne olsun (Backcolor, Maskcolor,Fillcolor ve benzerleri için de aynı kullanım). Örnek;
TamamButonu.BackColor = rgb(100,20,35)
Burada rgb komutu kullanılmıştır. Daha ileride anlatılacak.;-)

*Çoğu nesnenin ortak özellikleri vardır ve burada anlatılanlar her nesnede bulunmalı diye bir şart yoktur. Sadece nesne özellikleri hakkında genel bilgi sahibi olmanız için yazdım.

Ders - 3 Konu - 2 Visual Basic Mantığından Açıklamalar (Yolu Tanıma)

Label Nesnesi (Örnek): Label nesnesi kısaca bahsettiğimiz gibi, bir konumu isimlendirmek veya kullanıcının görebilmesi için ekrana yazı bırakmaya yarar. Bu nesnenin başlıca özelliklerinden bahsetmiştik. Ayrıca
Label1.caption : Label üzerindeki yazıyı kontrol eder.
Label1.alignment : Label içerisindeki yazının sağa, sola dayalı veya ortalanmış olacağının kontrolüdür.
Label1.autosize : Labelin boyutunu, içerisindeki yazıya göre otomatik olarak ayarlar.
Label1.backstyle : Labelin artalan özelliğini belirtir.(Renkli veya şeffaf)
Label1.borderstyle : Label etrafındaki çerçevenin şeklini ayarlar.

TextBox Nesnesi (Örnek) : Texbox nesnesi kullanıcıya bir değer sonucunu göstermek, bir yazıyı iletmek veya kullanıcı tarafından bir değer yada bir yazı isteminde bulunmak için kullanılır.
Text1.text : TexBox içerisindeki yazıyı ayarlar.
Text1.alignment : Textbox içerisindeki yazının sağa, sola dayalı veya ortalanmış olacağının kontrolüdür.
Text1.borderstyle : Textbox etrafındaki çerçevenin şeklini ayarlar.
Text1.maxlenght : Texboxun alabileceği en fazla karakter sayısını ayarlar.
Text1.multiline : Textbox içerisindeki yazının, text kutusu sınırına gelince devam etmesini veya bir alt satıra geçmesini ayarlar.
Text1.passwordchar : Textbox içerisindeki karakterlerin *** şeklinde gözükmesini sağalr(Şifre ekranlarında olduğu gibi).
Text1.scrollbar : Textbox içerisindeki yazı ekrana sığmadığında sürükleme çubuğunun çıkıp çıkmayacağını ve çıkacağı yeri ayarlar.

Command Button (Komut Butonu) Nesnesi (Örnek): Command Button nesnesi programlarda gördüğümüz düğmelerin görevini yapar. Kısaca İşlemi onaylama, seçeneği kabul etme, işlemi iptal etme gibigörevler üstlenebilir.
Command1.caption : Buton üzerinde gözüken yazı.
Command1.disablepicture : Buton disable konumunda iken üzerinde gözükecek resim
Command1.downpicture : Buton basılı konumda iken üzerinde gözükecek resim.
Command1.picture : Buton normal konumda iken üzerinde gözükecek resim.
Command1.style : Butonun Windows standartlarında olup olmayacağının ayarı.
Command1.backcolor : Buton Windows standardında değil ise gözükeceği renk ayarı.
Command1.default : Form içerisinde Enter tuşuna basıldığı zaman bu tuşun kendiliğinden basılmasını sağlar.
Command1.cancel : Form içerisinde Esc tuşuna basıldığı zaman bu tuşun kendiliğinden basılmasını sağlar.

PictureBox Nesnesi : PictureBox nesnesi program içerisinde resimsel veya grafiksel konumların yer almasını sağlar. Örneğin; kişi, adı ve soyadını girdikten sonra resmini programını eklemek ister ise bu nesnenin kullanılması gerekir. En azından bu nesne ile ihtiyacını görür(Bu nesne olmadan da resim konulabilir demek istiyorum).
Picture1.appearance : Picture Nesnesinin 3D veya normal çerçeve görünüşünde olmasını ayarlar.
Picture1.borderstyle : Bu değer Picture nesnesinin çerçeve çizgilerini gösterir ve gizle
Picture1.picture : Picture nesnesi içerisindeki reisimin ne olacağını ayarlar
Picture1.autoredraw : Picture nesnesinin taşıma esnasında ve form yenilendiğinde otomatik yenilenip yenilenmeyeceğini yarlar. Eğer picture nesnesi içerisindeki resminiz bazı durumlarda bozuk görünüyorsa bu değeri değiştirmeniz gerekir.





Ders - 3 Konu - 3 Visual Basic Mantığından Açıklamalar (Yolu Tanıma)

CheckBox Nesnesi : Bu nesne ile kullanıcıya bir olayı kabul edip etmediğini veya bir ve birden fazla seçeneklerden hangilerini seçtiğini sorabilirsiniz.
Checkbox1.disablepicture : Nesnenin etkin değilken üzerinde gözükeceği resim.
Checkbox1.downpicture : Nesnenin seçili olduğu konumdaki reisimi.
Checkbox1.picture : Nesnenin seçili olmadığı konumdaki reisimi.
Checkbox1.value : Nesnenin seçili, seçili değil yada yarı seçili olacağı ayarlaması.
Checkbox1.style : Nesnenin Windows standardında veya buton şeklinde olacağının ayarı.

OptionButton Nesnesi : Bu nesne sayesinde kullanıcıya birden fazla seçenek arasında hangisini tercih ettiğini sorabilirsiniz. Kullanıcı form içerisindeki OptionButton lar arasından en fazla birisini seçebililir. Eğer iki ayrı gruptan oluşan sorularınız varsa bu soruların seçeneklerini ayrı frameler içerisine koyarak birden fazla seçeneğin seçilmesini sağlayabilirsiniz.
Option1.disablepicture : Nesnenin etkin değilken üzerinde gözükeceği resim.
Option1.downpicture : Nesnenin seçili olduğu konumdaki reisimi.
Option1.picture : Nesnenin seçili olmadığı konumdaki reisimi.
Option1.value : Nesnenin seçili veya seçili değil olacağı ayarlaması.
Option1.style : Nesnenin Windows standardında veya buton şeklinde olacağının ayarı.

ComboBox Nesnesi : Teknik olarak OptionButtons ile aynı görevi yaptığını söyleyebiliriz. Fakat bu nesnenin görünüşü biraz daha değişiktir ve farklı yerlerde daha kullanışlı olabilmektedir. Aralarındaki farkı anlamak için Örnek butonlarındaki görünüşlere göz atabilirsiniz.
List1.sorted : Combobox içerisindeki listenin alfabetik sıraya dizilmesini sağlar.
Combo1.style : Combobox içerisindeki listenin seçilebilme özelliklerini ayarlar
Combo1.additem : Combobox içerisine yeni bir seçenek eklemeye yarar. Bu parametreyi Properties Menüsünde bulamazsınız. Sadece program içerisinde kodları yazarken kullanabilirsiniz
Combo1.clear : Combobox içerisindeki bütün listenin silinmesini sağlar. Bu özellikte additem özelliği gibi Properties bölümünde bulunmaz.
Combo1.index : Combobox içerisindeki listeyi ayarlamanızı sağlar. Bu kısımda alt satıra geçe bilmek için Enter tuşu yerine Ctrl+Enter tuş kombinasyonunu kullanmalısınız.

ListBox Nesnesi : Bir kutu içerisinde listeler oluşturmak ve listelerde seçimler yaptırmak amacı ile kullanılmaktadır.
List1.sorted : Listbox içerisindeki listenin alfabetik sıraya dizilmesini sağlar.
List1.style : Listbox içerisindeki listenin seçilebilme özelliklerini ayarlar
List1.additem : Listbox içerisine yeni bir seçenek eklemeye yarar. Bu parametreyi Properties Menüsünde bulamazsınız. Sadece program içerisinde kodları yazarken kullanabilirsiniz
List1.clear : Listbox içerisindeki bütün listenin silinmesini sağlar. Bu özellikte additem özelliği gibi Properties bölümünde bulunmaz.
List1.index : Listbox içerisindeki listeyi ayarlamanızı sağlar. Bu kısımda alt satıra geçe bilmek için Enter tuşu yerine Ctrl+Enter tuş kombinasyonunu kullanmalısınız.


Ders - 3 Konu - 4 Visual Basic Mantığından Açıklamalar (Yolu Tanıma)

Frame Nesnesi : Frame nesnesi fazla önemsenmez ama optionbox ları ve checkbox lar ile ilgili işlemlerde, bu nesnelerin farklı gruplarda kullanılabilmesi için çok önemlidir. Frame nesnesini ekrana yerleştirdikten sonra içerisine diğer nesneleri koymakta zorlanabilirsiniz. Daha önceden yapılmış nesneleri bu frame içerisine taşımak için; önce nesneleri işaretleyip kesmek, daha sonrada frame üzerini sağ klik tıklayıp yapıştır komutunu seçmek en kolay yöntemdir. Siz yinede frame yaptıktan sonra nesnelerinizi yaparsanız, yeni nesneleri doğrudan frame içerisinde oluşturabilirsiniz.
Frame1.borderstyle : Frame in dış çerçevelerinin olup olmayacağını ayarlar.

Line Nesnesi : Adamlar kolay çizgi çizebilelim ve çizgilerimiz form içerisinde özgür olabilsin diye line nesnesini tasarlamışlar. Ben bu nesneyi sanırım 2 defa kullanmıştım. Birisinde bir noktaya nişan alma efeği vermek için, Borderstyle parametresi Dash-Dot olmak üzere bir artı oluşturmuştum. İkisini de bu artıda kullanmıştım :).
Line1.borderstyle : Line nesne çizgisinin çizim tarzını ayarlar.
Line1.drawmode : Line nesnesinin arkasına gelen diğer renklere göre nasıl renk değiştireceğinin ayarıdır.

Shape Nesnesi : Çizgi varda niye daire ve kare gibi şekiller yok demeyelim diye birde shape nesnesi çıkarılmış.
Shape1.backstyle : Shape nesnesinin içerisi şeffaf veya renkli olsun diye ayarlanabilsin diye.
Shape1.borderstyle : Shape nesnesinin, çerçeve çizim tarzını ayarlar.
Shape1.drawmode : Shape nesnesinin üzerine geldiği diğer renklere göre nasıl renk değiştireceğinin ayarlanması.
Shape1.fillstyle : Shape nesnesinin iç rengini kareli, çizgili gibi ilginç şekillerde verebilmek için.
Shape1.shape : İyi kare çizdik de daire nasıl çizeceğiz diye aramayın. Shape nesnesini koyduktan sonra, neye benzeyeceğini buradan ayarlayacağız.

Timer Nesnesi : Üzerinde şu anlık fazla durmayacağım. Belirli zaman aralıklarında işlemler yapmayı düşünüyorsanız bu nesneye ihtiyacınız olacak.
Timer1.interval : Zamanlamanın ne kadar olacağının ayarı.
Timer1.enabled : Her nesnede olmasına rağmen bu nesne için üzerine basarak söylüyorum. Bu değeri enable yaparsak etkin, disable yaparsak etkin dışı oluyor.
Bu nesneyi örneğin saat yapımında kullanabilirsiniz. Nesneden saat yapmasını bekleyemezsiniz. Sadece 1 saniye zaman birimini bu nesne sayesinde kullanabilirsiniz.


Ders - 4 Visual Basic’ de Kod Yazmaya Giriş. (Kapıyı Açıyoruz)

Kod yazmaya nasıl başlayacağız?
Size visual basic deki bir kaç temel komuttan bahsederek 4. dersin 1. konusunu kapatmayı düşünüyorum. Her şeyden önce bu ders, for içerisine 1 buton konulması ve o butona çift tıklayarak ;
Private Sub Command1_Click()

End Sub
tanımlamaları arasına anlatılan kodların yazılmasından oluşacaktır. Bu yüzden bu tanımlamaları görünce bahsettiğimiz işlemi tekrar tekrar anlatmadan yazmanız gerekiyor.

Nesne Özelliklerini değiştirme.
Private Sub Command1_Click()
Command1.Caption = "İlk Butonum"
End Sub
Satırlarını oluşturun. Properties menüsünden butonun caption bölümüne Bas yazın. Sonra programı çalıştırın. Butona basdığınızda, buton üzerindeki yazının İlk Butonum olarak değiştiğini göreceksiniz.
Burada Comman1_Click(), command1 butonuna basıldığında olayını içerir. Private Sub ile başlar, End Sub ile bu olay son bulur. Bu kısımda kalan komutlar buton basıldığında etkin olur. Nesne olaylarını daha sonraki derslerde anlatacağım.
Command1.Caption nesne özelliğini kullanarak, command1 butonunun üzerindeki yazıyı İlk Butonum olarak değiştirdik.

Private Sub Command1_Click()
Command1.Caption = Command1.Caption + 1
End Sub
Satırlarını oluşturun. Buton1 caption ına 0 yazısını properties bölümünden yazın.
Programı çalıştırın.
Butona her bastığınızda buton üzerindeki sayı kendisinden 1 fazla olan sayıya çevrilecektir. Eğer koddaki +1 değeri +2 yapılsaydı, buton üzerindeki sayı 2şer 2şer artacaktı.




Nesneler Birbirlerinin Özelliklerine Etki Edebilirler.
Ekranda iki buton oluşturun. sonrada şu kodları ekleyin.
Private Sub Command1_Click()
Command1.Caption = "Ben Basıldım"
Command2.Caption = "Diğeri basıldı"
End Sub
Private Sub Command2_Click()
Command1.Caption = "Diğeri basıldı"
Command2.Caption = "Ben Basıldım"
End Sub
Burada 1. butona basıldığında hem kendi hem de 2. butonun adını değiştirdiğini görüyoruz. Aynısı 2. buton içinde geçerli. Böylece nesne içerisinde diğer nesne özelliklerini değiştirebildiğimizi öğrenmiş olduk. Buda bize nesnelerin global yani her konumda geçerli olduğunu gösterir. Eğer böyle olmasaydı bir pencerenin köşesindeki kapat tuşu; sadece kapat tuşunu kapatır ve pencere hala açık kalırdı. Odanızın penceresini de açık bırakıp yatarsanız, cereyan yapar, üşütür hasta olurdunuz. (eöööghh geyik.)


Ders - 5 Sayfa - 1 Visual Basic de Algoritma Kavramları (Dışarı Adım Attık)

Daha önceden siz algoritmayı bileceksiniz ben de Visual Basic üzerinde kullanmanızda yardımcı olacağım demiştim. Yinede (laf olsun sayfa dolsun :) ) biraz algoritma bilgisi vermeden (7-8 sayfa kadar) duramayacağım.

Değişkenler : Bu Algoritma için çok önemli bir kısımdır. Kullanıcının verdiği bilgileri kullanmak, işlemek ve belirttiği koşullara göre işlemler yapmak ne kadar önemli ise değişkenlerde bunları sağladığından bir o kadar önemlidir. Çok fazla kafa karıştırmak istemiyorum. Bir iki örnekten sonra kısa bir açıklama ile konuyu kapatayım.

A = 55
B = 20
A$ = "Savaş"
B$ = "55"
C$ = "20"
Bilimveteknoloji.com
Atamalarını yaptık. Artık A değişkeni içerisinde 55 rakamı, B değişkeni içerisinde 20 rakamı A$ içerisinde Savaş değeri, B$ değişkeni içerisinde 55 değeri, C$ değişkeni içerisinde ise 20 değeri bulunmaktadır. Rakamlar arasında çarpma, çıkarma gibi matematiksel işlemler yapılabilir, yalnız değerler arasında bu tip işlemler yapılamaz.

Bu durumda A+B işlemi 75 rakamını, B$ + C$ ilemi ise bunların yan yana geliminden oluşan 5520 değerini verir. A*B işleminin sonucu 1100 rakamı ederken B$ * C$ işlemi tanımsızdır. Bu konumda algoritmayı denetleyen editör programı hata verir ve programımızın akışı (Algoritma) durur.

Atamalar : Değişkenler ilk oluştuklarında değer olarak ASC 0 (yer kaplamayan karakter) ve rakam olarak 0 içeriklerini alırlar. Bunların içerisine değer ve rakam atamak için atama işlemleri gerçekleştirilmelidir. Aşağıda algoritma içerisindeki atama örnekleri gözükmektedir.
A = 55
B = 186
C = A + B
D = B * C
K = D / 5
P = 55 * 2
A$ = "Kemal"
B$ = "Ahmet"
C$ = "Yazı1" + "Yazı2"
D$ = A$ + B$
E$ = A$ + "Yazı1"

Not : Atama yapılırken rakamlar doğrudan fakat değerler ise "" işaretleri arasında yapılır.

Operatörler :
Bu konuda algoritmanın temellerinde vardır. Bu yüzden en ince ayrıntısına kadar anlamaya çalışmalısınız.
"If" kelimesi İngilizce’ de, Türkçe olan "eğer" kelimesi manasına gelir. Eğer A değişkeni 5 ise ekrana "güzel rakam", değilse "bu rakam güzel değilmiş" yazısını yaz mantığı gerçekten algoritmada en çok kullanılan mantık çeşididir. Sadece A değişkeni 5 rakamına eşit değil, büyük ise, küçük ise, yarısına eşit ise, farklı ise gibi terimleri de algoritma içerisinde kullanmayı bilmeliyiz. Bu yüzden if komutunu anlatmaya başlıyorum.



Beyler Anlattığım Dersler !-5'e kadar dı?

Şimdi Anlatıcağımız ise Ders 5-8 ' E kadardır...

Coded By Tu(R)kİsH Ma(S)tErLy

Ders - 5 Sayfa - 1 Visual Basic de Algoritma Kavramları (Dışarı Adım Attık)

Daha önceden siz algoritmayı bileceksiniz ben de Visual Basic üzerinde kullanmanızda yardımcı olacağım demiştim. Yinede (laf olsun sayfa dolsun :) ) biraz algoritma bilgisi vermeden (7-8 sayfa kadar) duramayacağım.

Değişkenler : Bu Algoritma için çok önemli bir kısımdır. Kullanıcının verdiği bilgileri kullanmak, işlemek ve belirttiği koşullara göre işlemler yapmak ne kadar önemli ise değişkenlerde bunları sağladığından bir o kadar önemlidir. Çok fazla kafa karıştırmak istemiyorum. Bir iki örnekten sonra kısa bir açıklama ile konuyu kapatayım.

A = 55
B = 20
A$ = "Savaş"
B$ = "55"
C$ = "20"
Bilimveteknoloji.com
Atamalarını yaptık. Artık A değişkeni içerisinde 55 rakamı, B değişkeni içerisinde 20 rakamı A$ içerisinde Savaş değeri, B$ değişkeni içerisinde 55 değeri, C$ değişkeni içerisinde ise 20 değeri bulunmaktadır. Rakamlar arasında çarpma, çıkarma gibi matematiksel işlemler yapılabilir, yalnız değerler arasında bu tip işlemler yapılamaz.

Bu durumda A+B işlemi 75 rakamını, B$ + C$ ilemi ise bunların yan yana geliminden oluşan 5520 değerini verir. A*B işleminin sonucu 1100 rakamı ederken B$ * C$ işlemi tanımsızdır. Bu konumda algoritmayı denetleyen editör programı hata verir ve programımızın akışı (Algoritma) durur.

Atamalar : Değişkenler ilk oluştuklarında değer olarak ASC 0 (yer kaplamayan karakter) ve rakam olarak 0 içeriklerini alırlar. Bunların içerisine değer ve rakam atamak için atama işlemleri gerçekleştirilmelidir. Aşağıda algoritma içerisindeki atama örnekleri gözükmektedir.
A = 55
B = 186
C = A + B
D = B * C
K = D / 5
P = 55 * 2
A$ = "Kemal"
B$ = "Ahmet"
C$ = "Yazı1" + "Yazı2"
D$ = A$ + B$
E$ = A$ + "Yazı1"

Not : Atama yapılırken rakamlar doğrudan fakat değerler ise "" işaretleri arasında yapılır.

Operatörler :
Bu konuda algoritmanın temellerinde vardır. Bu yüzden en ince ayrıntısına kadar anlamaya çalışmalısınız.
"If" kelimesi İngilizce’ de, Türkçe olan "eğer" kelimesi manasına gelir. Eğer A değişkeni 5 ise ekrana "güzel rakam", değilse "bu rakam güzel değilmiş" yazısını yaz mantığı gerçekten algoritmada en çok kullanılan mantık çeşididir. Sadece A değişkeni 5 rakamına eşit değil, büyük ise, küçük ise, yarısına eşit ise, farklı ise gibi terimleri de algoritma içerisinde kullanmayı bilmeliyiz. Bu yüzden if komutunu anlatmaya başlıyorum.



Ders - 5 Sayfa - 2 Visual Basic de Algoritma Kavramları (Dışarı Adım Attık)

if... then... else... Komut Yapısı:
Eğer A değişkeni içeriisndeki rakam 5 ise ekrana "güzel rakam" yazalım değil ise aksini yazarız.
if A=5 then msgbox "güzel rakam" else msgbox "Güzel rakam değil"
Kısaca if komut yapısı
if şart then şart gerçek ise yapılacak işlem else şart gerçek değil ise yapılacak işlem.
şeklinde olmaktadır.

Şart Özellikleri : Eğer olayın birden fazla şartın gerçekleşmesi ile olmasını istiyorsak bazı karşılaştırma terimleri kullanmalıyız. Bunlara operatörler de diyebiliriz.
İki şartın gerçekleşmesi : Eğer iki şartında gerçekleşmesi durumunda işlemin yapılmasını istiyorsak AND (ve) veya iki şarttan herhangi birinin gerçekleşmesinde işlemin yapılmasını istiyorsak OR (veya) operatörünü kullanmalıyız. Bu operatöler bir şart bölümü içerisinde birden fazla kullanılabilir. Aynı zamanda her iki şart karşılaştırıcısı da kullanılabilir. İstediğimiz özelliklere uygun şartı gerçekleştirebilmek için "(" ")" eklerini kullanarak, şartları parantez içerisine alabiliriz.

Yaplıacak işlem özellikleri: Birden fazla yapılacak işlem kullanmak istiyorsak, işlemler arasını ":" işareti ile ayırabiliriz. İşlem çok fazla veya işlem içerisinde başka if komut yapıları kullanmak istersek;
if şart then
şart gerçek ise yapılacak işlem
şart gerçek ise yapılacak işlem
şart gerçek ise yapılacak işlem
..................
else
şart gerçek değil ise yapılacak işlem.
şart gerçek değil ise yapılacak işlem.
şart gerçek değil ise yapılacak işlem.
..................
end if
Komut yapısını kullanabiliriz. Aşağıda if içerisinde if içeren bir komut yapısına örnek yazılım gözükmektedir.
if 1.şart then
1.şart geçekleşirse yapılacak işlem
1.şart geçekleşirse yapılacak işlem
if 2.şart
2.şart geçekleşirse yapılacak işlem
2.şart geçekleşirse yapılacak işlem
else
2.şart gerçek değil ise yapılacak işlem.
2.şart gerçek değil ise yapılacak işlem.
end if ’<--------2.Şartın Bittiği yer
else
1.şart gerçek değil ise yapılacak işlem.
1.şart gerçek değil ise yapılacak işlem.
end if ’<--------1.Şartın Bittiği yer





Ders - 5 Sayfa - 3 Visual Basic de Algoritma Kavramları (Dışarı Adım Attık)

And Parametresi : Belirtilen bütün şartların olması koşulunda işlem yapılmasını sağlar.
if şart1 and şart2 then şart gerçek ise yapılacak işlem else şart gerçek değil ise yapılacak işlem.
Şeklinde kullanılır.
Or Parametresi : Belirtilen şartlardan herhangi birisi gerçekleştiğinde işlem yapılmasını sağlar.
if şart1 or şart2 then şart gerçek ise yapılacak işlem else şart gerçek değil ise yapılacak işlem.
Xor Parametresi : Belirtilen şartlardan herhangi birisi gerçekleşip diğer gerçekleşmediğinde işlem yapılmasını sağlar.
if şart1 xor şart2 then şart gerçek ise yapılacak işlem else şart gerçek değil ise yapılacak işlem.
Belli başlı operatörler bunlardır. En azından kullanmanız için gerekli olanlar bunlar da diyebiliriz. Bunları iç içe ve parantezlerle gruplanmış şekilde de kullanabilirsiniz.
Örnek ;
if a=1 and (b=1 or c=2) then sonuc=1 else sonuc=0
Bu durumun tablosunu çıkrtırsak.





a
b
c
sonuc

0
0
0
0

0
0
1
0

0
1
0
0

0
1
1
0

1
0
0
0

1
0
1
1

1
1
0
1

1
1
1
1
a, b ve c değişkenleri birer şartı belirtiyor olarak düşünerek; Bu şartların olabileceği tüm kombinasyonlar yanda gözükmektedir. 0 şartın gerçekleşmediği durum ve 1 şartın gerçekleştiği durum olacaktır. b ve c şartlarından herhangi biri ve a şartı gerçekleştiğinde sonuç olayı gerçekleşmektedir. Bunu sağlayan koşullarda şekilde gözükmektedir.

a ve b şartlarını c olayını gerçekleştirmek üzere diğer operatörlerde incelersek;





Or

And

Xor

a
b
c

a
b
c

a
b
c

0
0
0

0
0
0

0
0
0

0
1
1

0
1
0

0
1
1

1
0
1

1
0
0

1
0
1

1
1
1

1
1
1

1
1
0

Burada if komut yapısını kabaca işleyip bitirmiş bulunuyoruz.



Ders - 5 Sayfa - 4 Visual Basic de Algoritma Kavramları (Dışarı Adım Attık)

For......Next Komut Yapısı : Belirli bir işlemi tekrarlamak istiyorsunuz veya bir işlemin, aritmetik artan veya azalan sayılarla kombinasyonlarını gerçekleştirmelisiniz. Belki de benzer bir konuda işiniz çıktı. İşte For....Next Komut yapısı bunu sağlamaktadır. Aslında işlem bu kadar gereksiz değil büyük bir ihtiyaca karşılık vermektedir. En azından size bir dosyayı açıp içini okumak, veri kaydetmek ve problem çözmek gibi işlemlerde mutlaka arayacağınızı belirtmeliyim.
Şöyle bir mantık düşünün; bir konum belirtiyorsunuz ve o program belirttiğiniz bir başka geri dönüş noktasından ilk konuma gidiyor ve bunu belirttiğiniz sayı kadar tekrarlıyor. Kullanımı
For değişken = başlangıç değeri to bitiş değeri step adım boyu
Next değişken
Burada;
Değişken : Oluşturulan döngü içerisinde otomatik artan sayının atanacağı değişken.
Başlangıç değeri : Otomatik artacak sayının başladığı değer.
Bitiş değeri : Otomatik artacak sayının bitiş değeri.
Adım boyu : Otomatik artacak sayının artma veya azalma katsayısı.
Örnekler :
Private Sub Command1_Click()
For x = 1 To 5 Step 1
MsgBox x
Next x
End Sub

Burada msgbox komutu ekrana x değişkenini mesaj halinde çıkartmak için kullanılmıştır. Bu programın çalışmasında gözükecek olayı görüntülemmek için Göster butonunu tıklayınız. Aşağıda anlayabilmeniz için birkaç örnek gözükmektedir. Bunları göster tuşuna basıp nasıl çalıştığını incelemeniz menfaatiniz icabıdır.


Private Sub Command1_Click()
For x = 1 To 5 Step 3
MsgBox x
Next x
End Sub
Private Sub Command1_Click()
For x = 0 To 10 Step 2
MsgBox x
Next x
End Sub
Private Sub Command1_Click()
For x = 10 To 5 Step -2
MsgBox x
Next x
End Sub



Program döngü bitene kadar for ile next arasında dolaşacaktır.
Birden fazla döngüyü iç içe kullanabilirsiniz. Bunun için ilk açtığınız döngünün değişkenini son next ile beraber kullanacaksınız. Örnek:
Private Sub Command1_Click()
For x = 1 To 7 Step 2
For y = 12 To 18 Step 2
MsgBox x
MsgBox y
Next y
Next x
End Sub
burada x döngüsü içerisinde bulunan y döngüsü; x döngüsündeki başa dönüm sayısı kadar tekrarlanmaktadır. Bunu en iyi, bir iki deneme yaparak anlayabilirsiniz.


Ders - 5 Sayfa - 5 Visual Basic de Algoritma Kavramları (Dışarı Adım Attık)

Metin Komutları : Kullanıcıdan aldığımız bir bilgiyi en ince ayrıntısına kadar işleyebilmek ve oluşturduğumuz değerleri harfi harfine kontrol edebilmek, daha sağlam bir program yapısı için vazgeçilmez bir unsur olduğu kadar aynı zamanda bir çok yerde tıkandığımız konumları aşmamızda da yardımcı olacaktır(Bu devrik cümleyi tek başıma kurdum.). Zamanı bir değişkene atıp içerisinden sadece günü, ayı veya yılı alabilmek; kişiye adını soyadını sorup, bunları bir arada kullanarak, hitap içerikli bir mesaj oluşturmak; borcunuz 1.000.000 demek yerine, borcunuz bir milyon demek; sev seni seveni, sevende sevsin seni, sevmezsen seni seveni, sevende sevmez seni derken 13 defa s harfini kullandığınızı bulmak veya buna benzer binlerce olayı algılayabilmek istemiyorsanız, bir iki sayfa ilerideki konularımızdan okumaya devam etmenizi tavsiye ederiz.
Büyük Küçük harf ilişkileri:
Ucase : Küçük harf içeren bir değişkende tüm küçük harfleri büyütür. Aşağıdaki iki örneği çalıştırarak daha iyi anlayabilirsiniz.


Private Sub Command1_Click()
msgbox "savaş"
End Sub
Private Sub Command1_Click()
msgbox ucase("savaş")
End Sub

Kullanımı ucase(değişken veya "metin") şeklinde olmaktadır.

Lcase :Büyük harf içeren bir değişkende tüm büyük harfleri küçültür. Aşağıdaki iki örneği çalıştırarak daha iyi anlayabilirsiniz.


Private Sub Command1_Click()
msgbox "SAVAŞ"
End Sub
Private Sub Command1_Click()
msgbox lcase("SaVaŞ")
End Sub

Kullanımı lcase(değişken veya "metin") şeklinde olmaktadır.
Not : Ucase ve Lcase komutları "İ" ve "ı" harflerini tam olarak çeviremezler. Bunun sebebi İngilizce’ de bu harflerin bulunmamasıdır. Bu sorunun Türkçe fontların visual basicde kullanılabilmesi ile yine çözülememektedir. Bunu sebebi Ucase ve Lcase komutlarının "I" harfini "i" harfi sanmasından kaynaklanmaktadır. Kısaca bu komutlar Türkçe’yi algılayamamaktadırlar.
Bu durum için çaresiz kalmaktan çok diğer metin komutlarını öğrenip başka yollar ile bu soruna çözüm ulaştırmayı denemeniz gerekmektedir. İlerideki konularda buna bir örnek vereceğiz.
Karakter Alma Komutları:
Left : Soldan istediğiniz kadar karakter alabilmenizi sağlar. Kullanılması;
Left (Değişken,alınacak karakter sayısı)
şeklindedir.
Örnekler:



Private Sub Command1_Click()
msgbox left("savaş",4)
End Sub
Private Sub Command1_Click()
msgbox left("savaş",1)
End Sub

Right : Sağdan istediğiniz kadar karakter alabilmenizi sağlar. Kullanılması;
Right (Değişken,alınacak karakter sayısı)
şeklindedir.
Örnekler:



Private Sub Command1_Click()
msgbox right("savaş",4)
End Sub
Private Sub Command1_Click()
msgbox right("savaş",1)
End Sub



Ders - 5 Sayfa - 6 Visual Basic de Algoritma Kavramları (Dışarı Adım Attık)

Mid : İstediğimiz yerden, istediğimiz yere kadar karakter alabilmenizi sağlar. Kullanılması;
Mid (Değişken,ilk karakterin soldan uzaklığı, son karakterin soldan uzaklığı)
şeklindedir.
Örnekler:



Private Sub Command1_Click()
MsgBox Mid("savaş", 2, 1)
End Sub
Private Sub Command1_Click()
MsgBox Mid("savaş", 3, 2)
End Sub

Karakter Arama Komutları :
Instr : Bir metin içerisinde, aranan karakter veya metinin kaçıncı sırada olduğunu bulmak için kullanılır.
Kullanımı : Instr (Aramaya başlanacak sıra,"metin" veya değişken, aranacak karakter veya metin)
Örnekler :



Private Sub Command1_Click()
MsgBox InStr(1, "deneme metini", "d")
End Sub

Private Sub Command1_Click()
MsgBox InStr(1, "deneme metini", "k")
End Sub

Private Sub Command1_Click()
MsgBox InStr(1, "deneme metini", "metin")
End Sub

Private Sub Command1_Click()
MsgBox InStr(5, "deneme metini", "e")
End Sub

Private Sub Command1_Click()
MsgBox InStr(5, "deneme metini", "d")
End Sub

Not : Aldığınız değer 0 ise; bu aradığınız metinde, aranan kelimenin belirttiğiniz yerden sonrasında bulunmadığıdır.

Karakter Dönüştürme Komutları :
Visual basicde 1+1; 2 ettiği gibi 11 de edebilir. Bunun sebebi, toplama işleminin rakamlarda bildiğimiz gibi toplama yapması fakat metinlerde yan yana ekleme görevi görmesinden kaynaklanmaktadır. Bir değerin hem rakam hem de metin olma ihtimali yoktur. Bu yüzden 1 diye gördüğümüz bir değer, işlemlerde metin gibi algılanıp, istenmedik sonuçlara yol açabilir. Değerin metin içerikli mi, yoksa rakam içerikli mi olduğunu belirtebilir veya metini rakama, rakamı ise metine dönüştürebiliriz.
Val : Metini rakama dönüştürmek için kullanılır.
Str : Metini rakama dönüştürmek için kullanılır.

Ders - 5 Sayfa - 7 Visual Basic de Algoritma Kavramları (Dışarı Adım Attık)

Kullanımları :
Val(Değişken)
Str(Değişken)
Örnekler :





Private Sub Command1_Click()
a = 1
b = 2
c = a + b
MsgBox c
End Sub
Private Sub Command1_Click()
a = "1"
b = "2"
c = a + b
MsgBox c
End Sub

Private Sub Command1_Click()
a = 1
b = 2
c = Str(a) + Str(b)
MsgBox c
End Sub
Private Sub Command1_Click()
a = "1"
b = "2"
c = Val(a) + Val(b)
MsgBox c
End Sub

Toplu Karakter Komutları :
String : Bir karakterden istenilen sayıda oluşturmak için kullanılır.
Kullanımı;
String (karakter sayısı, karakterin Ascii kodu veya "karakter")
Bu komut içerisinde verilen değer tek haneli bir karakter olmalıdır.
Örnekler:



Private Sub Command1_Click()
MsgBox String(10, "s")
End Sub
Private Sub Command1_Click()
MsgBox String(2, 68)
End Sub

Private Sub Command1_Click()
MsgBox String(10, "sa")
End Sub
Private Sub Command1_Click()
MsgBox String(10, 0)
End Sub

Space : İstenilen sayıda boşluk karakteri üretmek için kullanılır.
Kullanımı;
Space(sayı)
Örnekler:



Private Sub Command1_Click()
MsgBox Space(10)
End Sub

Private Sub Command1_Click()
a = "Kemal"
b = "Mehmet"
MsgBox a + Space(10) + b
End Sub

Metin Düzenleme Komutları :
Ltrim : Bir metinin başındaki boşluk karakterlerini atar.
Kullanımı;
Ltrim ("Metin" veya değişken)
Rtrim : Bir metinin sonundaki boşluk karakterlerini atar.
Kullanımı;
Rtrim ("Metin" veya değişken)
Trim : Bir metinin başındaki ve sonundaki boşluk karakterlerini atar.
Kullanımı;
Trim ("Metin" veya değişken)


Ders - 5 Sayfa - 8 Visual Basic de Algoritma Kavramları (Dışarı Adım Attık)

Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
a = (" Bilim ve Teknoloji ")
b = "-"
c = "-"
MsgBox b + a + c
End Sub
Private Sub Command1_Click()
a = LTrim(" Bilim ve Teknoloji ")
b = "-"
c = "-"
MsgBox b + a + c
End Sub

Private Sub Command1_Click()
a = RTrim(" Bilim ve Teknoloji ")
b = "-"
c = "-"
MsgBox b + a + c
End Sub
Private Sub Command1_Click()
a = Trim(" Bilim ve Teknoloji ")
b = "-"
c = "-"
MsgBox b + a + c
End Sub

Karakter Hesaplama Komutları :
Len : Bir değişken veya metinin karakter sayısını hesaplar.
Kullanımı;
Len(Değişken veya "Metin")
Örnek :
Private Sub Command1_Click()
MsgBox Len("Savaş")
End Sub

Ders - 6 Sayfa - 1 Visual Basic de Matematik İşlemleri(İlk Programlarımız)

+ (Toplama) : Bu işlem ile alakadar fazla birşey demeye gerke yok bence
Kullanılması :
Sonuc = 1.deger + 2.deger
Örnekler :





Private Sub Command1_Click()
a=5
b=4
Sonuc=a+b
Msgbox Sonuc
End Sub
Private Sub Command1_Click()
a=5
b=4
Msgbox a+b
End Sub


- (Çıkarma) : Bu işlem ile de alakadar fazla birşey demeye gerke yok bence
Kullanılması :
Sonuc = 1.deger - 2.deger
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
a=5
b=4
Sonuc=a-b
Msgbox Sonuc
End Sub
Private Sub Command1_Click()
a=5
b=4
Msgbox a-b
End Sub


* (Çarpma) : Ne desem boş. Çarpma işte
Kullanılması :
Sonuc = 1.deger * 2.deger
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
a=5
b=4
Sonuc=a*b
Msgbox Sonuc
End Sub
Private Sub Command1_Click()
a=5
b=4
Msgbox a*b
End Sub


* (Çarpma) : Her ne kadar bölme desekte bölüyoruz.
Kullanılması :
Sonuc = 1.deger / 2.deger
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
a=8
b=4
Sonuc=a/b
Msgbox Sonuc
End Sub
Private Sub Command1_Click()
a=8
b=4
Msgbox a/b
End Sub

Ders - 6 Sayfa - 2 Visual Basic de Matematik İşlemleri(İlk Programlarımız)

Mod (Modül) : Bir sayının diğerine bölümünden kalanını verir.
Kullanılması :
x mod y
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
t = 4 mod 3
Msgbox t
End Sub
Private Sub Command1_Click()
Msgbox 5 mod 3
End Sub

^ (Üst) : Bir sayının diğer sayıya göre kuvvatini almaya yarar.
Kullanılması :
üstü alınacak sayı mod üst değeri
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
a=5
b=4
Sonuc=a^b
Msgbox Sonuc
End Sub
Private Sub Command1_Click()
a=5
b=4
Msgbox a^b
End Sub


Exp (e üzeri) : Bir sayının e tabanında üstünü alır (ex)
Kullanılması :
exp(üst değeri)
Örnekler :

Private Sub Command1_Click()
a=5
Sonuc=exp(a)
Msgbox Sonuc
End Sub
Private Sub Command1_Click()
a=5
Msgbox exp(a)
End Sub


Sqr(Kare Kökü) : Bir sayının kare kökünü almak için kullanılır.
Kullanılması :
Sqr(karekökü alınacak değer)
Örnekler :



Private Sub Command1_Click()
a=9
Sonuc=sqr(a)
Msgbox Sonuc
End Sub
Private Sub Command1_Click()
a=9
Msgbox sqr(a)
End Sub


^(1/n) (Yüksek Dereceden Kök) :Bir sayının diğer sayıya göre kökünü verir.
Kullanılması :
karekökü değer (1/kök katsayısı)
Örnekler



Private Sub Command1_Click()
a=27
b=3
Sonuc=a^(1/b)
Msgbox Sonuc
End Sub
Private Sub Command1_Click()
Msgbox 27^(1/3)
End Sub


Ders - 6 Sayfa - 3 Visual Basic de Matematik İşlemleri(İlk Programlarımız)

Sin (Sinüs) : Bir değerin Sinüs karşılığını almaya yarar.
Kullanılması :
Sin(Sinüsü alınacak değer)
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
a = 45
b = Sin(a)
MsgBox b
End Sub

Cos (Cosinüs) : Bir değerin Cosinüs karşılığını almaya yarar.
Kullanılması :
Cos(Cosinüs alınacak değer)
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
a = 90
b = Cos(a)
MsgBox b
End Sub

Tan (Tanjant) : Bir değerin Tanjant karşılığını almaya yarar.
Kullanılması :
Tanjant(Tanjantı alınacak değer)
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
a = 45
b = Tan(a)
MsgBox b
End Sub

1/Tan (Cotanjant) : Bir değerin Cotanjant karşılığını almaya yarar.
Kullanılması :
1/Tan(Cotanjantı alınacak değer)
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
a = 90
b = 1/Tan(a)
MsgBox b
End Sub



Ders - 6 Sayfa - 4 Visual Basic de Matematik İşlemleri(İlk Programlarımız)

Log (Doğal Logaritma) : Bir değerin Doğal Logaritmasını almaya yarar.
Kullanılması :
Log(Logaritması alınacak değer)
Örnekler :



Private Sub Command1_Click()
a = 45
b = Log(a)
MsgBox b
End Sub

Log(X)/Log(N) (Logaritma) : Bir değerin N tabanında logaritmasını almaya yarar.
Kullanılması :
Log(Logaritması alınacak değer)/Log(Logaritması Tabanı)
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
a = 90
b = Log(a)/Log(4)
MsgBox b
End Sub

Int (Tam Değer) : Bir değerin tam olan kısmını almaya yarar.
Kullanılması :
Int(Tam kısımı alınacak değer)
Örnekler :



Private Sub Command1_Click()
a = 45,2
b = Int(a)
MsgBox b
End Sub

Abs (Mutlak Değer) : Bir değerin mutlak değerini almaya yarar.
Kullanılması :
Abs(Mutlak değeri alınacak değer)
Örnekler :



Private Sub Command1_Click()
a = -45
b = Abs(a)
MsgBox b
End Sub

Ders - 6 Sayfa - 5 Visual Basic de Matematik İşlemleri(İlk Programlarımız)

Sgn (İşaret Fonksiyonu) : Bir değerin pozitif, negatif veya 0 olduğunu tespit etmek için kullanılır.
Kullanılması :
Sgn(Signumu alınacak değer)
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
a = -5
b = Log(a)
MsgBox b
End Sub

Hex (Hexadecimal) : Bir değerin Hexadecimal yani 16 lık sistemde karşılığını verir.
Kullanılması :
Hex(16 lık sistemde karşılığı alınacak değer)
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
a = 90
b = hex(a)
MsgBox b
End Sub

Oct (Octal) : Bir değerin Octal yani 8 lık sistemde karşılığını verir.
Kullanılması :
Hex(8 lık sistemde karşılığı alınacak değer)
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
a = 75
b = Oct(a)
MsgBox b
End Sub

Round (Yuvarlama) : Bir değeri belirlenen hanede yuvarlatmaya yarar.
Kullanılması :
Round(Yuvarlanacak sayı, Yuvarlanacak basamak)
Örnekler :



Private Sub Command1_Click()
a = 86,254
b = Round(a,2)
MsgBox b
End Sub

Ders - 7 Sayfa - 1 Visual Basic de Grafik İşlemleri(İlk Programlarımız)

Line (Çizgi) : Verilen koordinatlar arasına çizgi çizmek için kullanılır.
Kullanılması :
Line (x1,y1),(x2,y2)
Örnekler :



Private Sub Command1_Click()
x1=5
y1=100
x2=500
y2=900
Line (x1,y1)-(x2,y2)
End Sub


Line Parametreleri:
Renk : Çizimi renklendirmek için kullanılır.
Kullanılması :
Line (x1,y1),(x2,y2),Renk
Renk kısmında Rgb(r,g,b) komutu kullanılmıştır. Daha ileride anlatılacaktır. Şu anlık
r = Kırmızı oranı (0-255)
g = Yeşil oranı (0-255)
b = Mavi oranı (0-255)
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
x1=5
y1=100
x2=500
y2=900
Line (x1,y1)-(x2,y2),rgb(200,50,50)
End Sub


B : Kare çizmek için kullanılır
Kullanılması :
Line (x1,y1),(x2,y2),,B
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
x1=5
y1=100
x2=500
y2=900
Line (x1,y1)-(x2,y2),,B
End Sub


BF : İçi dolu kare çizmek için kullanılır
Kullanılması :
Line (x1,y1),(x2,y2),,BF
Örnekler :



Private Sub Command1_Click()
x1=5
y1=100
x2=500
y2=900
Line (x1,y1)-(x2,y2),,BF
End Sub


Ders - 7 Sayfa - 2 Visual Basic de Grafik İşlemleri(İlk Programlarımız)

Line komutundaki parametreler bir arada kullanılabilirler.
Kullanılması :
Line (x1,y1),(x2,y2),Renk,BF
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
x1=5
y1=100
x2=500
y2=900
Line (x1,y1)-(x2,y2),rgb(20,20,255),BF
End Sub


Circle (Daire) : Verilen koordinatları merkez kabul sayarak verilen yarıçapta bir daire çizilmesini sağlar. Bu dairenin rengini belirleme parametresi mevcuttur.
Kullanılması :
Circle (x1,y1),r,Renk
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
X1 = 250
Y1 = 200
r = 180
Circle (X1, Y1), r, RGB(250, 20, 20)
End Sub


Pset (Nokta Koymak) : Verilen koordinata nokta konulmasını sağlar.
Kullanılması :
Pset (x1,y1),Renk
Örnekler :
Private Sub Command1_Click()
X1 = 250
Y1 = 200
Pset (X1,Y1),rgb(255,0,0)
End Sub


Point (Renk Okuma) : Verilen koordinatlarındaki rengin okunmasını sağlar.
Kullanılması :
Renk=Point (x1,y1)
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
X1 = 5
Y1 = 100
X2 = 500
Y2 = 900
Line (X1, Y1)-(X2, Y2), , BF
Renk = Point(50, 50)
MsgBox Renk
End Sub


Ders - 8 Sayfa - 1 Visual Basic de Dosya Dizin İşlemleri(İlk Programlarımız)

ChDrive (Sürücü Seç) : Programın çalıştığı ve işlem yaptığı aktif sürücüyü değiştirir. Bu kısımda aktif sürücü etkin değilse (örneğin diskete geçiliyor ve disket sürücüsünde disket yoksa) hata oluşabilir.
Kullanılması :
Chdir "sürücü"
Örnekler :

Private Sub Command1_Click()
ChDrive "a:"
End Sub

ChDrive (Dizin Seç) : Programın çalıştığı ve işlem yaptığı aktif dizini değiştirir. Bu kısımda aktif sürücü etkin değilse (örneğin diskete geçiliyor ve disket sürücüsünde disket yoksa) hata oluşabilir.
Kullanılması :
Chdir "konum"
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
ChDir "c:\\\\\\\\window\\\\\\\\"
End Sub

MkDir (Dizin Oluşturma) : Verilen konumda dizin oluşturulmasını sağlar.
Kullanılması :
MkDir "dizin adı"
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
MkDir "c:\\\\\\\\yedekler\\\\\\\\"
End Sub

RmDir (Dizin Adı Değiştirme) : Verilen konumda ki dizinin silinmesini sağlar.
Kullanılması :
RmDir "dizin adı"
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
RmDir "c:\\\\\\\\yedekler\\\\\\\\"
End Sub



Ders - 8 Sayfa - 2 Visual Basic de Dosya Dizin İşlemleri(İlk Programlarımız)

Kill (Dosya Silme) : Verilen konumdaki dosyanın silinmesini sağlar.
Kullanılması :
Kill "kenum ve dosya"
Örnekler :



Private Sub Command1_Click()
kill "c:\\\\\\\\scandisk.log"
End Sub

Name (Dosya Adı Değiştirme) : Verilen konumdaki verilen dosyayanın ismini değiştirmeye yara.
Kullanılması :
Name "dosya adı " as "dosyanın yeni adı "
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
Name "c:\\\\\\\\scandisk.log" as "scandisk.txt"
End Sub

CurDir (Aktif Dizini Öğrenme) : Programın çalıştığı aktif dizini öğrenmeye yarar
Kullanılması :
dizin adı=CurDir
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
dizin=CurDir
Msgbox CurDir
End Sub

FileCopy (Dosya Kopyalama) : Bir dosyanın başka bir yere kopyalanmasını sağlar.
Kullanılması :
Copy "Kopyalanacak Dosya","Hedef Dosya"
Örnekler :


Private Sub Command1_Click()
Copy "c:\\\\\\\\scandisk.log" "a:\\\\\\\\scandisk.log"
End Sub
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.