Windows 7 + Bilgisayarınız için performans ve kullanım ipuçları

trd3v3lop

Yeni üye
4 Tem 2013
23
0
Windows 7 PERFORMANS ve KULLANIM İPUÇLARI!!!!!

Günümüzde internette dolaşan Windows 7 hızlandırma ile ilgili dokümanların çoğu Windows XP hızlandırma ayarlarının kopyası. Ben de size onlardan ayıkladığım ve kendi eklediğim hızlandırma-kullanım kolaylıkları ipuçlarını paylaşacağım. Siz her ihtimale karşı bu değişiklikleri uygulamadan önce geri yükleme noktası oluşturun ya da kayıt defterinin yedeğini alınız. Oluşabilecek sorunlardan kesinlikle SORUMLUDEĞİLİM. İstemiyorsanız uygulamayınız benim kaybedeceğim bir şey yok.
Hadi Bismillah
J
Belirtmekte fayda var; aşağıda size vermiş olduğum anahtarların veya değerlerin bir kısmı siz de bulunmayabilir. Bu da işletim sistemi farkından (Home Premium, Ultimate vs.) bit farkından (32bit, 64bit) ya da kullanmış olduğunuz bir programın değiştirmesinden kaynaklanabilir. Aklıma geldikçe olmayan yerleri belirttim. Bu yüzden Kayıt Defterinizde yoksa kendiniz oluşturunuz. Ama çoğu vardır.

DAHA İYİ VERİM ALMAK İSTİYORSANIZ DWORD DEĞERLERİNİ ONDALIK TABANDA DEĞİŞTİRİNİZ !!
à HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\VolumeCaches\Temporary Files anahtarına ulaşın ve LastAccess DWORD değerini 0 olarak değiştirin.

à
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\OptimalLayout anahtarına ulaşın. Değer adı EnableAutoLayout olan DWORD değerini "1" olarak ayarlayın.

à
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\UsersFiles\NameSpace\DelegateFolders anahtarına ulaşın ve {DFFACDC5-679F-4156-8947-C5C76BC0B67F} dizinini bulun ve silin. .

à
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction anahtarına gidin, burada Enable adındaki string anahtarının değerini Y olarak değiştirin. Bu anahtar Windows 7’nin SP1 sürümlerinde bulunmayabilir.

à
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Psched anahtarına ulaşın. NonBestEffortLimit DWORD değerini 1 olarak değiştirin.

à
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001, ControlSet002, ControlSet003 ve CurrentControlSet anahtarlarındaki Control ‘lere ulaşın ve oradaki WaitToKillServiceTimeOut dize değerlerini 10000 olarak değiştirin.

à
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power anahtarına gelin ve HibernateEnabled değerini 0 olarak değiştirin.

à
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SessionManager\SubSystems anahtarına ulaşın ve oradaki Optional adlı çoklu dize değerini bulun. Çift tıklayarak girin ve oradaki Posix yazısını silin. Ama dediklerimi hızlı okuyup yanlışlıkla Posix adlı dize değerini silmeyin!!!

à
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SessionManager\Memory Management anahtarına ulaşın DisablePagingExecutive ve LargeSystemCache DWORD değerlerine 1 değerini ver. Aynı anahtardaki ClearPageFileAtShutdown DWORD değerine ise 0 değerini verin..

à
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem anahtarına gidin NtfsMftZoneReservation DWORD değerine "2" değerini verin ve aynı konumdaki NtfsDisable8dot3NameCreation DWORD değerine de "1" değerini verin, yine aynı konumdaki NtfsMemmoryUsage DWORD değerine ise "2" değerini verin.

à
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000 anahtarına ulaşın ve orada yeni bir DWORD değeri oluşturun; isim olarak ise EnableUDMA66 ve "1" değerini verin.

à
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\PriorityControl anahtarına ulaşın. IRQ8Priority adında yeni DWORD değeri oluşturun ve "2" değerini verin. Win32PrioritySeperation DWORD değerini de ONDALIK tabanda 26 olarak değiştirin!
DİKKAT EDİNİZ! Eğer onaltılık tabanda yazarsanız başka bir değer alır.

à
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Parameters yoluna gelin, sağ taraftaki AutoShareServer ve AutoShareWks DWORD değerlerini "0" yapın.

à
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\RemoteRegistry anahtarına git. Start adındaki DWORD değerini 4 olarak değiştirin.

à
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main\FeatureControl\FEATURE_MAXCONNECTIONSPER1_0SERVER ve FEATURE_MAXCONNECTIONSPERSERVER anahtarlarını bulun. iexplore.exe DWORD değerini FEATURE_MAXCONNECTIONSPER1_0SERVERda 8, FEATURE_MAXCONNECTIONSPERSERVER da 4 olarak ayarlayın.

à
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop anahtarına ulaşın ve sağ tarafta boş bir yere sağ tıklayarak yeni bir dize değeri oluşturun. Adını AutoEndTasks yazın ve değerini 1 olarak ayarlayın.

à
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop anahtarına ulaşın ve MenuShowDelay değerini 64bit kullanıyorsanız 25 ve 50 arasında bir rakam, 32bit kullanıyorsanız 200 olarak değiştirin.
Aynı yerde olan
WaitToKillAppTimeOut dize değerini de 10000 olarak değiştirin.

à
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies anahtarına ulaşın orada yeni DWORD değeri oluşturun ve NoLowDiskSpaceChecks ismini yazın, değer olarak da 1 değerini verin.

à
Silinmeyen Dosyalar için Sağ Tık Menü Seçeneği oluşturma:
HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell anahtarına sağ tıklayın ve iki tane yeni anahtar oluşturun. İlkinin adını
Delete onreboot diğerinin adını Open olarak uygulayın. Sonra Delete on reboot'a sağ tıklayın ve yeni bir anahtar oluşturun adını da command olarak değiştirin. command a girin, sağda bulunan " (Varsayılan) " adındaki dize değerine çift tıklayın ve
CMD /E:OFF /C REG ADD HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Currentversion\RunOnce /v "Del %1 OnNextReboot" /d ^"cmd.exe /c DEL /F /Q \"%1\"" /f"

Bu kodu tamamen ve hiç değiştirmeden yapıştırın ve Tamam’a basın.


à
Başlat > Arama satırına “Komut İstemi” yazın ve sağ tıklayıp Yönetici Olarak Çalıştır’a basın. Ardından açılan pencereye CHKNTFS/T:4 yazın ve Enter'a basın. Eğer komut istemi hata verirse ya da yetkiniz yok türünden bişi derse manuel yoldan:
Regedit'i açın HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager anahtarına ulaşın ve değer adı
AutoChkTimeOut olan DWORD değerini 4 olarak ayarlayın..

à
Çalıştır > msconfig.exe yazın ve Enter'a basın. Önyükleme sekmesinden Gelişmiş Seçeneklere tıklayın. İşlemci sayısını etkinleştirin ve kaç çekirdekli işlemciniz varsa ordan onu seçin. Örneğin Corei7 niz varsa 8 i işaretleyin ( Corei7 ler 8 çekirdekli olduğu için ).

à
Çalıştır > msconfig.exe yazın ve Enter'a basın. Hizmetler sekmesine gelin. Tüm Microsoft Hizmetlerini gizle kutucuğunu işaretleyin. Sonra da kullanmadığınız servisleri devre dışı bırakın. Size tavsiyem Auto Updateleri kesinlikle kapatın. Tabi kendiniz update yapıyorsanız. Örneğin Google Updater Service, Adobe Flash Player Service vs. Bunların dışında kullanmadıklarınız varsa onları da kapatın.

à
Çalıştır > msconfig.exe yazın ve Enter'a basın. Başlatma sekmesine gelin ve bilgisayarınız ilk açıldığında başlamasını istemediğiniz programları Devre dışı bırakın. Bu bilgisayarınızın açılış hızını arttıracaktır. Eğer acemi iseniz kendi eliniz ile başlatabileceğiniz programları devre dışı bırakın. Örneğin Msn, DaemonTools, Winamp ajanı vs.

à
C:\Windows\Prefetch ( Çalıştır’a prefetch yazarsanız da gelir) dosyasını haftada bir temizleyin. Bilgisayarınızı her açtığınızda, Windows bilgisayarınızı nasıl başlattığınızı ve en çok hangi programları açtığınızı izler. Windows bu bilgileri çeşitli küçük dosyalar halinde hazırlık klasörüne kaydeder. Bu klasör Prefetch klasörüdür. Bilgisayarınızı açtığınız bir dahaki sefere, Windows bu dosyalara başvurarak başlatma işleminin daha kısa sürmesini sağlamaya çalışır. Bu sebepten dolayı Prefetch dosyasının sık sık temizlenmesi bilgisayarınızın açılışının boot ekranından sonraki kısımların YAVAŞLAMASINA neden olur. Bazı bilgisayarlarda “Hoşgeldiniz” yazısında çok uzun süre beklemesi bu yüzdendir.

à
Çalıştır’a %temp% yazın ve Enter'a basın. Açılan dosyayı da aynı şekilde 2-3 günde bir temizleyin. Ama bu 2 maddede bilgisayarı her gün kullandığınızı varsayarak tekrarlanacak sıklığı belirledim.

à
Bilgisayarım > Özellikler > Gelişmiş Sistem Ayarları > Performans yolunu takip edin ve oradan En iyi performans için ayarla’ya basın. Sonra da olmazsa olmaz dediğiniz özelliklerin kutucuklarını işaretleyin. Uygulayın ve Tamam deyip çıkın. Benim olmazsa olmaz dediklerim şunlar, siz de onları seçebilirsiniz:
-Masaüstü oluşturmayı etkinleştir

-Pencere ve düğmelerde görsel stil kullan

-Simgeler yerine küçük resimler göster


à
Bilgisayara Sanal Bellek ekleme:
Sanal bellek, bilgisayarınızın RAM'ini sabit diskinizdeki geçici alanla birleştirir. RAM azaldığında, sanal bellek, RAM'deki verileri disk belleği dosyası adı verilen bir alana taşır. Başka bir şekilde söylersek fazladan RAM e sahip oluruz. Bu yüzden herkesin yapması gerektiğini düşünüyorum.

Bilgisayarım > Özellikler > Gelişmiş sistem ayarları > Gelişmiş sekmesinde, Performans altında Ayarlar'ı tıklayın. Gelişmiş sekmesini tıklayın, Sanal bellek altında Değiştir'i tıklayın. Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet onay kutusunun işaretini kaldırın. Sürücü [Birim Etiketi] altında, değiştirmek istediğiniz disk belleği dosyasını içeren sürücüyü tıklayın. Özel boyut'u tıklatın, Başlangıç boyutu (MB) ve En büyük boyut (MB) kutusuna en aşağıda önerilen kısmında yazan boyutu yazın ve Ayarla'yı tıklayın, ardından Tamam'ı tıklayın ve çıkın.


à
Görev yöneticisini kullanarak istediğiniz bir programın hızını arttırabilirsiniz. Bunun için Ctrl + Shift + Esc kısayolunu uygulayarak Görev yöneticisini açın. Uygulamalar sekmesinden hızlandırmak istediğiniz göreve sağ tıklayın ve İşleme Git’e basın. Ardından seçili olan işleme sağ tıklayarak “Öncelik Ata”dan Normalin üstünde, Yüksek ve Gerçek Zamanda seçeneklerinden birini seçin. Tercihiniz genelde Yüksek olsun. Bu işlemi en çok dosya kopyalarken filan kullanıyorum. explorer.exe nin önceliğini Yüksek yapınca kopyalama hızında 0,40-1 MB arasında artış oluyor.

à
Taşınılabilir depo aygıtlarınızı (Flash Disk, Hard Disk) NTFS sistemine dönüştürerek daha iyi bir performans sağlayabilirsiniz. Bunun için aygıtınızı bilgisayara takın, Bilgisayarım’a girin, aygıtınıza sağ tıklayıp Biçimlendir’e basın ve dosya sistemini NTFS olarak seçin. Ayırma birimi boyutunu varsayılan olarak seçin. Başlat’a basın.
Dikkat! Bu işlem sonucunda aygıtınıza format atılmış olacaktır. Bu yüzden Biçimlendirmeden önce dosyalarınızı başka bir konuma kopyalayın.

à
Taşınılabilir depo aygıtınızı bilgisayara takın. Aygıt Yöneticisi’ne girin. Disk Sürücülerinizden USB aygıtınızı bulun ve sağ tıklayıp Özellikler’e gidin. İlkeler sekmesine ulaşın ve Daha İyi Performans’ı seçin. Ama orda belirttiği gibi bu seçeneği uyguladıktan sonra aygıtınızı direkt şekilde çıkarmanız aygıtınıza zarar verebilir. Bu yüzden aygıtı çıkarmadan önce Bildirim Alanınızda bulunan “Donanımı Güvenle Kaldır ve Medyayı Çıkar” isimli simgeden aygıtınızı çıkarmalısınız. Simgenin hangisi olduğunu anlamadıysanız, aygıtı çıkarıp takın sağ altta saatin yanında dikkatinizi çekecektir.

à
Windows7 ‘ye ait olan bir diğer özellik de Dizin oluşturma. Bu özelliğin artı yönleri her ne kadar olsa da işlemciyi ve RAM’i kullandığı gerçeği kaçınılamaz. Bu yüzden bu özelliği daha sade hale getirmenizi öneririm. Bunu yapmak için Başlat > Arama kutusuna "Dizin oluşturma seçenekleri" yazıp Enter tuşuna basın. Açılan pencereden "Değiştir" butonuna tıklayın. Açılan pencereden sol altta bulunan "Tüm Konumları göster" butonuna tıklayıp işaretli olan kutuları temizleyin. Tamam’a basın ve çıkın.

à
Başlat > Arama satırına Aygıt Yöneticisi yazın ve Enter a basın. Ya da Denetim Masasından ulaşabilirsiniz. Oradan Disk sürücülerine gelin ve hard diskinize sağ tıklayıp Özelliklere basın. İlkeler sekmesine gelip iki kutucuğu da işaretleyin. Tamam deyin ve çıkın.

à
Başlat > Arama satırına "Güç" yazın ve Güç Seçenekleri penceresinden güç planı olarak "Yüksek Performans"ı seçin. Eğer Laptop kullanıyorsanız ve şarja ihtiyacınız varsa önerilmez.

à
Başlat > Arama satırına Sistem Seslerini Değiştir yazın veya Denetim Masası > Ses > Ses Efekt’ine ulaşın ve burada kullanmadığınız sesleri seçip “Yok” olarak değiştirin. Uygula deyin ve Tamam’a basıp çıkın.



EVEEEEETTTT üstte verdiğim bilgiler işin parmak yoran ve bence pek
ÖNEMLİ OLMAYAN kısmıyla alakalıydı. Ama çoğu kişinin dikkatini onlar çekiyor. Asıl dikkate almanız gereken konuları bundan sonra belirteceğim, tabi okuyorsanız J

à
Kesinlikle anti-virüs programı bulundurun ve sık sık güncelleyin. Benim tavsiyelerim Avira ve BitDefender. Detaylı bilgileri internette kaliteli sitelere bakarsanız bulursunuz. Ben açıklama ihtiyacı duymuyorum.

à
Aynı türden birkaç program bulundurmayın. Mesela GomPlayer, FLV player, Media Classic, Vlc Media Player gibi programların ( hatta aklıma gelmeyen programlar da var ) hepsinin yüklü olduğu bilgisayarlar gördüm. Çok gereksiz bence ve RAM in kasılmasına neden olur. Ama benim RAM’im hiç kasılmaz, bu programlardan 10 tane daha yüklerim diyorsanız karışmam. XP’ ye format atıp Windows7 ye geçtikten sonra kendi ellerimle kurduğum programlar şunlar:
-Avira Antivirüs -VLC Media Player -Mozilla Firefox -CCleaner

- Photoshop CS5 -Picasa - WinRAR -Winamp

-Maya Studio -IObit unlocker -Resource Hacker -Foxit Reader

-WindowsLiveMessenger -ObjectDock -Microsoft Office Enterprise -VirtualPc

- Internet Download Manager - DaemonTools - Microsoft Visual Studio -uTorrent

Ama bu programların tümü herkese lazım değil. Maya Studio, Photoshop, Microsoft Visual Studio, ObjectDock ve Resource Hacker herkesin işine yaramaz. ObjectDock dışındakileri zaten herkes kullanamaz. Onlar benim ihtiyaç duyduklarım. Diğerleri ise bulunmasında fayda olan ve benim önerdiğim programlardır. Windows7 ye geçtikten sonra bu programlarla 1 buçuk senedir format atmadım ve hiçbir eksiklik hissetmiyorum. Bu yüklü programlarla aynı türde bir program kesinlikle yüklemedim ve yükleyeceğimi de sanmıyorum.


à
Bilgisayarınızdan program veya oyun kaldırırken gelişmiş kaldırıcı programları kullanın. Ama Steamdaki oyunları kaldırırken kullanmayın çünkü tüm steami silebilirler. Programlar ve oyunların çoğu normal uninstall.exe kullanılarak kaldırıldıktan sonra geride birçok dosya ve regedit girdisi bırakır. İşte bu kalıntılar da bilgisayarınızda bir ağırlık oluşturur ve performans düşüklüğüne neden olur. Gelişmiş kaldırıcı programlara örnek olarak RevoUninstaller, AdvancedUninstaller vs. benim bildiğim bunlar ama daha iyileri olabilir. Fazla bilgi veremeyeceğim çünkü önceden söylediğim gibi benim ihtiyacım olan programlar zaten kurulu, onlar dışında da programa ihtiyacım yok ve oyun da oynamıyorum yani bu programlara ihtiyaç duymuyorum. Bu yüzden kaldırıcı programları iyice araştırarak seçiniz.

à
Temizlik programı bulundurun ve bilgisayarınızı kapatmadan önce kesinlikle çalıştırın. Tavsiyelerim Ccleaner ve AdvancedSystemCare. Bunların dışında bir program kullanırsanız deneme sürümü olmamasına dikkat edin.

à
İnternet tarayıcısı olarak MozillaFirefox veya Opera öneririm. Biliniz ki Mozilla eklentileriyle internet âlemini ele geçirebilecek potansiyelde, sizin kullanma şeklinize kaldı artık J Görünüm açısından da çok güzel temaları var. Buraya DİKKAT!!Google Chrome'dan kesinlikle sakınınız. Bu günlerde herkesin beğenip kullandığı Chrome güvenlik açısından açığı çok olan bir program. Bilgileriniz çalınabilir ve kötü amaçla kullanılabilir. Kredi kartım yok, ya da internetten alışveriş yapmıyorum, önemli biri de değilim, benim bilgilerim kimin işine yarar demeyin!! Siz olmasanız da sizin e-posta adresinizdeki kişiler önemli olabilir. Sosyal Mühendisliği iyi olan biri de kolayca onları kullanabilir. Ayrıca o kişi sizin e-posta adresinizi kullanarak sizmişsiniz gibi hesaplar açabilir ve yanlış işlerde bulunabilir. Bu sebeple sizin başınız yanar, borçlanırsınız, mahkemelik olursunuz, siciliniz yanar (Tüm bunlardan Allah korusun). Bu tür kötü örneklerin daha fazlası da var ama umarım verdiklerim sizi iyice aydınlatmıştır.

à
Aynı zamanda anti-virüsünüzün virüslü bulduğu dosyayı siz "Yok canım, bunu en iyi arkadaşım kullanıyordu. Herhalde antivirüs kafayı yedi" falan filan deyip karantinadan çıkararak kullanmayın. Şüpheniz olmasın ki o andan sonra bilgisayarınız formatlık olabilir veya bir üst maddede belirttiğim kötü örnekler gerçekleşebilir. Genelde oyun hileleri, bazı programlar için Activatorler filan virüslü oluyor. Ama tabii ki de resimlere bile virüs yerleştirilebilir.

à
Eğer keylogger, trojan vs. gibi programlarla içli dışlıysanız sanal makine kurarak işlerinizi orada yürütmenizi öneririm(Hatta benim verdiğim düzenlemeleri de sanal makinede uygulayabilirsiniz). Unutmayın ki "İnsan beşer, şaşar" Çok iyi bir keylog oluşturursunuz ve serveri kendi pc'nize kurabilirsiniz. Sonra da yeni küfürler üretmeye başlarsınız J Ayrıca bir başkası da o serveri eline geçirebilir. Bu konuda da ufaktan detayları internette bulabilirsiniz. Sanal makine oluşturmak için Microsoft un VirtualPcadındaki programını kullanabilirsiniz. Ama sanal makinenizi internete ya da güvendiğiniz birine danışarak kurmanızı öneriyorum. Gerektiğinden az-fazla bellek veya hafıza verirseniz bilgisayarınızda ya da sanal makinenizde aksamalar yaşayabilirsiniz.

à
Bilgisayarınızı autorun.exe ile bulaşan virüslerden korumak için Otomatik kulanı kapatınız. Bunun için Denetim Masası > Otomatik Kullan “Tüm medya ve aygıtlar için Otomatik Kullan’ı etkinleştir” kutucuğunun işaretini kaldırınız ve Kaydet’e basınız. Ama bazı antivürüs programlarında bulunan özellikle buna gerek duymayabilirsiniz. Örneğin Avira’da autorun devre dışı bırakma özelliği mevcut.

à
Flash Disk veya Hard Disk’inizi autorun.exe virüsünden koruyabilirsiniz. Bunun için Flash Diskinizi açın. Yeni bir metin belgesi oluşturun. Belgeyi açıp [autorun] yazın ve Ctrl + S‘ye basın (Yani kaydedin). Ardından Denetim Masası > Klasör Seçenekleri > Görünüm sekmesinden “Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle” kutucuğu işaretliyse işaretini kaldırın. Uygula & Tamam’a basın ve çıkın. Flash Diskinizi tekrar açın. Oluşturduğumuz metin belgesine sağ tıklayın ve Yeniden Adlandır’a basın. Dosyanın sadece adı seçili olacaktır, siz seçili olmayan yeri de silin ( .txt ’ i yani) ve autorun.inf yazın. Enter’a basın. Metin belgesinin simgesi değişmiş olacaktır. Şimdi autorun.inf’e sağ tıklayın ve Özellikler > Güvenlik sekmesinde Değiştir’e basın. Tüm kullanıcılarda İzin verme altındaki kutucukları işaretleyin. Uygula & Tamam’a basın ve çıkın.

à
Dosyalarda parçalanma, sabit diskinizin bilgisayarınızı yavaşlatabilecek fazladan işlem yapmasına yol açar. USB flash sürücüler gibi çıkarılabilir depolama aygıtları da parçalanabilir. Disk Birleştiriciler, disklerinizin ve sürücülerin daha etkin çalışabilmesi için parçalanmış verileri yeniden düzenlerler. Bilgisayarınıza çok fazla oyun, program veya yüksek boyutlu dokümanlar yüklüyorsanız disk birleştirme sizin için farz olmuş bir araçtır. Bu işlem sonucunda işlemci bilgisayardaki dosyalara daha rahat erişebileceği için oyunlarınız, programlarınız daha hızlı çalışacaktır. Birleştirme işlemi için ister Windows’un Disk Birleştiricisini isterseniz de internette dolaşan programları kullanın. Aralarında pek fark yok. Windows’un Disk Birleştiricisine ulaşmak için Başlat > Arama satırına Disk Birleştiricisi yazın, en başta görünecektir.

à
Sık sık format atmaktan çekinin. Format sigara gibidir, zaman geçtikçe bilgisayarınız öksürmeye başlayabilir J

à
Driverleri güncellemeyi sakın unutmayın. Açıklamaya gerek duymuyorum. Kesinlikle güncelleyiniz.

à
Mümkün oldukça bilgisayarınızı düzgün şekilde kapatın. Yani kapatma tuşuna basılı tutarak ya da bir şeye sinirlenip “Hay ben senin ******” deyip fişi çekerek kapatmamaya çalışın. Nedenini sorarsanız, bilgisayar zorla kapatılınca sistem tüm verileri kaydedemiyor. Tamamen kaydetmese iyi olurdu ama maalesef bi kısmı kayıtlı olup diğer kısmı olmayınca bilgisayarın açılışından tutun programların çalışmasına kadar her yerde sıkıntı yaşanıyor. Bu sıkıntıların bir kısmını fark edersiniz ama büyük kısmını fark edemezsiniz. Hatta bu devirde çok az da görülse anakart, ekran kartı, DVD sürücüsü filan yanabilir. Ani elektrik kaybından sonra donanımınız açılırken düzensiz elektrik gelir ve yanmaya ya da devre bozulmasına neden olur. Size ek masraflar çıkabilir.

à
Bilgisayarınızı çok fazla kullanıyorsanız MUTLAKA ek bir soğutma sistemi bulundurun. Çünkü bilgisayarda her ne kadar ayarlarla uğraşıp hızlandırsak da bilgisayarın ısınması büyük bir yavaşlamaya neden olur.

à
Laptop kullanıyorsanız mümkünse pili bilgisayar kapalı iken şarj edin ve pili kullanırken fişi takmayın(tabi bunu sayılı kişiler yapabilir). Eğer kullanırsanız da pilin şarj durumu %100 iken fişten çıkarın. Bu dediklerimi uygulamazsanız pilin ömrü azalacaktır. Kendi kafamdan uydurduğum bir şey değil bu. Laptopı aldığınızda kullanım kılavuzuna filan baktığınızda orda da belirtecektir.

à
Pil şarj alırken kullanırsanız laptopınız çok fazla ısınacaktır, bu devirde en kaliteli dizüstü bilgisayarı bile bunun önüne geçememiştir. Bunun tek çözümü ise soğutucu altlıklardır. Fazla pahalı değillerdir ki pahalı olsalar bile alınması gereken önemli araçlardan biridir.

à
Masaüstülerde ise kasa içine takılan kaliteli fanlar satın alın. Ve bilgisayarınızı aşırı tozlu yerlerden sakının. Masaüstülerde kasa içini temizlemek kolaydır ama laptoplar için bunu söyleyemem. Temizleyebiliyorsanız bulunduğunuz yerin tozlanma oranına göre 6 ayda bir ya da yılda bir donanımlarınızı açıp tozlarını alın. Bunun için tavsiyem sıkıştırılmış hava spreyleridir. Sakın devrelere ıslak mendil türü araçlar vurmayın, bir leğen su ile bez kullanarak dalmayın J Bilgisayarınız 5bin dolar da olsa verdiğiniz paraya güvenip yapacağınız bu tür hatalar sonucu ****lik mezarınıza yeni bir üye eklemiş olursunuz J

à
En önemli hususlardan biri de işletim sistemi... Çok büyük tartışmalara açık olan bu konuda kendi görüşlerimi belirtmek istiyorum. Genel görüşler de benimkiyle aynı hat üzerindedir. Çok fazla bir şey söylemeden Windows 7 diyorum. Elediklerim arasında Windows 8 de var. Windows7 > Windows 8 > XP > Vista. Detaylara girmek istemiyorum, siz siz olun Windows 7 kullanmaya bakın J

à
Bilgisayarınıza işletim sistemi kurarken elinizdeki işletim sisteminini bit‘ine dikkat edin. Eğer RAM’iniz 2 GB den fazla değilse 32bit, fazla ise 64 bit kurunuz. 64bit gerektiren bir bilgisayara da 32 bit kurmaktan çekinin. Bir zamanlar yapmış olduğum hatalardan biri de bu oldu ve yeniden format atmak zorunda kalmıştım. Bilgisayarınıza büyük miktarda RAM (normal olarak 4 GB veya daha çok RAM) taktığınızda 64bit’in faydaları daha belirgindir. Bu gibi durumlarda, 64 bit işletim sistemi büyük miktarda belleği 32 bit işletim sistemlerinden daha etkin kullanabildiğinden, aynı anda birkaç program çalıştırırken ve aralarında sık sık geçiş yaparken 64bit sistem daha iyi yanıt verir.

à
İşletim sisteminizin sahte olmamasına dikkat edin. Windows7’nin kötü bir yanı da sahte içeriklere karşı katı olmasıdır. Eğer size bilgisayarınızın sahte olduğu bildirisi gelmişse performans ve verimde azalma yaşanacaktır. Bunun nedeni sistem dosyalarını değiştirmesidir. Değiştirme sonucu o dosyaları kısıtlıyor. Bazı programları yüklerken sahte Windows uyarısı filan alırsınız. İnternette bolca orijinal Windows7 sürümlerinin linkleri var. Üşenmeyiniz ve indiriniz.



à
İşe yarar Windows kısayolları:
Windows + R = Çalıştır’ı açar.
Windows + D = Masaüstünü gösterir.
Windows + M = Tüm pencereleri simge durumuna küçültür.
Windows + E = Bilgisayarım’ı açar.
Windows + F = Dosya ve klasör arama penceresini açar.
Windows + L = Bilgisayarınızı kitler veya kullanıcılar arası geçiş yapar.
Windows + sayı = Sayıyla belirtilen konumda görev çubuğuna sabitlenmiş programı başlatır. Program zaten çalışıyorsa o programa geçiş yapar.
Windows + Space = Aero Peek özelliği aktifse masaüstünüzü önizlersiniz.
Windows + Home = Etkin pencere dışındaki tüm pencereleri simge durumuna küçültür.
Windows + Tab = Aero 3B Hızlı uygulama geçişi ile açık uygulamalar arasında dolanır.
Alt + Esc = Uygulamalar arasında açılış sırasına göre geçiş yapar.
Alt + Yukarı = Bir üst klasörü görüntüler.




Tüm dediklerimi uyguladınız mı? Madem öyle bilgisayarınızla rahatça sevişebilirsiniz
:)
 
Son düzenleme:

damaged61

Yeni üye
15 Tem 2012
5
0
hepsini henüz okumadm ama ne olduğu en baştan anlaşılıyor eline sağlık güzele benziyor :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.