Windows Güvenliği-Stabilliği Ve Güvenlik-Hızlandırma Programları Seçimi



İÇİNDEKİLER

1-)Sistemi Tanıma Ve Portlar Hakkında Bilgilendirme
2-)Virüs Çeşitlerini Tanıma
3-)Bilgisayar Hızlandırma Mantığı Ve Hızlandırma Programlarını Tanıma
4-)Güvenlik Programlarını Tanıma

5-)Programların Seçimi

Giriş

Merhabalar, bu makalede sizlere sistemimizi tanıma, açık olan portlarımızı tanıma, portların kapatılması, güvenliği ve ardından bilgisayarımıza uygun program seçimi konularında yardımcı olmaya çalışacağım. Bunun nasıl bir öneme sahip olduğuna gelirsek, yavaş bir sisteme kaspersky, bitdefender gibi programları kurup, ccleaner gibi programları da kullanmazsak muhtemelen virüs taraması yapılırken hiçbir işlem yapamazsınız. Ve crypter ile şifrelenmiş bir virüs sizin kullandığınız antivirüsü geçerse muhtemelen çoğu bilginizi saldırgan ele geçirecektir bizde bunlara karşı nasıl önlemler alabiliriz bu konuda fikir yürütüp açıklamalar yapacağım. Ancak bir konuyu unutmayalım %100 güvenlik yoktur.

1-)Sistemi Tanıma Ve Portlar Hakkında Bilgilendirme

Öncelikle sistemimizin donanım olarak neler kullandığı program seçimi için önemlidir. Bizde bunları başlat->çalıştır->dxdiag yöntemiyle görebiliriz. Sisteminizdeki işlemci, ram, ekran kartı özelliklerini bu alandan görebilirsiniz.


Önemli olan noktalardan birisi de harddiskinizin hızıdır. Bu linkteki dosyayı indirerek sisteminizde bulunan harddisklerin okuma yazma hızını öğrenebilirsiniz.


Şimdi açık olan portlarımızın tespiti ve kapatılması kısmına gelelim.

Başlat > cmd > netstat -an yazıp enter tuşuna basın.



Açık portlar LISTENING olarak sağ da gözükür.

445 Portu

Windows işletim sisteminde dosya paylaşımı görevi yapan protokolün istemci tarafından gönderilen sorgulara sunucu tarafından cevap verilerek veri transferi gerçekleştirdiği porttur. Malesef kapatması zor olan bu portu kapatma şekli, windows'un sürümünden sürümüne farklılık göstermektedir. Bundan dolayı kapatma yöntemlerini kendi sürümünüze uygun şekilde aratınız. (Ör. windows 10 pro veya windows 10 home.)
Bu sayede bilgisayarınız Gelen Ağ saldırılarına daha dayanıklı olacaktır.

139 Portunun Kapatılması


NetBIOS adıyla da bilinen bu port, bir yerel ağı yani LAN üzerinde farklı bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir sistemdir. Windows ve bazı Linux programları, dosyaları paylaşmak için bu portu kullanılır.
Bu portu bir çok kapatma şekli bulunmaktadır. Bu linke tıklayarak portun nasıl kapatıldığını öğrenebilirsiniz.

5357 Portunun Kapatılması

Daha çok eski işletim sistemlerinde bulunan bu portun görevi herhangi bir genel ağ profili için Ağ Keşfi'dir. Devre dışı bırakılması, eğer sisteminizden bir program kullanılmıyorsa çok büyük önem arz etmektedir.

Ağ Bulma'yı devre dışı bırakmak için, şu yolu izleyin:
Denetim Masası\Ağ ve İnternet\Ağ ve Paylaşım Merkezi\Gelişmiş paylaşım ayarları\Herhangi bir ortak ağ için Ağ Bulma'yı devre dışı bırakın.
veya
Başlat > Çalıştır > services.msc > İşlev Bulma Kaynak Yayımı > Durdur ve Devre Dışı Bırak

5357 Nolu portu başarıyla kapattık.


2-)Virüs Çeşitlerini Tanıma

Virüsleri biz bu makale için amaçlarına göre sınıflandırıp çözüm yolları üreteceğiz. Bu yüzden virüsleri 3 bölüme ayırıyorum.

*Sadece zarar vermek için veya reklam yapmak için çalışan virüsler .
*Bilgi hırsızlığı için kullanılan virüsler.
*Dosyaları şifreleyip direkt para amacı güden virüsler.

Sadece zarar vermek isteyen virüslerin başını memz virüsü çeker. Bunların zararlı yazılım analizlerini yaptığımız da veya basit bir şekilde youtube'dan "memz vs kaspersky" veya "memz vs bitdefender" diye aratarak izlediğimizde anlıyoruz ki virüsler çalıştırıldığın da anti virüsünüzün real time protection (Gerçek zamanlı koruma) özelliği kapalıysa, antivirüs markası farketmeksizin bilgisayarınızı kullanılamaz hale getirir. Reklam için kullanılan virüsler ise adware adıyla sınıflandırılır kimisi çok zararlı olmamasına karşın genel amacı site tıklatma veya pop-up (reklam sayfaları) açmaktır.

Bilgi hırsızlığı için kullanılan virüsler genel anlamlarıyla keylogger, rat, botnet virüsleri olarak sınıflandırılır. Asıl amaçları bilgi hırsızlığı olmasına karşın bilgisayarınıza ciddi zararlarda verebilir.
Özellikle son dönemlerde gelişen teknolojilerle beraber dışardan kod getirip bilgisayarda çalıştırma veya program klonlama (antivirüsünüzü klonlayıp gerçek antivirüsü silerek size çalışmayan boş antivirüsü gösterme) gibi özellikleriyle sizi yanıltarak can sıkıcı olabilmektedir. Bastığınız tuşların kaydı, ekran fotoğrafınız, webcam fotoğrafınız veya videonuz ve cookie hırsızlığı ile 2 factor authentication (telefonla sms güvenliğini) bypass ederek kullanıcı hesaplarınıza direk erişim sağlayabilirler. Bunlarda genel adlarıyla malware, trojan olarak isimlendirilir. Tabi ki sadece zarar vermek isteyen virüslerinde adlarında trojan, malware isimleri görebilirsiniz. Bu sınıflandırma bu makaleye özgüdür.

Dosyaları şifreleyip direk para amacı güden virüsler ise genellikle şirket sunucularını hedef alarak bulunan belgelerin okunulabilirliğini kendine özgü şifreleme tekniğiyle şifreleyip uzantısını değiştiren virüs türlerine verilir. Yine virüs yapımcısının kendi yazdığı bir program ile basitçe çözülebilir. Sadece şifreleme mantığı bilinmesi gerekir. Genellikle para karşılığı kendi programlarını size verir ve dosyalarınızı tekrar çözümleyebilirsiniz.


3-)Bilgisayar Hızlandırma Mantığı Ve Hızlandırma Programlarını Tanıma

Bilgisayarınızı olduğundan daha hızlı hale getirmek her zaman mümkündür. Evet bu tabir doğru ancak önemli olan sizin bilgisayarınızın görsel açıdan ve özellik olarak bir şeylerden vazgeçmeden hızlandırma yapabilmektir. Hızlandırırken aynı anda kaç programın çalıştığı, işlemci hızınız ve hard disk yazma, okuma hızınız büyük önem taşır. Hard disk yazma hızınız oyunlardaki fps değerlerinizi dahi artırır. Bu yüzden hard diskinizi ssd yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Ancak unutmayın ssd disklerin ömrü hdd disklere göre daha kısadır. Öncelikle güç seçeneklerinden güç planınızı özelleştirip en yüksek performans yapmanız gerekir. Böylelikle işlemcimizi kısıtlamalardan arındırırız. Ardından başlat > başlangıç uygulamaları yolunu izleyerek bilmediğiniz, kullanmadığınız tüm programların başlangıçta çalışmasını kapatın. Ve görev yöneticisini açın, başlangıç kısmına gelip aynı şekilde programları devre dışı bırakın. Ardından başlat > msconfig yazıp "enter" tuşuna basın. Çıkan ekrandan




Tamam dedikten sonra hizmetler kısmından tüm microsoft hizhemlerini gizle diyip başlangıçta çalışması gereksiz hizmetlerin tikini kaldırın ardından tamam diyerek çıkın.
Crackli programlar kullanıyorsanız bunları yaptığınızda crack bozulabilir ona dikkat edin. Sonrasında Bilgisayarımdan yerel disklerinize sağ tıklayıp özellikler diyin. Genel sekmesinden disk temizle diyin. Eğer hdd kullanıyorsanız yine aynı sayfadan bu sefer araçlara tıklayın ve disk birleştir en iyi duruma getir butonuna tıklayın. Ssd kullanıyorsanız disk birleşimini yapmayın bu ssd'ye zarar verecektir.

Artık programların mantığına gelelim. Programlar her çalıştığında temp, prefetch dosyalarına veya kayıt defterine girdiler girer. Deployment Image Servicing and Management (DISM) Aracı, Windows görüntünüzü onarmak veya Windows kurulum ortamınızı değiştirmek için kullanılan bir dosyadır. Bu işlemlerin her birisini elle yapabilmek mümkündür ancak çok fazla komut vs yazılacağı için bunları kolay hale getiren birçok program vardır. Bunlardan birisi Ccleaner diğeri ise Advanced system care programıdır. Benim testlerimde aktif çalışması ağır olduğu için ve bazı hatalar barındıran advance system care, ccleanerin arkasında kaldı. Advance system care kullanırken kayıt defteri temizleme, temp temizleme gibi durumlarda office dosyalarını kullanılamaz hale geldiğini ve bir kaç küçük hata daha gördüm. Bundan dolayı ccleaner kullandığım en iyi temizlik programıdır.


4-)Güvenlik Programlarını Tanıma

Güvenlik programları tamamen ihtiyaç doğrultusunda sektörlere ve ihtiyaçlara özel hazırlanmalıdır. Ev kullanımın da da detay gerektirmese de bir kaç program birlikte kullanılmalıdır.
Atak vektörlerini incelediğimizde (2. Konu başlığı) gerçek zamanlı korumanın ne kadar önemli olduğunu memz virüsüyle gördük. Bundan dolayı artık anti virüslerin ne kadar iyi olduğunu kıyaslamamız gerekir. Bunun birçok yolu var ancak biz av-test, av-comparatives sitelerinden ve youtube'dan kaspersky, bitdefender gibi markaları virüslerle test eden insanların videolarından faydalanacağız. En iyi anti virüs markası her dönem değişkenlik göstermektedir. Bu tamamen veri tabanlarını ne sıklıkla güncelledikleriyle alakalıdır. Siteleri incelediğimizde videoları izleyip, anti virüslerin özelliklerine baktığımızda kaspersky, bitdefender markaları genel anlamda en ön planda olanlardır. Reklam yazılımları ve crypterlara karşı en etkili olan ise malwarebytes yazılımıdır.

Ransomware olarak tabir edilen virüslere karşıda (dosya şifreleyerek direk para amacı güden virüs) bitdefender- kaspersky oldukça iyi bir sonuç vermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken bilgi hırsızlığı konusudur. Maalesef her ne kadar programlar stabil çalışıp ekran fotoğrafınızı, webcam fotoğrafınızı, cookie'lerinizin çalınmasını, kopyalanan verilerin kısmen çalınmasını engellese de keylogger kayıtlarının önüne geçemediğini gördüm. İşte bu noktada keyscrambler yazılımını öğrendim. Bastığınız her tuşu şifreleyerek tanıttığı için eski keyloggerlar bastığınız tuşları okuyamıyor yeni keyloggerlar ise bastığınız tuşların şifreli halini okuyor. Şifreli tuşlarınız ise rastgele tuşlardır.


5-)Programların Seçimi

Programları tanıdığımıza göre bilgisayarınız genel anlamda giriş seviyesinde bir bilgisayarsa sadece kaspersky kullanmalısınız. Eğer bilgisayarınız orta segment ise bitdefender ve keyscrambler kullanmalısınız. Eğer bilgisayarınız ileri seviye bir bilgisayarsa bitdefender'in yanına malwarebytes ve keyscrambler kurmalısınız. Bu saydığım senaryoların hepsinde ccleaner, emsisoft emergency kit, norton power eraser programlarını yardımcı olarak haftada bir kullanmalısınız.


Bu gün sizlere detaylı bir şekilde bilgisayar güvenliği, port güvenliği ve hızlandırma konularından bahsetmeye çalıştım.
İleriki makalelerim de görüşmek üzere.
İyi Forumlar.



274zv4c.png
 


İÇİNDEKİLER

1-)Sistemi Tanıma Ve Portlar Hakkında Bilgilendirme
2-)Virüs Çeşitlerini Tanıma
3-)Bilgisayar Hızlandırma Mantığı Ve Hızlandırma Programlarını Tanıma
4-)Güvenlik Programlarını Tanıma

5-)Programların Seçimi

Giriş

Merhabalar, bu makalede sizlere sistemimizi tanıma, açık olan portlarımızı tanıma, portların kapatılması, güvenliği ve ardından bilgisayarımıza uygun program seçimi konularında yardımcı olmaya çalışacağım. Bunun nasıl bir öneme sahip olduğuna gelirsek, yavaş bir sisteme kaspersky, bitdefender gibi programları kurup, ccleaner gibi programları da kullanmazsak muhtemelen virüs taraması yapılırken hiçbir işlem yapamazsınız. Ve crypter ile şifrelenmiş bir virüs sizin kullandığınız antivirüsü geçerse muhtemelen çoğu bilginizi saldırgan ele geçirecektir bizde bunlara karşı nasıl önlemler alabiliriz bu konuda fikir yürütüp açıklamalar yapacağım. Ancak bir konuyu unutmayalım %100 güvenlik yoktur.

1-)Sistemi Tanıma Ve Portlar Hakkında Bilgilendirme

Öncelikle sistemimizin donanım olarak neler kullandığı program seçimi için önemlidir. Bizde bunları başlat->çalıştır->dxdiag yöntemiyle görebiliriz. Sisteminizdeki işlemci, ram, ekran kartı özelliklerini bu alandan görebilirsiniz.


Önemli olan noktalardan birisi de harddiskinizin hızıdır. Bu linkteki dosyayı indirerek sisteminizde bulunan harddisklerin okuma yazma hızını öğrenebilirsiniz.


Şimdi açık olan portlarımızın tespiti ve kapatılması kısmına gelelim.

Başlat > cmd > netstat -an yazıp enter tuşuna basın.



Açık portlar LISTENING olarak sağ da gözükür.

445 Portu

Windows işletim sisteminde dosya paylaşımı görevi yapan protokolün istemci tarafından gönderilen sorgulara sunucu tarafından cevap verilerek veri transferi gerçekleştirdiği porttur. Malesef kapatması zor olan bu portu kapatma şekli, windows'un sürümünden sürümüne farklılık göstermektedir. Bundan dolayı kapatma yöntemlerini kendi sürümünüze uygun şekilde aratınız. (Ör. windows 10 pro veya windows 10 home.)
Bu sayede bilgisayarınız Gelen Ağ saldırılarına daha dayanıklı olacaktır.

139 Portunun Kapatılması


NetBIOS adıyla da bilinen bu port, bir yerel ağı yani LAN üzerinde farklı bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir sistemdir. Windows ve bazı Linux programları, dosyaları paylaşmak için bu portu kullanılır.
Bu portu bir çok kapatma şekli bulunmaktadır. Bu linke tıklayarak portun nasıl kapatıldığını öğrenebilirsiniz.

5357 Portunun Kapatılması

Daha çok eski işletim sistemlerinde bulunan bu portun görevi herhangi bir genel ağ profili için Ağ Keşfi'dir. Devre dışı bırakılması, eğer sisteminizden bir program kullanılmıyorsa çok büyük önem arz etmektedir.

Ağ Bulma'yı devre dışı bırakmak için, şu yolu izleyin:
Denetim Masası\Ağ ve İnternet\Ağ ve Paylaşım Merkezi\Gelişmiş paylaşım ayarları\Herhangi bir ortak ağ için Ağ Bulma'yı devre dışı bırakın.
veya
Başlat > Çalıştır > services.msc > İşlev Bulma Kaynak Yayımı > Durdur ve Devre Dışı Bırak

5357 Nolu portu başarıyla kapattık.


2-)Virüs Çeşitlerini Tanıma

Virüsleri biz bu makale için amaçlarına göre sınıflandırıp çözüm yolları üreteceğiz. Bu yüzden virüsleri 3 bölüme ayırıyorum.

*Sadece zarar vermek için veya reklam yapmak için çalışan virüsler .
*Bilgi hırsızlığı için kullanılan virüsler.
*Dosyaları şifreleyip direkt para amacı güden virüsler.

Sadece zarar vermek isteyen virüslerin başını memz virüsü çeker. Bunların zararlı yazılım analizlerini yaptığımız da veya basit bir şekilde youtube'dan "memz vs kaspersky" veya "memz vs bitdefender" diye aratarak izlediğimizde anlıyoruz ki virüsler çalıştırıldığın da anti virüsünüzün real time protection (Gerçek zamanlı koruma) özelliği kapalıysa, antivirüs markası farketmeksizin bilgisayarınızı kullanılamaz hale getirir. Reklam için kullanılan virüsler ise adware adıyla sınıflandırılır kimisi çok zararlı olmamasına karşın genel amacı site tıklatma veya pop-up (reklam sayfaları) açmaktır.

Bilgi hırsızlığı için kullanılan virüsler genel anlamlarıyla keylogger, rat, botnet virüsleri olarak sınıflandırılır. Asıl amaçları bilgi hırsızlığı olmasına karşın bilgisayarınıza ciddi zararlarda verebilir.
Özellikle son dönemlerde gelişen teknolojilerle beraber dışardan kod getirip bilgisayarda çalıştırma veya program klonlama (antivirüsünüzü klonlayıp gerçek antivirüsü silerek size çalışmayan boş antivirüsü gösterme) gibi özellikleriyle sizi yanıltarak can sıkıcı olabilmektedir. Bastığınız tuşların kaydı, ekran fotoğrafınız, webcam fotoğrafınız veya videonuz ve cookie hırsızlığı ile 2 factor authentication (telefonla sms güvenliğini) bypass ederek kullanıcı hesaplarınıza direk erişim sağlayabilirler. Bunlarda genel adlarıyla malware, trojan olarak isimlendirilir. Tabi ki sadece zarar vermek isteyen virüslerinde adlarında trojan, malware isimleri görebilirsiniz. Bu sınıflandırma bu makaleye özgüdür.

Dosyaları şifreleyip direk para amacı güden virüsler ise genellikle şirket sunucularını hedef alarak bulunan belgelerin okunulabilirliğini kendine özgü şifreleme tekniğiyle şifreleyip uzantısını değiştiren virüs türlerine verilir. Yine virüs yapımcısının kendi yazdığı bir program ile basitçe çözülebilir. Sadece şifreleme mantığı bilinmesi gerekir. Genellikle para karşılığı kendi programlarını size verir ve dosyalarınızı tekrar çözümleyebilirsiniz.


3-)Bilgisayar Hızlandırma Mantığı Ve Hızlandırma Programlarını Tanıma

Bilgisayarınızı olduğundan daha hızlı hale getirmek her zaman mümkündür. Evet bu tabir doğru ancak önemli olan sizin bilgisayarınızın görsel açıdan ve özellik olarak bir şeylerden vazgeçmeden hızlandırma yapabilmektir. Hızlandırırken aynı anda kaç programın çalıştığı, işlemci hızınız ve hard disk yazma, okuma hızınız büyük önem taşır. Hard disk yazma hızınız oyunlardaki fps değerlerinizi dahi artırır. Bu yüzden hard diskinizi ssd yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Ancak unutmayın ssd disklerin ömrü hdd disklere göre daha kısadır. Öncelikle güç seçeneklerinden güç planınızı özelleştirip en yüksek performans yapmanız gerekir. Böylelikle işlemcimizi kısıtlamalardan arındırırız. Ardından başlat > başlangıç uygulamaları yolunu izleyerek bilmediğiniz, kullanmadığınız tüm programların başlangıçta çalışmasını kapatın. Ve görev yöneticisini açın, başlangıç kısmına gelip aynı şekilde programları devre dışı bırakın. Ardından başlat > msconfig yazıp "enter" tuşuna basın. Çıkan ekrandan




Tamam dedikten sonra hizmetler kısmından tüm microsoft hizhemlerini gizle diyip başlangıçta çalışması gereksiz hizmetlerin tikini kaldırın ardından tamam diyerek çıkın.
Crackli programlar kullanıyorsanız bunları yaptığınızda crack bozulabilir ona dikkat edin. Sonrasında Bilgisayarımdan yerel disklerinize sağ tıklayıp özellikler diyin. Genel sekmesinden disk temizle diyin. Eğer hdd kullanıyorsanız yine aynı sayfadan bu sefer araçlara tıklayın ve disk birleştir en iyi duruma getir butonuna tıklayın. Ssd kullanıyorsanız disk birleşimini yapmayın bu ssd'ye zarar verecektir.

Artık programların mantığına gelelim. Programlar her çalıştığında temp, prefetch dosyalarına veya kayıt defterine girdiler girer. Deployment Image Servicing and Management (DISM) Aracı, Windows görüntünüzü onarmak veya Windows kurulum ortamınızı değiştirmek için kullanılan bir dosyadır. Bu işlemlerin her birisini elle yapabilmek mümkündür ancak çok fazla komut vs yazılacağı için bunları kolay hale getiren birçok program vardır. Bunlardan birisi Ccleaner diğeri ise Advanced system care programıdır. Benim testlerimde aktif çalışması ağır olduğu için ve bazı hatalar barındıran advance system care, ccleanerin arkasında kaldı. Advance system care kullanırken kayıt defteri temizleme, temp temizleme gibi durumlarda office dosyalarını kullanılamaz hale geldiğini ve bir kaç küçük hata daha gördüm. Bundan dolayı ccleaner kullandığım en iyi temizlik programıdır.


4-)Güvenlik Programlarını Tanıma

Güvenlik programları tamamen ihtiyaç doğrultusunda sektörlere ve ihtiyaçlara özel hazırlanmalıdır. Ev kullanımın da da detay gerektirmese de bir kaç program birlikte kullanılmalıdır.
Atak vektörlerini incelediğimizde (2. Konu başlığı) gerçek zamanlı korumanın ne kadar önemli olduğunu memz virüsüyle gördük. Bundan dolayı artık anti virüslerin ne kadar iyi olduğunu kıyaslamamız gerekir. Bunun birçok yolu var ancak biz av-test, av-comparatives sitelerinden ve youtube'dan kaspersky, bitdefender gibi markaları virüslerle test eden insanların videolarından faydalanacağız. En iyi anti virüs markası her dönem değişkenlik göstermektedir. Bu tamamen veri tabanlarını ne sıklıkla güncelledikleriyle alakalıdır. Siteleri incelediğimizde videoları izleyip, anti virüslerin özelliklerine baktığımızda kaspersky, bitdefender markaları genel anlamda en ön planda olanlardır. Reklam yazılımları ve crypterlara karşı en etkili olan ise malwarebytes yazılımıdır.

Ransomware olarak tabir edilen virüslere karşıda (dosya şifreleyerek direk para amacı güden virüs) bitdefender- kaspersky oldukça iyi bir sonuç vermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken bilgi hırsızlığı konusudur. Maalesef her ne kadar programlar stabil çalışıp ekran fotoğrafınızı, webcam fotoğrafınızı, cookie'lerinizin çalınmasını, kopyalanan verilerin kısmen çalınmasını engellese de keylogger kayıtlarının önüne geçemediğini gördüm. İşte bu noktada keyscrambler yazılımını öğrendim. Bastığınız her tuşu şifreleyerek tanıttığı için eski keyloggerlar bastığınız tuşları okuyamıyor yeni keyloggerlar ise bastığınız tuşların şifreli halini okuyor. Şifreli tuşlarınız ise rastgele tuşlardır.


5-)Programların Seçimi

Programları tanıdığımıza göre bilgisayarınız genel anlamda giriş seviyesinde bir bilgisayarsa sadece kaspersky kullanmalısınız. Eğer bilgisayarınız orta segment ise bitdefender ve keyscrambler kullanmalısınız. Eğer bilgisayarınız ileri seviye bir bilgisayarsa bitdefender'in yanına malwarebytes ve keyscrambler kurmalısınız. Bu saydığım senaryoların hepsinde ccleaner, emsisoft emergency kit, norton power eraser programlarını yardımcı olarak haftada bir kullanmalısınız.

Bu gün sizlere detaylı bir şekilde bilgisayar güvenliği, port güvenliği ve hızlandırma konularından bahsetmeye çalıştım.
İleriki makalelerim de görüşmek üzere.
İyi Forumlar.



274zv4c.png
Elinize sağlık hocam yine harika bir konu olmuş :)
 


İÇİNDEKİLER

1-)Sistemi Tanıma Ve Portlar Hakkında Bilgilendirme
2-)Virüs Çeşitlerini Tanıma
3-)Bilgisayar Hızlandırma Mantığı Ve Hızlandırma Programlarını Tanıma
4-)Güvenlik Programlarını Tanıma

5-)Programların Seçimi

Giriş

Merhabalar, bu makalede sizlere sistemimizi tanıma, açık olan portlarımızı tanıma, portların kapatılması, güvenliği ve ardından bilgisayarımıza uygun program seçimi konularında yardımcı olmaya çalışacağım. Bunun nasıl bir öneme sahip olduğuna gelirsek, yavaş bir sisteme kaspersky, bitdefender gibi programları kurup, ccleaner gibi programları da kullanmazsak muhtemelen virüs taraması yapılırken hiçbir işlem yapamazsınız. Ve crypter ile şifrelenmiş bir virüs sizin kullandığınız antivirüsü geçerse muhtemelen çoğu bilginizi saldırgan ele geçirecektir bizde bunlara karşı nasıl önlemler alabiliriz bu konuda fikir yürütüp açıklamalar yapacağım. Ancak bir konuyu unutmayalım %100 güvenlik yoktur.

1-)Sistemi Tanıma Ve Portlar Hakkında Bilgilendirme

Öncelikle sistemimizin donanım olarak neler kullandığı program seçimi için önemlidir. Bizde bunları başlat->çalıştır->dxdiag yöntemiyle görebiliriz. Sisteminizdeki işlemci, ram, ekran kartı özelliklerini bu alandan görebilirsiniz.


Önemli olan noktalardan birisi de harddiskinizin hızıdır. Bu linkteki dosyayı indirerek sisteminizde bulunan harddisklerin okuma yazma hızını öğrenebilirsiniz.


Şimdi açık olan portlarımızın tespiti ve kapatılması kısmına gelelim.

Başlat > cmd > netstat -an yazıp enter tuşuna basın.



Açık portlar LISTENING olarak sağ da gözükür.

445 Portu

Windows işletim sisteminde dosya paylaşımı görevi yapan protokolün istemci tarafından gönderilen sorgulara sunucu tarafından cevap verilerek veri transferi gerçekleştirdiği porttur. Malesef kapatması zor olan bu portu kapatma şekli, windows'un sürümünden sürümüne farklılık göstermektedir. Bundan dolayı kapatma yöntemlerini kendi sürümünüze uygun şekilde aratınız. (Ör. windows 10 pro veya windows 10 home.)
Bu sayede bilgisayarınız Gelen Ağ saldırılarına daha dayanıklı olacaktır.

139 Portunun Kapatılması


NetBIOS adıyla da bilinen bu port, bir yerel ağı yani LAN üzerinde farklı bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir sistemdir. Windows ve bazı Linux programları, dosyaları paylaşmak için bu portu kullanılır.
Bu portu bir çok kapatma şekli bulunmaktadır. Bu linke tıklayarak portun nasıl kapatıldığını öğrenebilirsiniz.

5357 Portunun Kapatılması

Daha çok eski işletim sistemlerinde bulunan bu portun görevi herhangi bir genel ağ profili için Ağ Keşfi'dir. Devre dışı bırakılması, eğer sisteminizden bir program kullanılmıyorsa çok büyük önem arz etmektedir.

Ağ Bulma'yı devre dışı bırakmak için, şu yolu izleyin:
Denetim Masası\Ağ ve İnternet\Ağ ve Paylaşım Merkezi\Gelişmiş paylaşım ayarları\Herhangi bir ortak ağ için Ağ Bulma'yı devre dışı bırakın.
veya
Başlat > Çalıştır > services.msc > İşlev Bulma Kaynak Yayımı > Durdur ve Devre Dışı Bırak

5357 Nolu portu başarıyla kapattık.


2-)Virüs Çeşitlerini Tanıma

Virüsleri biz bu makale için amaçlarına göre sınıflandırıp çözüm yolları üreteceğiz. Bu yüzden virüsleri 3 bölüme ayırıyorum.

*Sadece zarar vermek için veya reklam yapmak için çalışan virüsler .
*Bilgi hırsızlığı için kullanılan virüsler.
*Dosyaları şifreleyip direkt para amacı güden virüsler.

Sadece zarar vermek isteyen virüslerin başını memz virüsü çeker. Bunların zararlı yazılım analizlerini yaptığımız da veya basit bir şekilde youtube'dan "memz vs kaspersky" veya "memz vs bitdefender" diye aratarak izlediğimizde anlıyoruz ki virüsler çalıştırıldığın da anti virüsünüzün real time protection (Gerçek zamanlı koruma) özelliği kapalıysa, antivirüs markası farketmeksizin bilgisayarınızı kullanılamaz hale getirir. Reklam için kullanılan virüsler ise adware adıyla sınıflandırılır kimisi çok zararlı olmamasına karşın genel amacı site tıklatma veya pop-up (reklam sayfaları) açmaktır.

Bilgi hırsızlığı için kullanılan virüsler genel anlamlarıyla keylogger, rat, botnet virüsleri olarak sınıflandırılır. Asıl amaçları bilgi hırsızlığı olmasına karşın bilgisayarınıza ciddi zararlarda verebilir.
Özellikle son dönemlerde gelişen teknolojilerle beraber dışardan kod getirip bilgisayarda çalıştırma veya program klonlama (antivirüsünüzü klonlayıp gerçek antivirüsü silerek size çalışmayan boş antivirüsü gösterme) gibi özellikleriyle sizi yanıltarak can sıkıcı olabilmektedir. Bastığınız tuşların kaydı, ekran fotoğrafınız, webcam fotoğrafınız veya videonuz ve cookie hırsızlığı ile 2 factor authentication (telefonla sms güvenliğini) bypass ederek kullanıcı hesaplarınıza direk erişim sağlayabilirler. Bunlarda genel adlarıyla malware, trojan olarak isimlendirilir. Tabi ki sadece zarar vermek isteyen virüslerinde adlarında trojan, malware isimleri görebilirsiniz. Bu sınıflandırma bu makaleye özgüdür.

Dosyaları şifreleyip direk para amacı güden virüsler ise genellikle şirket sunucularını hedef alarak bulunan belgelerin okunulabilirliğini kendine özgü şifreleme tekniğiyle şifreleyip uzantısını değiştiren virüs türlerine verilir. Yine virüs yapımcısının kendi yazdığı bir program ile basitçe çözülebilir. Sadece şifreleme mantığı bilinmesi gerekir. Genellikle para karşılığı kendi programlarını size verir ve dosyalarınızı tekrar çözümleyebilirsiniz.


3-)Bilgisayar Hızlandırma Mantığı Ve Hızlandırma Programlarını Tanıma

Bilgisayarınızı olduğundan daha hızlı hale getirmek her zaman mümkündür. Evet bu tabir doğru ancak önemli olan sizin bilgisayarınızın görsel açıdan ve özellik olarak bir şeylerden vazgeçmeden hızlandırma yapabilmektir. Hızlandırırken aynı anda kaç programın çalıştığı, işlemci hızınız ve hard disk yazma, okuma hızınız büyük önem taşır. Hard disk yazma hızınız oyunlardaki fps değerlerinizi dahi artırır. Bu yüzden hard diskinizi ssd yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Ancak unutmayın ssd disklerin ömrü hdd disklere göre daha kısadır. Öncelikle güç seçeneklerinden güç planınızı özelleştirip en yüksek performans yapmanız gerekir. Böylelikle işlemcimizi kısıtlamalardan arındırırız. Ardından başlat > başlangıç uygulamaları yolunu izleyerek bilmediğiniz, kullanmadığınız tüm programların başlangıçta çalışmasını kapatın. Ve görev yöneticisini açın, başlangıç kısmına gelip aynı şekilde programları devre dışı bırakın. Ardından başlat > msconfig yazıp "enter" tuşuna basın. Çıkan ekrandan




Tamam dedikten sonra hizmetler kısmından tüm microsoft hizhemlerini gizle diyip başlangıçta çalışması gereksiz hizmetlerin tikini kaldırın ardından tamam diyerek çıkın.
Crackli programlar kullanıyorsanız bunları yaptığınızda crack bozulabilir ona dikkat edin. Sonrasında Bilgisayarımdan yerel disklerinize sağ tıklayıp özellikler diyin. Genel sekmesinden disk temizle diyin. Eğer hdd kullanıyorsanız yine aynı sayfadan bu sefer araçlara tıklayın ve disk birleştir en iyi duruma getir butonuna tıklayın. Ssd kullanıyorsanız disk birleşimini yapmayın bu ssd'ye zarar verecektir.

Artık programların mantığına gelelim. Programlar her çalıştığında temp, prefetch dosyalarına veya kayıt defterine girdiler girer. Deployment Image Servicing and Management (DISM) Aracı, Windows görüntünüzü onarmak veya Windows kurulum ortamınızı değiştirmek için kullanılan bir dosyadır. Bu işlemlerin her birisini elle yapabilmek mümkündür ancak çok fazla komut vs yazılacağı için bunları kolay hale getiren birçok program vardır. Bunlardan birisi Ccleaner diğeri ise Advanced system care programıdır. Benim testlerimde aktif çalışması ağır olduğu için ve bazı hatalar barındıran advance system care, ccleanerin arkasında kaldı. Advance system care kullanırken kayıt defteri temizleme, temp temizleme gibi durumlarda office dosyalarını kullanılamaz hale geldiğini ve bir kaç küçük hata daha gördüm. Bundan dolayı ccleaner kullandığım en iyi temizlik programıdır.


4-)Güvenlik Programlarını Tanıma

Güvenlik programları tamamen ihtiyaç doğrultusunda sektörlere ve ihtiyaçlara özel hazırlanmalıdır. Ev kullanımın da da detay gerektirmese de bir kaç program birlikte kullanılmalıdır.
Atak vektörlerini incelediğimizde (2. Konu başlığı) gerçek zamanlı korumanın ne kadar önemli olduğunu memz virüsüyle gördük. Bundan dolayı artık anti virüslerin ne kadar iyi olduğunu kıyaslamamız gerekir. Bunun birçok yolu var ancak biz av-test, av-comparatives sitelerinden ve youtube'dan kaspersky, bitdefender gibi markaları virüslerle test eden insanların videolarından faydalanacağız. En iyi anti virüs markası her dönem değişkenlik göstermektedir. Bu tamamen veri tabanlarını ne sıklıkla güncelledikleriyle alakalıdır. Siteleri incelediğimizde videoları izleyip, anti virüslerin özelliklerine baktığımızda kaspersky, bitdefender markaları genel anlamda en ön planda olanlardır. Reklam yazılımları ve crypterlara karşı en etkili olan ise malwarebytes yazılımıdır.

Ransomware olarak tabir edilen virüslere karşıda (dosya şifreleyerek direk para amacı güden virüs) bitdefender- kaspersky oldukça iyi bir sonuç vermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken bilgi hırsızlığı konusudur. Maalesef her ne kadar programlar stabil çalışıp ekran fotoğrafınızı, webcam fotoğrafınızı, cookie'lerinizin çalınmasını, kopyalanan verilerin kısmen çalınmasını engellese de keylogger kayıtlarının önüne geçemediğini gördüm. İşte bu noktada keyscrambler yazılımını öğrendim. Bastığınız her tuşu şifreleyerek tanıttığı için eski keyloggerlar bastığınız tuşları okuyamıyor yeni keyloggerlar ise bastığınız tuşların şifreli halini okuyor. Şifreli tuşlarınız ise rastgele tuşlardır.


5-)Programların Seçimi

Programları tanıdığımıza göre bilgisayarınız genel anlamda giriş seviyesinde bir bilgisayarsa sadece kaspersky kullanmalısınız. Eğer bilgisayarınız orta segment ise bitdefender ve keyscrambler kullanmalısınız. Eğer bilgisayarınız ileri seviye bir bilgisayarsa bitdefender'in yanına malwarebytes ve keyscrambler kurmalısınız. Bu saydığım senaryoların hepsinde ccleaner, emsisoft emergency kit, norton power eraser programlarını yardımcı olarak haftada bir kullanmalısınız.

Bu gün sizlere detaylı bir şekilde bilgisayar güvenliği, port güvenliği ve hızlandırma konularından bahsetmeye çalıştım.
İleriki makalelerim de görüşmek üzere.
İyi Forumlar.



274zv4c.png
Ellerinize Sağlık
 


İÇİNDEKİLER

1-)Sistemi Tanıma Ve Portlar Hakkında Bilgilendirme
2-)Virüs Çeşitlerini Tanıma
3-)Bilgisayar Hızlandırma Mantığı Ve Hızlandırma Programlarını Tanıma
4-)Güvenlik Programlarını Tanıma

5-)Programların Seçimi

Giriş

Merhabalar, bu makalede sizlere sistemimizi tanıma, açık olan portlarımızı tanıma, portların kapatılması, güvenliği ve ardından bilgisayarımıza uygun program seçimi konularında yardımcı olmaya çalışacağım. Bunun nasıl bir öneme sahip olduğuna gelirsek, yavaş bir sisteme kaspersky, bitdefender gibi programları kurup, ccleaner gibi programları da kullanmazsak muhtemelen virüs taraması yapılırken hiçbir işlem yapamazsınız. Ve crypter ile şifrelenmiş bir virüs sizin kullandığınız antivirüsü geçerse muhtemelen çoğu bilginizi saldırgan ele geçirecektir bizde bunlara karşı nasıl önlemler alabiliriz bu konuda fikir yürütüp açıklamalar yapacağım. Ancak bir konuyu unutmayalım %100 güvenlik yoktur.

1-)Sistemi Tanıma Ve Portlar Hakkında Bilgilendirme

Öncelikle sistemimizin donanım olarak neler kullandığı program seçimi için önemlidir. Bizde bunları başlat->çalıştır->dxdiag yöntemiyle görebiliriz. Sisteminizdeki işlemci, ram, ekran kartı özelliklerini bu alandan görebilirsiniz.


Önemli olan noktalardan birisi de harddiskinizin hızıdır. Bu linkteki dosyayı indirerek sisteminizde bulunan harddisklerin okuma yazma hızını öğrenebilirsiniz.


Şimdi açık olan portlarımızın tespiti ve kapatılması kısmına gelelim.

Başlat > cmd > netstat -an yazıp enter tuşuna basın.



Açık portlar LISTENING olarak sağ da gözükür.

445 Portu

Windows işletim sisteminde dosya paylaşımı görevi yapan protokolün istemci tarafından gönderilen sorgulara sunucu tarafından cevap verilerek veri transferi gerçekleştirdiği porttur. Malesef kapatması zor olan bu portu kapatma şekli, windows'un sürümünden sürümüne farklılık göstermektedir. Bundan dolayı kapatma yöntemlerini kendi sürümünüze uygun şekilde aratınız. (Ör. windows 10 pro veya windows 10 home.)
Bu sayede bilgisayarınız Gelen Ağ saldırılarına daha dayanıklı olacaktır.

139 Portunun Kapatılması


NetBIOS adıyla da bilinen bu port, bir yerel ağı yani LAN üzerinde farklı bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir sistemdir. Windows ve bazı Linux programları, dosyaları paylaşmak için bu portu kullanılır.
Bu portu bir çok kapatma şekli bulunmaktadır. Bu linke tıklayarak portun nasıl kapatıldığını öğrenebilirsiniz.

5357 Portunun Kapatılması

Daha çok eski işletim sistemlerinde bulunan bu portun görevi herhangi bir genel ağ profili için Ağ Keşfi'dir. Devre dışı bırakılması, eğer sisteminizden bir program kullanılmıyorsa çok büyük önem arz etmektedir.

Ağ Bulma'yı devre dışı bırakmak için, şu yolu izleyin:
Denetim Masası\Ağ ve İnternet\Ağ ve Paylaşım Merkezi\Gelişmiş paylaşım ayarları\Herhangi bir ortak ağ için Ağ Bulma'yı devre dışı bırakın.
veya
Başlat > Çalıştır > services.msc > İşlev Bulma Kaynak Yayımı > Durdur ve Devre Dışı Bırak

5357 Nolu portu başarıyla kapattık.


2-)Virüs Çeşitlerini Tanıma

Virüsleri biz bu makale için amaçlarına göre sınıflandırıp çözüm yolları üreteceğiz. Bu yüzden virüsleri 3 bölüme ayırıyorum.

*Sadece zarar vermek için veya reklam yapmak için çalışan virüsler .
*Bilgi hırsızlığı için kullanılan virüsler.
*Dosyaları şifreleyip direkt para amacı güden virüsler.

Sadece zarar vermek isteyen virüslerin başını memz virüsü çeker. Bunların zararlı yazılım analizlerini yaptığımız da veya basit bir şekilde youtube'dan "memz vs kaspersky" veya "memz vs bitdefender" diye aratarak izlediğimizde anlıyoruz ki virüsler çalıştırıldığın da anti virüsünüzün real time protection (Gerçek zamanlı koruma) özelliği kapalıysa, antivirüs markası farketmeksizin bilgisayarınızı kullanılamaz hale getirir. Reklam için kullanılan virüsler ise adware adıyla sınıflandırılır kimisi çok zararlı olmamasına karşın genel amacı site tıklatma veya pop-up (reklam sayfaları) açmaktır.

Bilgi hırsızlığı için kullanılan virüsler genel anlamlarıyla keylogger, rat, botnet virüsleri olarak sınıflandırılır. Asıl amaçları bilgi hırsızlığı olmasına karşın bilgisayarınıza ciddi zararlarda verebilir.
Özellikle son dönemlerde gelişen teknolojilerle beraber dışardan kod getirip bilgisayarda çalıştırma veya program klonlama (antivirüsünüzü klonlayıp gerçek antivirüsü silerek size çalışmayan boş antivirüsü gösterme) gibi özellikleriyle sizi yanıltarak can sıkıcı olabilmektedir. Bastığınız tuşların kaydı, ekran fotoğrafınız, webcam fotoğrafınız veya videonuz ve cookie hırsızlığı ile 2 factor authentication (telefonla sms güvenliğini) bypass ederek kullanıcı hesaplarınıza direk erişim sağlayabilirler. Bunlarda genel adlarıyla malware, trojan olarak isimlendirilir. Tabi ki sadece zarar vermek isteyen virüslerinde adlarında trojan, malware isimleri görebilirsiniz. Bu sınıflandırma bu makaleye özgüdür.

Dosyaları şifreleyip direk para amacı güden virüsler ise genellikle şirket sunucularını hedef alarak bulunan belgelerin okunulabilirliğini kendine özgü şifreleme tekniğiyle şifreleyip uzantısını değiştiren virüs türlerine verilir. Yine virüs yapımcısının kendi yazdığı bir program ile basitçe çözülebilir. Sadece şifreleme mantığı bilinmesi gerekir. Genellikle para karşılığı kendi programlarını size verir ve dosyalarınızı tekrar çözümleyebilirsiniz.


3-)Bilgisayar Hızlandırma Mantığı Ve Hızlandırma Programlarını Tanıma

Bilgisayarınızı olduğundan daha hızlı hale getirmek her zaman mümkündür. Evet bu tabir doğru ancak önemli olan sizin bilgisayarınızın görsel açıdan ve özellik olarak bir şeylerden vazgeçmeden hızlandırma yapabilmektir. Hızlandırırken aynı anda kaç programın çalıştığı, işlemci hızınız ve hard disk yazma, okuma hızınız büyük önem taşır. Hard disk yazma hızınız oyunlardaki fps değerlerinizi dahi artırır. Bu yüzden hard diskinizi ssd yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Ancak unutmayın ssd disklerin ömrü hdd disklere göre daha kısadır. Öncelikle güç seçeneklerinden güç planınızı özelleştirip en yüksek performans yapmanız gerekir. Böylelikle işlemcimizi kısıtlamalardan arındırırız. Ardından başlat > başlangıç uygulamaları yolunu izleyerek bilmediğiniz, kullanmadığınız tüm programların başlangıçta çalışmasını kapatın. Ve görev yöneticisini açın, başlangıç kısmına gelip aynı şekilde programları devre dışı bırakın. Ardından başlat > msconfig yazıp "enter" tuşuna basın. Çıkan ekrandan




Tamam dedikten sonra hizmetler kısmından tüm microsoft hizhemlerini gizle diyip başlangıçta çalışması gereksiz hizmetlerin tikini kaldırın ardından tamam diyerek çıkın.
Crackli programlar kullanıyorsanız bunları yaptığınızda crack bozulabilir ona dikkat edin. Sonrasında Bilgisayarımdan yerel disklerinize sağ tıklayıp özellikler diyin. Genel sekmesinden disk temizle diyin. Eğer hdd kullanıyorsanız yine aynı sayfadan bu sefer araçlara tıklayın ve disk birleştir en iyi duruma getir butonuna tıklayın. Ssd kullanıyorsanız disk birleşimini yapmayın bu ssd'ye zarar verecektir.

Artık programların mantığına gelelim. Programlar her çalıştığında temp, prefetch dosyalarına veya kayıt defterine girdiler girer. Deployment Image Servicing and Management (DISM) Aracı, Windows görüntünüzü onarmak veya Windows kurulum ortamınızı değiştirmek için kullanılan bir dosyadır. Bu işlemlerin her birisini elle yapabilmek mümkündür ancak çok fazla komut vs yazılacağı için bunları kolay hale getiren birçok program vardır. Bunlardan birisi Ccleaner diğeri ise Advanced system care programıdır. Benim testlerimde aktif çalışması ağır olduğu için ve bazı hatalar barındıran advance system care, ccleanerin arkasında kaldı. Advance system care kullanırken kayıt defteri temizleme, temp temizleme gibi durumlarda office dosyalarını kullanılamaz hale geldiğini ve bir kaç küçük hata daha gördüm. Bundan dolayı ccleaner kullandığım en iyi temizlik programıdır.


4-)Güvenlik Programlarını Tanıma

Güvenlik programları tamamen ihtiyaç doğrultusunda sektörlere ve ihtiyaçlara özel hazırlanmalıdır. Ev kullanımın da da detay gerektirmese de bir kaç program birlikte kullanılmalıdır.
Atak vektörlerini incelediğimizde (2. Konu başlığı) gerçek zamanlı korumanın ne kadar önemli olduğunu memz virüsüyle gördük. Bundan dolayı artık anti virüslerin ne kadar iyi olduğunu kıyaslamamız gerekir. Bunun birçok yolu var ancak biz av-test, av-comparatives sitelerinden ve youtube'dan kaspersky, bitdefender gibi markaları virüslerle test eden insanların videolarından faydalanacağız. En iyi anti virüs markası her dönem değişkenlik göstermektedir. Bu tamamen veri tabanlarını ne sıklıkla güncelledikleriyle alakalıdır. Siteleri incelediğimizde videoları izleyip, anti virüslerin özelliklerine baktığımızda kaspersky, bitdefender markaları genel anlamda en ön planda olanlardır. Reklam yazılımları ve crypterlara karşı en etkili olan ise malwarebytes yazılımıdır.

Ransomware olarak tabir edilen virüslere karşıda (dosya şifreleyerek direk para amacı güden virüs) bitdefender- kaspersky oldukça iyi bir sonuç vermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken bilgi hırsızlığı konusudur. Maalesef her ne kadar programlar stabil çalışıp ekran fotoğrafınızı, webcam fotoğrafınızı, cookie'lerinizin çalınmasını, kopyalanan verilerin kısmen çalınmasını engellese de keylogger kayıtlarının önüne geçemediğini gördüm. İşte bu noktada keyscrambler yazılımını öğrendim. Bastığınız her tuşu şifreleyerek tanıttığı için eski keyloggerlar bastığınız tuşları okuyamıyor yeni keyloggerlar ise bastığınız tuşların şifreli halini okuyor. Şifreli tuşlarınız ise rastgele tuşlardır.


5-)Programların Seçimi

Programları tanıdığımıza göre bilgisayarınız genel anlamda giriş seviyesinde bir bilgisayarsa sadece kaspersky kullanmalısınız. Eğer bilgisayarınız orta segment ise bitdefender ve keyscrambler kullanmalısınız. Eğer bilgisayarınız ileri seviye bir bilgisayarsa bitdefender'in yanına malwarebytes ve keyscrambler kurmalısınız. Bu saydığım senaryoların hepsinde ccleaner, emsisoft emergency kit, norton power eraser programlarını yardımcı olarak haftada bir kullanmalısınız.

Bu gün sizlere detaylı bir şekilde bilgisayar güvenliği, port güvenliği ve hızlandırma konularından bahsetmeye çalıştım.
İleriki makalelerim de görüşmek üzere.
İyi Forumlar.



274zv4c.png
Bilgin icin TESEKKURLER
 

THT SON KONULAR

Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.