Windows Tarihi

8 Nis 2013
84
0
28
Bakü
İlk 25 yıldan önemli noktalar
1975–1981: Microsoft için düğmeye basıldı

Başlarken: Microsoft kurucu ortakları Paul Allen (solda) ve Bill Gates

1970'ler. Ofislerimizde daktilo kullanıyorduk. Bir belgenin kopyasını almamız gerektiğinde, teksir makinesi veya karbon kağıdı kullanıyorduk. Çok az kişinin mikrobilgisayarlardan haberi vardı, ancak iki bilgisayar meraklısı genç, Bill Gates ve Paul Allen kişisel bilgisayarların geleceğe açılan bir kapı olduğunu gördü.

1975'te Gates ve Allen Microsoft adında bir ortaklık kurdu. Yeni başlayan çoğu şirkette olduğu gibi Microsoft da işe küçük atılımlarla başladı, ancak vizyonu çok genişti. İleride her masaüstünde ve her evde bir bilgisayar olacağını öngörüyorlardı. Takip eden yıllarda, Microsoft çalışma yöntemlerimizi değiştirmeye başladı.
MS-DOS'un doğuşu

Haziran 1980'de, Gates ve Allen, şirketin yönetimine yardım etmesi için Gates'in Harvard'dan sınıf arkadaşı olan Steve Ballmer'ı görevlendirdi. Sonraki ay IBM, "Chess" kod adlı bir proje için Microsoft ile temas kurdu. Bunun üzerine Microsoft, bilgisayar donanımını yöneten veya çalıştıran ve bilgisayar donanımı ile sözcük işlemci gibi programlar arasındaki boşluğu kapatan bir yazılıma, yeni bir işletim sistemine odaklandı. İşletim sistemi, bilgisayar programlarının çalışması için bir temel oluşturacaktı. Bu yeni işletim sistemlerine "MS-DOS" adını verdiler.

1981'de MS-DOS kullanan IBM kişisel bilgisayarları piyasaya çıktığında, dünya tamamen yeni bir dil ile tanışıyordu. "C:" ve bunun gibi şifreli komutları yazmak çalışma hayatımızın bir parçası haline geldi. Kullanıcılar ters eğik çizgi (\) tuşunu keşfetti.

MS-DOS çok etkili olmuştu, ancak çoğu insan için anlaşılması oldukça zordu. İşletim sistemi geliştirmenin daha iyi bir yöntemi olmalıydı.

Bilgisayar tutkunları için küçük bir not: MS-DOS, Microsoft Disk Operating System'ın (Disk İşletim Sistemi) kısaltmasıdır.

1982–1985: İşte Windows 1.0

Microsoft , yeni bir işletim sisteminin ilk sürümü üzerinde çalışmaya başladı. Projenin kod adı Arabirim Yöneticisi'ydi ve piyasaya çıktından sonra da bu adın kullanılması düşünülüyordu, ancak daha sonra Windows'un kullanılmasına karar verildi, çünkü bu ad yeni sistemin temel bir özelliği olan kutular ve bilgisayar "pencereleri" için çok uygundu. Windows ilk kez 1983'te duyuruldu, ancak geliştirilmesi daha uzun sürdü. Sürece şüpheyle yaklaşanlar bu çalışma için "içi boş" yakıştırmasında bulunuyordu.

Tam paket Windows 1.0

İlk açıklamadan iki yıl sonra, 20 Kasım 1985'te Microsoft, Windows 1.0 olarak piyasaya çıktı. Artık MS-DOS komutları yazmak yerine, bir fareyi hareket ettirerek ve tıklatarak ekranlar ya da "pencereler" arasında gitmek istediğiniz yere ulaşabiliyordunuz. Bill Gates, "Ciddi bilgisayar kullanıcıları için geliştirilen eşsiz bir yazılım..." açıklamasını yapıyordu.

Bu yeni işletim sisteminde programların kullanılmasını kolaylaştıran açılan menüler, kaydırma çubukları, simgeler ve iletişim kutuları vardı. Çıkış yapmaya ve yeniden başlatmaya gerek kalmadan programlar arasında geçiş yapılabiliyordu. Windows 1.0 MS-DOS dosya yönetimi, Paint, Windows Writer, Not Defteri, Hesap Makinesi ve günlük faaliyetlerinizi yönetmenize yardım eden takvim, kart dosyası ve saat gibi çeşitli programlarla piyasa sürüldü. Hatta içinde Reversi adında bir oyun bile vardı.

Bilgisayar tutkunları için küçük bir not: Disketleri ve kilobaytları hatırlar mısınız? Windows 1.0, minimum 256 kilobayt (KB), iki çift taraflı disket sürücüsü ve bir grafik bağdaştırıcı kartı gerektiriyordu. Birden çok program çalıştırılırken ya da DOS 3.0 veya daha yükseği kullanılırken bir sabit disk ve 512 KB bellek gerekiyordu.

1987–1992: Windows 2.0–2.11—Daha fazla pencere, daha hızlı performans

9 Aralık 1987'de Microsoft, masaüstü simgeleri ve genişletilmiş belleği olan Windows 2.0'ı yayımladı. Geliştirilmiş grafik desteğiyle pencereler üst üste gelebiliyordu, ekran düzeni kontrol edilebiliyor ve çalışmayı hızlandıran klavye kısayolları kullanılabiliyordu. Bazı yazılım geliştiricileri, bu sürüm için ilk Windows tabanlı programlarını geliştirdi.

Windows 2.0

Windows 2.0, Intel 286 işlemci için geliştirilmişti. Intel 386 işlemci piyasaya sürüldüğünde, Windows/386 genişletilmiş bellek özelliklerinden yararlandı. Sonraki Windows sürümleri kişisel bilgisayarın hızını, güvenilirliğini ve kullanılabilirliğini geliştirdi.

1988'de Microsoft satışlara göre dünyanın en büyük kişisel bilgisayar yazılım firması haline geldi. Bilgisayarlar, ofis çalışanları için günlük hayatlarının bir parçası haline gelmeye başlamıştı.

Bilgisayar tutkunları için küçük bir not: Denetim Masası ilk kez Windows 2.0'da kullanılmaya başlandı.

1990–1994: Windows 3.0 (Windows NT) Grafiklerin ortaya çıkışı

22 Mayıs 1990'da, Microsoft önce Windows 3.0'ı, hemen ardından 1992'de de Windows 3.1'i duyurdu. İlk 2 yıl bu iki sürüm toplam 10 milyon kopya satarak o güne kadar en çok kullanılan Windows işletim sistemi oldular. Bu başarı, Microsoft'un planlarını gözden geçirmesine neden oldu. Sanal Bellek görsel grafikleri geliştirdi. 1990'da Windows, daha sonra yayımlanacak sürümlerine benzemeye başladı.

Artık Windows daha iyi bir performansa, 16 renkli gelişmiş grafiklere ve simgelere sahipti. 386 kişisel bilgisayarlar, Windows 3.0'ın popülerliğini arttırdı. Intel 386 işlemci için tam destek sunan bu işletim sistemiyle programlar daha hızlı çalışmaya başladı. Program Yöneticisi, Dosya Yöneticisi ve Yazdırma Yöneticisi ilk kez Windows 3.0'da kullanıldı.

Bill Gates yeni yayımlanan Windows 3.0'ı gösteriyor

Windows, büyük kutularda uzun kullanma kılavuzlarıyla satılan disketlerle yükleniyordu.

Windows 3.0'ın popülerliği yeni Windows yazılım geliştirme setinin (SDK) yayımlanmasıyla arttı; bu set yazılım geliştiricilerinin program geliştirmeye daha fazla, cihaz sürücüleri geliştirmeye daha az odaklanmasını sağlıyordu.

Windows, evlerde ve ofislerde daha çok kullanılmaya başladı ve artık Solitaire, Hearts ve Mayın Tarlası gibi oyunlar da içeriyordu. Bir reklam: "Artık boş vakitlerinizi değerlendirmek için Windows 3.0'ın inanılmaz gücünü kullanabilirsiniz."

Windows for Workgroups 3.11, eşler arası çalışma grubu ve etki alanı ağ desteği sunuyordu ve kişisel bilgisayarlar ilk kez istemci/sunucu bilgi işlem teknolojisinin ayrılmaz bir parçası haline geldi.
Windows NT

Windows NT 27 Temmuz 1993'te piyasaya sürüldüğünde Microsoft önemli bir dönemece ulaşmış oluyordu: 1980'lerin sonunda başlayan sıfırdan gelişmiş yeni bir işletim sistemi oluşturma projesi. Bill Gates, "Windows NT, şirketlerin işyerinde bilgisayar gereksinimleri için kullandıkları çözümlere yönelik temel bir değişimi temsil ediyor" diyordu.

Windows 3.1'in aksine Windows NT 3.1 32 bit işletim sistemiydi, böylece en son teknoloji ürünü mühendislik ve bilim programlarını destekleyen stratejik bir iş platformu haline geliyordu.

Bilgisayar tutkunları için küçük bir not: Windows NT'yi geliştiren grup ilk olarak "Portable Systems" ekibi adıyla anılıyordu.

1995–2001: Windows 95—Kişisel bilgisayar rüşdünü ispat etti (Internet de unutulmamalı)

24 Ağustos 1995'te Microsoft, Windows 95'i yayımladı, bu işletim sistemi ilk beş haftada 7 milyon kopya sattı. Bu, Microsoft'un en çok reklam yaptığı işletim sistemiydi. Televizyon reklamlarında Rolling Stones'un "Start Me Up" şarkısıyla beraber yeni Başlat düğmesinin resimleri görünüyordu. Basın bülteni basit bir cümleyle başlıyordu: "Geldi"

Lansman günü: Bill Gates, Windows 95'i tanıtıyor

Bu devir faks/modemler, e-posta, yeni çevrimiçi dünya ve baş döndürücü multimedya oyunlarıyla eğitim amaçlı yazılımlar devriydi. Windows 95'in yerleşik Internet desteği, çevirmeli ağı, donanımı ve yazılımı yüklemeyi kolaylaştıran yeni Tak ve Kullan özellikleri vardı. 32 bit işletim sistemi, gelişmiş multimedya özellikleri, mobil bilgisayarlar için daha güçlü özellikler ve entegre ağ da sunuyordu.

Windows 95 yayımlandığında, dünyadaki kişisel bilgisayarların yüzde 80'inde önceki Windows ve MS-DOS işletim sistemleri kullanılıyordu. Windows 95, bu işletim sistemleri için bir yükseltmeydi. Windows 95'i kullanmak için 386DX veya daha yüksek bir işlemci (486 öneriliyordu) ve en az 4 MB RAM (8 MB RAM öneriliyordu) gerekiyordu. Hem disket, hem de CD-ROM biçimi için yükseltme sürümleri mevcuttu. 12 dilde sunulmuştu.

Windows 95 , Başlat menüsü, görev çubuğu ve her pencerede simge durumuna küçültme, ekranı kaplama ve kapatma düğmelerinin yer aldığı ilk işletim sistemiydi.

Windows 95
Internet dalgasını yakalamak

1990'ların başında, teknoloji uzmanları tüm dünyadaki bilgisayarlara bağlanabilen, ağların oluşturduğu bir ağ olan Internet'ten bahsediyordu. 1995'te Bill Gates, "Internet Gel-Git Dalgası" başlıklı bir yazı yayımladı ve Internet'in "kişisel bilgisayarın ortaya çıkışından beri en önemli gelişme" olduğunu bildirdi.

1995 yazında, Internet Explorer'ın ilk sürümü yayımlandı. Tarayıcı, World Wide Web'de alan kapmak için yarışanları bir araya getirdi.

Bilgisayar tutkunları için küçük bir not: 1996'da Microsoft, Windows 95 için Flight Simulator'ı yayımlandı, böylece bu ürün 14 yıllık geçmişinde ilk kez Windows için yayımlanmış oldu.

1998–2000: Windows 98, Windows 2000, Windows Me
Windows 98


25 Haziran 1998'de yayımlanan Windows 98, kullanıcılar için özel olarak tasarlanan ilk Windows sürümüydü. Bilgisayarlar iş yerlerinde ve evlerde yaygınlaştı, çevrimiçi olabileceğiniz Internet kafelerse mantar gibi bitmeye başladı. Windows 98, "Daha iyi çalışan, daha rahat kullanılan" bir işletim sistemi olarak tarif ediliyordu.

Windows 98 ile bilgisayarınızda ve Internet'te aradığınız bilgiyi daha rahat bulabiliyordunuz. Daha çabuk açılıp kapanan programlar, DVD disklerin ve evrensel seri yol (USB) aygıtlarının okunması için destek, bu işletim sistemi için geliştirilen özelliklerden yalnızca birkaçıydı. Programları Başlat menüsüne gitmenize ve masaüstüne bakmanıza gerek kalmadan çalıştırmanızı sağlayan Hızlı Başlat çubuğu da ilk kez bu işletim sisteminde kullanıldı.

Bilgisayar tutkunları için küçük bir not: Windows 98, MS-DOS tabanlı son sürümdü.

Windows 98
Windows Me


Evde kullanım için tasarlanan Windows Me, önceki sürümlerle karşılaştırıldığında sayısız müzik, video ve ev ağı özellikleri ve güvenilirlik üzerine geliştirmeler sunuyordu.

İlk kez boy gösterenler: Kişisel bilgisayarınızın yazılım yapılandırmasını sorunun oluştuğu zamanın öncesine ayarlayan Sistem Geri Yükleme. Movie Maker, kullanıcıların dijital olarak ev videoları düzenlemesini, kaydetmesini ve paylaşmasını sağlıyordu. Microsoft Windows Media Player 7 teknolojisiyle, dijital medya bulunabiliyor, düzenlenebiliyor ve yürütülebiliyordu.

Bilgisayar tutkunları için küçük bir not: Teknik olarak, Windows Me, Windows 95 kod tabanına dayanan son Microsoft işletim sistemiydi. Microsoft, gelecekteki tüm işletim sistemi ürünlerinin Windows NT ve Windows 2000 çekirdeğine dayalı olacağını duyurdu.


Windows 2000 Professional

Windows NT Workstation 4.0'a yönelik bir yükseltmenin çok ötesinde olan Windows 2000 Professional, iş için kullanılan tüm masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda Windows 95, Windows 98 ve Windows NT Workstation 4.0'ı değiştirmek üzere tasarlanmıştı. Başarısı kanıtlanmış Windows NT Workstation 4.0 kod tabanı temel alınarak geliştirilen Windows 2000 güvenilirlik, kullanım kolaylığı, Internet uyumluluğu ve mobil bilgisayarlar için önemli yenilikler yaptı.

Gelişmiş ağ ve kablosuz ürünler, USB aygıtları, IEEE 1394 aygıtları ve kızılötesi aygıtları gibi çok sayıda Tak ve Kullan donanımını destekleyen Windows 2000 Professional, donanım yükleme işlemlerini de kolaylaştırdı.

Bilgisayar tutkunları için küçük bir not: Geliştirme sırasında, Windows 2000 için yürütülen gecelik stres testi, 1500 bilgisayarda üç aylık çalışma zamanına eşitti.

2001–2005: Windows XP—Sağlam, kullanışlı ve hızlı

25 Ekim 2001'de, kullanışlılığı ve Yardım ve Destek hizmetlerini temel alan yeniden tasarlanmış bir görünümle Windows XP yayımlandı. 25 dilde sunulmuştu. 1970'lerin ortalarından Windows XP'nin yayımlanmasına kadar dünya çapında yaklaşık 1 milyar kişisel bilgisayar satıldı.

Windows XP sonraki yıllarda Microsoft'un en çok satan ürünlerinden biri olacaktı. Hem hızlı, hem de sağlamdı. Başlat menüsü, görev çubuğu ve Denetim Masası'nı kullanmak daha kolay hale gelmişti. Bilgisayar virüsleri ve korsanları daha bilinir hale gelmiş, ancak güvenlik güncellemeleri bunların neden olduğu korkuları azaltmıştı. Kullanıcılar, şüpheli ek ve virüsler hakkındaki uyarıları anlamaya başlamıştı. Yardım ve Destek'e daha çok önem verilmişti.

Paketli hali: Windows XP Professional perakende mağazalarında

Windows XP Home Edition, sık kullanılan özelliklere erişimi kolaylaştıran açık, basitleştirilmiş bir görsel tasarım sundu. Evde kullanım için tasarlanan Windows XP Ağ Kurulum Sihirbazı, Windows Media Player, Windows Movie Maker gibi yenilikler ve geliştirilmiş dijital fotoğraf özellikleri sağladı.

Windows 2000 Professional Windows XP'nin sağlam temelini kişisel bilgisayar masaüstünde kullanarak güvenilirliği, güvenliği ve performansı arttırdı. Yeni bir görsel tasarıma sahip olan Windows XP Professional'da, uzak masaüstü desteği, şifreleme dosya sistemi, sistem geri yükleme ve ağ özellikleri gibi iş ve ev bilgisayarları için gelişmiş özellikler vardı. Kablosuz 802.1x ağ desteği, Windows Messenger ve Uzaktan Yardım, mobil kullanıcılar için geliştirilen özelliklerden yalnızca birkaçıydı.

Windows XP Bu yıllarda için birkaç sürüm yayımlandı:


Windows XP 64-bit Edition (2001), Microsoft'un 64 bit işlemciler için geliştirildiği ilk işletim sistemiydi ve film özel efektleri, 3B animasyonlar ve bilim programları gibi büyük belleklerin gerekli olduğu projelerde kullanılmak üzere tasarlandı.


Windows XP Media Center Edition (2002), eğlenceli özellikler sunmak üzere ev bilgisayarları için tasarlandı. Internet'te gezinebiliyor, televizyonda canlı yayınları takip edebiliyor, dijital müziğin ve video koleksiyonlarının keyfini çıkarabiliyor ve DVD izleyebiliyordunuz.


Windows XP Tablet PC Edition (2002) kalem tabanlı bilgisayar hayalini gerçekleştirdi. Tablet bilgisayarlarda, el yazısının tanınması için dijital bir kalem vardır, bununla birlikte fare veya klavye de kullanılabilir.

Bilgisayar tutkunları için küçük bir not: Windows XP, 45 milyon kod satırından derlendi.

2006–2008: Windows Vista—Akıllı güvenlik

Windows Vista 2006'da, o zamana kadarki en güçlü güvenlik sistemine sahip olan yayımlandı. Kullanıcı Hesabı Denetimi, zararlı olabilecek yazılımların bilgisayarınızda değişiklik yapmasını engelliyordu. Dizüstü bilgisayar satışları ve güvenlik ihtiyaçları artarken Windows Vista Ultimate'ta BitLocker Sürücü Şifrelemesi bilgisayarınız için daha iyi veri koruması sağlıyordu. Git gide daha fazla sayıda insan bilgisayarlarını dijital medyaları için merkezi bir konum olarak görmeye başladığından Windows Vista aynı zamanda Windows Media Player için sunulan geliştirmelere de sahipti. Burada kullanıcılar televizyon izleyebiliyor, fotoğraf görüntüleyip gönderebiliyor ve videolar düzenleyebiliyordu.

Windows Vista Ultimate

Windows Vista'da tasarım büyük bir rol oynuyordu, görev çubuğu gibi özellikler ve pencerelerin etrafındaki kenarlıklar yeni bir görünüme kavuşmuştu. Arama yeni bir boyut kazandı ve insanların bilgisayarlarındaki dosyaları daha hızlı bulmasına yardımcı oldu. Windows Vista'nın her biri farklı özelliklerin karışımına sahip yeni sürümleri tanıtıldı. Bu işletim sistemi, 35 dilde sunulmuştu. Yeniden tasarlanan Başlat düğmesi, ilk kez Windows Vista'da kullanıldı.

Bilgisayar tutkunları için küçük bir not: Yayımlandığında, 1,5 milyondan fazla cihaz Windows Vista ile uyumluydu.

2009: Windows 7

Windows 7 2000'lerin sonunda yükselen kablosuz dünyası için yaratılmıştı. Yayımlandığı dönemde dizüstü bilgisayarlar masaüstü bilgisayarlardan daha çok satılıyordu ve kafelerdeki ortak kablosuz noktalarla evdeki özel ağlara bağlanmak yaygınlaşmıştı.

Windows 7, pencerelerle çalışmanın yeni yollarını (Yaslama, Peek, Sallama gibi) içeriyordu; bunlar hem işlevselliği artırdı hem de arayüzün kullanımını daha eğlenceli hale getirdi. Bu, aynı zamanda kullanıcıların web'e göz atmalarına, fotoğraflar arasında gezinmelerine ve dosya ve klasörleri açmalarına imkan sağlayan Windows Dokunma özelliğinin sahneye çıktığı sürümdü.

Yeni Windows 7 görev çubuğundaki geliştirmeler canlı küçük resim önizlemelerini içerir.

Bilgisayar tutkunları için küçük bir not: Windows 7, yayımlanmadan önce 8 milyon beta testçisi tarafından değerlendirildi.

2012: Windows 8

Windows 8, Windows'un işlemciden kullanıcı deneyimine uzanan bir düzlemde baştan yaratılmasıdır. Hem eğlence için bir tablet hem de işleri halletmek için tam özellikli bir bilgisayar işlevi görüyor. Hem dokunarak hem de fare ve klavyeyle sorunsuz bir kullanım için yepyeni bir arayüze sahip. Windows 8 ayrıca yeni bir görev çubuğu ve pürüzsüz dosya yönetimi ile tanıdık Windows masaüstüne yönelik geliştirmeler içeriyor.

Windows 8, kişilere, uygulamalara ve web sitelerine bağlı kutucukların olduğu bir Başlangıç ekranına sahip. Uygulamalar göz önünde ve merkezde. Uygulama edinmek için doğrudan Başlangıç ekranında yerleşik olarak bulunan Windows Mağazası'na erişim imkanı sunuyor.

Windows 8 ile birlikte Microsoft aynı zamanda bazı tablet ve bilgisayarlarda çalışan Windows RT'yi tanıttı. Windows RT şık cihazlar ve uzun pil ömrü için tasarlandı ve yalnızca Windows Mağazası'nden edinilen uygulamaları çalıştırıyor. Ayrıca dokunmatik ekranlar için en iyi hale getirilmiş yerleşik bir Office sürümüyle gelmektedir.

Bilgisayar tutkunları için küçük bir not: İleri seviye kullanıcılar, Windows 8'de dosya sistem hatalarının algılanmasının ve düzeltilmesinin hem daha saydam hem de daha az duraklamaya neden olacak hale geldiğini fark edecektir.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.